Broj 214-215 

Svet i mi

Optuzeni i odgovorni

Bojan al Pinto-Brkic

Koliko sam shvatio iz TV Dnevnika, Jugoslavija je bezuslovno prihvatila uslove SAD, Evropske unije i Rusije, jer je zelela da povrati ugled Ujedinjenim nacijama, a ne zato sto je besmislen rat protiv najmocnije vojne i ekonomske grupacija na svetu doneo velike ljudske gubitke i razaranje zemlje (to samo naivni misle). Medjutim, UN nekako ne shvataju dobre namere Milosevicevog rezima, pa predsednika savezne drzave i saradnike ocekuje sluzbeni put u Holandiju.
Kaze TV Dnevnik da parlament Srbije prihvata uslove velikih sila, da bi se sacuvali ljudski zivoti i zemlja spasla od razaranja. Isto telo je verovatno isto tako mislilo i dva dana pre pocetka vazdusne kampanje NATO-a, kada je odbilo nesto povoljnije uslove. No, koga je u stvari briga sta je srpski parlament mislio? Negde, u osnovama predstavnicke demokratije, pise da gradjani delegiraju poslanika kako bi on zastupao njihove stavove. Dakle, jeste li poslali svog poslanika da objavljuje rat NATO-u, odnosno da potpisuje kapitulaciju? Sve i da jeste, Narodna skupstina Republike Srbije nema nadleznost da odlucuje o ratu i miru u ime SRJ. A, jeste li videli svog poslanika kako predsedava sastankom »najviseg drzavnog rukovodstva«, deli ordenje i plakete? Ne, ali ste videli istu osobu koju su uocile i Ujedinjene nacije (glavni tuzilac Medjunarodnog suda za ratne zlocine na podrucju bivse Jugoslavije, Luiz Arbur, ma sta pojedinci mislili o njoj, ne podize optuznice iz obesti). Ipak, finski predsednik Marti Ahtisari, izaslanik EU, tvrdi da prilikom razgovora o mirovnom sporazumu nije bilo reci o haskoj optuznici. Je li to zaista moguce? Mozda.
Malo je verovatno, ali mozda je svetu svejedno da li ce Milosevic ostati na celu Jugoslavije, dokle god se bude drzao gesla: »Ne dam, ne dam, ne dam, ne dam ni po koju cenu, pa dam sve i jos malo vise«. No, nijednom stanovniku Jugoslavije ne bi trebalo da bude. Ako i ovog puta prodje nekaznjeno, realna je opasnost da bi Miloseviceva optuznica mogla postati kolektivnom. Odgovornost svakog pojedinca mora se ispitati hic et nunc, jer se cini da su ljudski zivoti protraceni uzalud.
 
 
 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar