Broj 214-215 

Dogadjanja

Rusija na Balkanu

Dramaticna ratna zbivanja u Jugoslaviji imaju odjeka u svetu ali u Rusiji to nije samo odjek vec dobrim delom i unutrasnje pitanje. To je u nasoj politici, kaze Jeljcin, »tema broj jedan«, da bi ubrzo i po ko zna koji put ponovio »Rusija nije izazvala ovaj konflikt i nece se dati uvuci u njega«.
Posto je u Dumi »preziveo« famozni i dugo pripremani »impicment« i sam je predsednik B. Jeljcin u necem promenio ton on udara u strune »srpskog pitanja« jace i kada i crno-crvena opozicija to pocne da cini. Manje se zna, medjutim kod nas se o tome nista i ne zna da su sve snazniji glasovi i ruske demokratske opozicije koja prigovara zbog toga sto se Rusija oslobadja starog sistema kod kuce, a na Balkanu, u Srbiji, ga na neki nacin stiti. U svakom slucaju, Rusija misli na neko svoje mesto na Balkanu, gde je Kina, recimo, prisutnija nego sto bila u vreme E. Hodze u Albaniji.
Dok Zapad ostaje kod svog ultimatuma, Rusija ce uvek imati neki i nekakav plan za svoje prisustvo na nemirnom Balkanu.
Rusija nema mnogo snage u ekonomsko-politickom smislu pa ipak nije tek »prosjak s atomskom bombom u ruci«, kako bi rekao A. Solzenjicin. U celoj stvari sve je mnogo zamrsenije i bice da sustinu dobro vidi poznati francuski slavista, akademik Alen Bezanson, ciji je osvrt bio najsire zapazen. Sadasnja ruska spoljna politika prema Bezansonu vraca se u maticu nove breznjevizacije, sto znaci ciniti stetu zapadnim planovima gde god je to moguce i to kako valja naplacivati. U takvim slucajevima »srpsko pitanje« dobro dodje jer nije se u strukturi ruske politike mnogo toga promenilo od vremena L. Breznjeva. Bezanson dodaje i nesto novo Zapad je sve ovo oko Jugoslavije zapoceo nekako brzopleto pa nije na odmet da se vruc krompir prebaci u ruke Rusima koji su, sasvim normalno, zainteresovani za neko mesto pod sumornim suncem Balkana.
Po sebi se razume, znaju za to i Rusi i stoga i igraju takvu balkansku kartu, kao sto znaju i drugo da ih susedi SRJ tu mnogo ne prizeljkuju. Kosovska drama ce imati jos peripetija a rasplet sa nekom realnijom mirovnom inicijativom jos nije ni na pomolu.
 

Mirko Djordjevic  
 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar