Broj 214-215 

Dogadjanja 

Cekajuci da prodje rat

Iz Vrsca i Kikinde oterano je na samom pocetku rata nekoliko preostalih albanskih porodica. Niko za njih nije nista ucinio, mada su se bas NVO iz ta dva grada, zimus na susretu NVO u Kikindi, ponosile svojim dostignucima. Sto se Vrsca tice, autor ovih redova zna da su u svakom od ova cetiri rata prvo stradali izlozi prodavnica ciji su vlasnici bili Albanci. O pekarima Albancima najpre se pronela morbidna vest da testo »obogacuju« tucanim staklom. A najbolji hleb i testo za domace ustipke pravili su bas Albanci. Tako se u pojedinim gradovima mirne Vojvodine sve mirno zavrsilo. Cute stranke, cute nevladine organizacije i sramota etnickog ciscenja pada na sve.
U Cacku, Aleksandrovcu, Krusevcu, Raskoj, bilo je pokusaja javnog protesta protiv rata. Pobuna je bila autenticna, roditeljska i gradjanska, ali se vrlo brzo ugasila. U tim gradovima rat je bar na trenutak postao javna stvar, ali sta vredi kada je vise onih koji rat svode na privatnu stvar porodica. Aktivista sindikata UGS »Nezavisnost«, Nebojsa Savic, kaze da su tokom susreta sa clanovima Gradjanskog parlamenta u Cacku sindikalci iz beogradske centrale preporucili Cacanima da »ne ulaze u aktivnosti koje bi im dovele u opasnost zivot«. Tako je zivot dece negde na frontu otisao u drugi plan. I nevladine organizacije su pred dilemom koja paralisuce deluje na one koji bi se pobunili ne cekajuci da se te institucije dosete sta im valja ciniti. Tako Biljana Kovacevic, advokat iz novoosnovane grupe koju cine 41 NVO i UGS »Nezavisnost«, istice da se NVO muce izmedju zelje da podrze pobunjene gradjane i obaveze da postuju kvazilegalne propise donete za vreme ratnog stanja. »Ne smemo da dovodimo ljude u vezu sa nama«, kaze Biljana Kovacevic i dodaje kako se NVO cuvaju i od toga da ih NATO hvali jer im preti opasnost da budu zabranjene.
Sta NVO mogu da ucine za gradjane? »Mozemo da im pruzimo pravnu pomoc«, kaze Biljana Kovacevic. Doduse, i sami gradjani se trude da ne dodju u situaciju da im ta pomoc treba. O tome svedoci i primer Gradjanskog parlamenta u Cacku koji je prekinuo svoje javne aktivnosti jer nije registrovan. Tako je doslo do apsurdnog spoja legalistickog ponasanja u odnosu na propise koji se smatraju kvazilegalnim. I dok na jednoj strani od viska prava boli glava, na drugoj ima primera otvorenog otimanja kad se to mora. Nebojsa Savic navodi kako drzavne institucije manipulisu humanitarnom pomoci. »Clanovi nezavisnog sindikata u Nisu su diskriminisani u podeli hrane, Crveni krst i drzavni sindikat postupaju samovoljno. U Cacku je situacija slicna, pa su clanovi ‘Nezavisnosti’ bukvalno oteli 300 paketa hrane za svoje porodice.« Niko nije rekao da li je to legalno ili nije.
 

Olivija Rusovac 
 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar