Broj 214-215 

Dogadjanja

Grafiti

Gradske fasade preplavljene su grafitima.
U nasem gradu ispisivanje grafita jeste i jedan poseban izraz duha i shvatanja zivota. To su poruke sa neobicnim nazivima, vickasti komentari i reagovanja na desavanja oko nas, ispunjena humorom i umerenom ironijom. U poslednje vreme sve su ucestalije i masovnije kao reagovanje na stvarnost, kao odredjeni odgovor na sve sto nam se dogadja i sto nas prati.
Poruke u vidu apela i molbi su direktne i jasne, za razliku od onih simbolickih ili iskazanih u umetnickoj formi. Takvi grafiti su prepoznatljiv komentar svakodnevice: »Ljudi, pustajte muziku!«, »Gde je nestao klavir?«, »U Madjarskoj nema mora a na Jupiteru nema zivota!«, »Kud se izgubise Marsovci?« ili »Ko vas sisa kad niste iz Nisa?«, »Selite se ili dodjite!«, »Monstrumi, dokle!« neki su od grafita koje mozete videti u gradu.
Prepoznacete i neke grafite tinejdzerskih grupa tipicnog sadrzaja za odredjeni uzrast: »Kad porastem pocecu da letim!«, »Slusajte nas kad pevamo!«. Cesti su i potpisi odredjenih bandi i ratnickih grupa ciji su pripadnici adolescenti iz periferijskog miljea: »United Force Zvezdara«, »Jenki Ultras«, »Zulu boys« ili iz sredista grada: »Warriors«, »Alcoholic front«, »Droga je nasa realnost«. Ovakvi nazivi praceni su najcesce simbolima (mrtvacke glave, djavolji znak) i obojeni crnom bojom. Pa ipak, na svoj nacin kvare zgrade i gradske povrsine, obezvredjuju trud ljudi koji ih odrzavaju i krece pa nam grad cine ruznijim i jos zapustenijim. 


Svetozar Muzijevic 
 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar