Broj 211 

Dogadjanja

Kazi pa bezi

U jeku NATO bombardovanja potpredsednik Savezne vlade i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic, u razgovoru sa glavnim urednikom Studija B, u nedelju 25. aprila, izneo je stavove koji su izazvali razlicita reagovanja. On se zalozio za prisustvo medjunarodnih snaga na Kosovu pod zastavom Ujedinjenih nacija i izrazio uverenje da ce se Rusija i NATO dogovoriti da agresija na SRJ prestane, a Savet bezbednosti UN doneti obavezujucu rezoluciju koja bi garantovala prestanak borbenih dejstava i trajan mir na Kosovu.
Sta je Vuk jos rekao? Prema njegovoj proceni, drzavno rukovodstvo i »takozvane patriote« ne govore istinu. A istina je, smatra on, u sledecem:
NATO krsi medjunarodne konvencije jer srpski narod tretira kao kolektivnu ratnu metu i ubija neduzne ljude;
u oruzanom sukobu ne mozemo pobediti NATO, ali smo vec sada moralni pobednici;
NATO se nece raspasti iznutra, zbog navodnog razdora izmedju Evrope i Amerike;
Rusija nece uci u rat na nasoj strani;
savez SRJ sa Rusijom i Belorusijom je ishitren;
izbeglice se moraju vratiti na Kosovo, koje mora biti otvoreno za svetske humanitarne organizacije;
na Kosovu je potrebno prisustvo mirovnih snaga Ujedinjenih nacija;
ratno stanje se koristi za uvodjenje smrtne kazne i prekih sudova;
centralizacija privrede olaksava ratne spekulacije;
vlast proganja seljake i male ljude zbog sitne trgovine (»sive« ekonomije);
propaganda, pre svega drzavna, ali i Studija B, precenjuje vaznost mitinga i drugih oblika okupljanja naroda;
agresivna ideologija i propaganda protiv Zapada umanjuju sanse za poslove i kredite posle rata;
primitivizam u jeziku drzavne propagande je uvredljiv za srpsku tradiciju i kulturu.
U navedenom razgovoru, kao i na konferencijama za novinare nakon toga, Draskovic je tvrdio da iza njegovih reci stoji Savezna vlada, da ima podrsku predsednika Srbije i jugoslovenskog predsednika Milosevica.

Dva dana posle intervjua, na konferenciji za novinare, Draskovic je napao uvodjenje ratne cenzure u medijima, izmedju ostalog i u Studiju B, naglasivsi da ni Srbija ni njena vojska nisu partijske tvorevine i da »ovo nije rat za odbranu SPS-a i JUL-a«, nego »rat za odbranu otadzbine«.
Koliko najvisi drzavni organi Srbije i SRJ zaista stoje iza njegovih reci najbolje pokazuje odluka saveznog premijera Momira Bulatovica da ga razresi clanstva u Saveznoj vladi »zbog istupanja u javnosti suprotnim stavovima Vlade i narusavanja ugleda Savezne vlade«.
Draskovic se, izgleda, zadovoljio nabrajanjem simptoma bolesti srpskog i jugoslovenskog rezima. Zastao je pred pravom dijagnozom i terapijom. Prirodu samog rezima i svoj udeo u njemu, on nije doveo u pitanje, niti je pokazao licnu spremnost da se tom rezimu suprotstavi. Kada je saznao da je razresen clanstva u Saveznoj vladi, Vuk sebe i svoju stranku ne vidi kao opoziciju vec kao patriotski i drzavotvorni faktor (»velika patriotska, demokratska i drzavotvorna stranka«).
Ponekad se, izgleda, ponesto moze reci pa uteci ili biti uklonjen. Po svemu sudeci, vazi samo jedan lider, samo jedan pregovarac.
Ljubisa Vujosevic 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar