Broj 214-215 

Dogadjanja

Demokratska stranka na udaru rezima

Zgradu sedista Demokratske stranke u Ulici Proleterskih brigada u Beogradu napala je 19. maja grupa od 6070 gradjana, medju kojima su prednjacili mladi, snazni i kratko osisani muskarci, ali nije manjkalo ni starijih, koji su uzvikivali parole poput »Bando nemacka!« i »Fasisti, fasisti!«, zasipajuci zdanje kamenicama, jajima i jagodama. To je bio najzesci i najorganizovaniji napad na sediste Demokratske stranke, u seriji od ukupno cetiri napada koji su organizovani od pocetka intervencije NATO na Jugoslaviju. Pokusaj napadaca da udju u zgradu sprecila je grupa od desetak policajaca, koja je obezbedjivala skup, pa su se zadovoljili unakazivanjem fasade i razbijanjem prozora, uz uzvikivanje parola: »Izdaja Srbije!«, »Izadjite napolje!«, »Ubicemo Djindjica!«, »Ne damo Kosovo!« i vijorenje transparenata sa sloganima: »Peta kolona«, »Izdaja Srbije« i »Djindjic izdajnik«. Prema recima ucesnika ovog »protestnog skupa«, cilj okupljanja bio je da se pokaze da je »Kosovo srpska zemlja i da se u Srbiji izdaja ne prasta«. Prema recima Slobodana Vuksanovica, potpredsednika stranke, napad je »rezultat poziva na linc koji svakodnevno emituje Radio Televizija Srbije«.
Dan pre ovog vandalskog napada na njeno sediste, Demokratska stranka izdala je saopstenje u kojem se, izmedju ostalog, kaze: »Laznim prikazivanjem aktivnosti Demokratske stranke na drzavnim medijima pokusava se od naroda sakriti istina da Demokratska stranka intenzivno traga za mirnim resenjem kosovske krize, prestankom bombardovanja i ukljucivanjem medjunarodne zajednice u obnovu porusene zemlje«. U saopstenju izdatom na sam dan napada kaze se: »Danasnji vandalski napad na sediste Demokratske stranke u Beogradu potvrdjuje nameru rezima da u narednom periodu zabrani rad Demokratske stranke i drugih opozicionih stranaka, nezavisnih sindikata i udruzenja gradjana. Ovaj napad pokazuje da je rezim spreman da izazove i gradjanski rat kako bi se po svaku cenu odrzao na vlasti«.

Na konferenciji za novinare, dva dana posle napada, potpredsednik stranke Ljiljana Lucic, okvalifikovala je napad kao »poziv na linc protiv neistomisljenika, ali i kao pokusaj vlasti da prikrije katastrofalne posledice nacionalne i drzavne politike koju je vodila poslednjih deset godina«. Osvrnuvsi se na cinjenicu da su napadi na Demokratsku stranku sinhronizovani sa porastom tenzija u Crnoj Gori izmedju legalne vlasti i Vojske Jugoslavije, te izmedju pristalica DPS i SNP, kao i sa sve zescim napadima na crnogorskog predsednika Djukanovica, gospodja Lucic je rekla: »Mi ulazemo napore da sacuvamo zajednicku drzavu i hocemo nakon rata izbore koji bi doveli do demokratske i ekonomske obnove«. U izjavi za nas list, gospodja Lucic je potvrdila relevantne cinjenice i stavove iz ranijih saopstenja i istakla da napad na Demokratsku stranku nije bio neocekivan, da je bio izazvan principijelnom demokratskom politikom stranke koja ne odgovara rezimu Slobodana Milosevica, da su ga organizovale ekstremne politicke stranke i da Demokratska stranka ocekuje nove napade.
Ljubisa Vujosevic 
 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar