Broj 216-217 

Dogadjanja

Pevaci i sviraci na gradskim ulicama

Pesma i svirka presrecu nas na gradskim ulicama i u dobrim i u teskim vremenima. Cujemo ih pre nego sto primetimo ulicne svirace, one kojima je ta pesma hleb i one redje koji gradjanima pevaju iz sopstvenog zadovoljstva. Svima njima je, medjutim, zajednicka ljubav prema muzici i zelja da zabave i oraspoloze.
»Grad u kojem nema ulicnih sviraca kao da ne postoji«, rekao je jedan putopisac. Tako cete u Knez-Mihailovoj ulici cuti temperamentnog pevaca-amatera, gradsko spadalo sa nadimkom »Piksi« (koji nas zabavlja sviranjem na fruli i zivom gestikulacijom) i gitaristu preko puta apoteke (peva pesme Boba Dilana na tecnom engleskom jeziku). Sredovecan covek sa harmonikom podseca nas na melodije popularne u proteklim decenijama, izvodjene na glamuroznim festivalima, ali i na setne starogradske pesme nekih davno minulih vremena. Iduci dalje ovom ulicom uzivacete i u latinoamerickim melodijama koje izvodi grupa Bolivijaca na njihovim nacionalnim instrumentima. Pored ulaza u Filoloski fakultet momak koji svira na flauti oplemenjuje nas njenim mekim zvucima. Povremeno nas obraduju dva mlada studenta Akademije muzicke umetnosti svojim znalackim, visokoprofesionalnim izvodjenjem poznatih kompozicija Vivaldija, Mocarta i drugih velikana. Posebnu atmosferu unosi slepi covek sa cimbalom u koje ubacuje razlicite diskete sa poznatim melodijama.

U Skadarliji, stecistu muzicara i pevaca, Zika Obretkovic, gradski zabavljac i veseljak svakome ko to pozeli pevusi stare gradske pesme na uvo. Uvek nasmejan, neumorni pratilac kafanskih drustava, otpevace vam pesme koje malo ko zna.
Skadarlijska kafana »Dva jelena« prima u narucje pevace izvornih narodnih pesama pracene uvezbanim orkestrima. Predrag Cune Gojkovic sa skadarlijskog prostora salje u etar stihove za sladokusce i meraklije za sve koji vole pesme o ljubavi. Duz Skadarlije, na njenim ulicama sa kaldrmom, cucete gitariste i violiniste koji cine da ova privlacna boemska cetvrt zadrzi starinski duh i docara atmosferu proslih vremena.
Terazije vam nude susret sa neobicnim samosvojnim zabavljacima koji pevaju, igraju i izvode skeceve pracene muzikom, ispunjavajuci tisinu okolnih ulica. Nastupaju kao grupe, ali ima medju njima i simpaticnih »individualaca« improvizatora koji zabavljaju i sebe i druge.
Sremska ulica ispunjena je kafeima iz kojih cujete glas Olivera Dragojevica, stihove o moru i juznom vocu, kancone i pesme spanske grupe Gypsy Kings. Setni zvuk gitare vodi vas na mediteransku obalu podsticuci u vama osecaj lepote i punoce zivljenja, okruzuje vas plavetnilom neba i mora makar samo u masti i samo kratkotrajno.
Ulicni sviraci su deo gradske svakodnevice, dekor koji gradu daje sarm i dinamiku, nijansa u sarenilu gradskog miljea. Oni su nasi stari poznanici, uvek na svojim mestima.
Ziveci u Beogradu mozete se iznova radjati i okrepljivati njegovim sokovima.

Svetozar Muzijevic  © 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar