Broj 216-217 

Dogadjanja

Bombardovana opozicija u Rusiji

Mnogi Rusi kazu govori to i njihov predsednik Jeljcin da se u konflikt oko Jugoslavije ne treba mesati. Blizu osamdeset procenata gradjana tako kazu ispitivanja je za nemesanje, pa ipak nisu neuticajni ni oni koji su za mesanje. Da li postoji neki poseban vojno-tehnicki sporazum na osnovu kojeg su Rusi sa vojskom prosli kroz SRJ na putu za Kosovo, kao kroz svoju guberniju, o tome necemo skoro doznati nesto vise, ali nista nije tako duboko podelilo veliku zemlju kao sadasnja kriza oko Kosova. Ratovi ce se govore famozni ruski »geopoliticari« voditi na rubovima civilizacija i konfesija upravo po etnickim linijama. U Dumi svi, od Zirinovskog do Javlinskog, osudjuju bombardovanje Jugoslavije, i glasovi onih koji zagovaraju jednu oprezniju politiku takodje osudjuju bombardovanje jedva se cuju. Teze su suceljene na izgled prosto. Crno-crvena koalicija govori da je to bombardovanje samo uvod u ono sto ceka Rusiju, ali i opozicija govori kako je i sama bombardovana jer je u pitanju udar »po evropskom izboru Rusije«. Lako se zapaza da je bombardovanje SRJ znatno ojacalo snage jednog antievropskog usmerenja velike zemlje. Milosevic je ostao »jedini slovenski brat« za koga se treba zaloziti jer su ostala braca, njih jos desetak slovenskih zemalja, odavno nacinila neku vrstu evropskog izbora.
Ruska stampa koja se bavi analizama ne hita sa prognozama jer se stvari na Balkanu komplikuju.
Ono prvo, da ce Rusija biti napadnuta od NATO-a, nije ozbiljna pretpostavka i vise je propagandni trik, ali ovo drugo, da je opozicija u velikoj zemlji »bombardovana« je sasvim tacno. Naime, prostor koji je bila osvojila demokratska opozicija se sve vise suzava jer je antievropsko raspolozenje stiglo do tacke koju su u crno-crvenoj koaliciji samo mogli da pozele. U svakom slucaju, posledice bombardovanja ce se u ruskoj opoziciji osecati dugo jer je ugrozen upravo njen »evropski izbor« a, osim toga, tu je i cinjenica da se osnova za jedno takvo raspolozenje skriva u ruskoj istoriji vekovima i deo je jedne snazne tradicije. Stoga se mnogi posebno poznati komentator V. Jarosenko prisecaju reci velikog filozofa V. Solovjova izrecenih krajem proslog veka upravo na tu temu. Rusija je jos od sv. kneza Vladimira, te od reformi Petra Velikoga bila evropski opredeljena, drzala je »svoje posebno mesto izmedju Istoka i Zapada«. »Zar je sve to bilo« pisao je znameniti mislilac »samo zato da bismo na kraju postali samo jedno orudje velike srpske ideje«.
Bilo kako bilo, opozicija je zaista »bombardovana« i u Rusiji i kod nas. Ali ratne igre traju oko Kosova sa najsirim reperkusijama.

M. Dj. 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar