Broj 216-217 

Susedi

Novi odnosi Crne Gore i Srbije

Sada vec dominantne snage u Crnoj Gori nece ni sa Milosevicem ni sa Seseljem; od povratka Karadjordjevica su se davno ogradili

Ko se jos sjeca Brda kod Kranja? Njegova reprezentativna funkcija za nas koji smo ostali u sadasnjoj Jugoslaviji prestala je jos u periodu »razdruzivanja«. Mozda ga je neko nostalgicno pomenuo uz Titovo ime ili, u svrhu nekih mutnih dioba, uz ime kneza Pavla. Nedavno je u tu gorenjsku ljepotu, podalje od tek utisale ratne buke, banuo licno predsjednik SAD. Klintonovim dolaskom, a on je personifikacija americke moci, mnogo toga na podrucju nekadasnje SFRJ postalo je ako ne bolje a ono jasnije. Izborom malene Slovenije za zemlju koju ce posjetiti tokom evropske turneje, americki predsjednik je stavio do znanja vlastima na Balkanu, a i sire, da nista tako ne cijeni kao uspjeh. Na pokusaje relativiziranja onog sto se u Americi i Evropi naziva demokratijom, sa zapada se vise i ne odgovara. Definicija za laicku upotrebu glasi: »Demokratija je onamo gdje mi je dobro«.

Raskrsca

Prema svim parametrima ukupnog razvoja, Slovenija napreduje sto cini deplasiranim sva prezivjela unitaristicka zastrasivanja da ce ta zemlja biti pridavljena u zmijskom zagrljaju ekonomski i kulturno superiornijih susjeda. Zaplasivati danas Slovence germanizacijom ili italijanizacijom spada u kafansku geopolitiku uz napomenu da ni kafane vise nijesu ono sto su nekad bile.

Klinton nije bio skrt u pohvali slovenackog rukovodstva sto znaci da Slovenija nece imati vecih problema ni sa ulaskom u NATO, ni sa ulaskom u EU. Ne treba mnogo umnosti da se shvati koliko je besmisleno izlagati vulgarnoj kritici kljucne evropske i americke ustanove, a u isti mah isticati toboznju zelju za ukljucivanjem u evropske integracije. Za beogradski rezim Evropa bi zaista bila Eldorado pod uslovom da ga niko ne smije ni pitati za odgovornost i da uziva oveci popust na demokratiju, odnosno na druge evropske standarde. Bila bi to neka vrsta skracene demokratije bez vremenskih ogranicenja.
Ne treba mnogo umnosti da se shvati koliko je besmisleno izlagati vulgarnoj kritici kljucne evropske i americke ustanove, a u isti mah isticati toboznju zelju za ukljucivanjem u evropske integracije
Klintonov domacin u Ljubljani, koji se smatra mozda glavnim teoreticarem »razdruzivanja«, bez sumnje je profitirao posjetom americkog predsjednika. To se odnosi i na ostale iz slovenackog vrha. Kao prvo, pokazali su da Slovenija moze i sama u evropsko drustvo. Svojim jasnim opredeljenjem za demokratsku opciju suzbili su stare otrcane ideoloske podjele. Kucan je, takodje, pred cijelim svijetom uspjesno demonstrirao politicku i ljudsku sirokogrudost, omogucivsi crnogorskom predsjedniku, svom nekada ljutom protivniku Milu Djukanovicu, da se u Sloveniji susretne sa americkim predsjednikom Bilom Klintonom. Naravno, u svemu tome ne smije se zanemariti kljucna uloga samog Klintona i njegovih najblizih saradnika. U partijskim sukobima koji su prethodili raspadu Jugoslavije, Djukanovic i Kucan bili su na suprotnim stranama fronta. Kucan je bio reformista i »separatista« koji je tvrdio bez predrasuda i ustezanja da stepen prisnosti pojedinih republika u buducoj konfederaciji, ili izmedju potpuno nezavisnih drzava, mora biti proporcionalan njihovim stvarnim potrebama. Djukanovic je, pak, u to vrijeme bio daleko od svake istinske reforme. Zagovarao je Jugoslaviju, sto cini i danas, ali zalazuci se za njenu ravnopravnost bez ostatka. Zbog osionosti koju je pokazivao u napadima na protivnicku stranu nazvan je »crnogorskim junosom«. Baviti se dalje u ovom tekstu ranim radovima Mila Djukanovica, u smislu kritike njegove navodne dvolicnosti, sasvim je bespredmetno.

Legitimna promena

Podsjecanjem na prvobitne grijehove u politici se, u nedostatku dokaza, cesto zeli izvrsiti moralna diskreditacija protivnika, a isto tako dovodi se u pitanje i sam princip evolucije misljenja. U okolnostima koje su vecinom nepoznate, Milo Djukanovic se iznenada, sa neocekivanom odvaznoscu i zustrinom sukobio sa Slobodanom Milosevicem, imenujuci ga kao glavnog krivca za sve lose sto se zbilo sa zemljom. Isticuci nacelo pune ravnopravnosti sa pozivom na ustav(e) u odnosima izmedju Crne Gore i Srbije Djukanovic je proklamovao temeljite reforme i proevropsku orijentaciju Crne Gore. Milosevic je sa osmatracnice na Dedinju mjerkao kada ce mu se neocekivani rival namjestiti. Djukanovic je, medjutim, procitao protivnika i krenuo u ofanzivu koja je u toku. Uvidjevsi da je pozicija Srbije koju predvodi Milosevic sve ocajnija dok u Crnoj Gori raste rejting umjerenim snagama kojima svakim danom postaje bliza koncepcija drzavne samostalnosti Crne Gore, Djukanovic je postupao, bar tako sada izgleda, veoma mudro.
Iznutra se zastitio koalicijom partija demokratske orijentacije, sa njom promovisao reformski kurs i demokratiju, pa zatim krenuo da svijetu licno predstavi novu crnogorsku politiku. Zapadnoj alijansi sitoj ratovanja po Balkanu bilo je prijatno cuti da neko ovdje hoce bas nesto sto oni nude, pa je Djukanovic takoreci preko noci postao svjetska politicka zvijezda. Kruna njegove diplomatske aktivnosti je susret sa Klintonom na Brdu kod Kranja. Od svih vaznijih cinilaca sa kojima je u inostranstvu opstio Djukanovicu je obecana pomoc Crnoj Gori. Tesko je ne uvaziti Djukanoviceve argumente u vezi sa ravnopravnoscu Crne Gore i izborom puta kojim je posla Miloseviceva Srbija, ne pokazujuci namjeru da sa njega skrene, uprkos mnogim porazima i odsustvu svake perspektive. Mada nikad nije eksplicitno priznao da Crnu Goru vodi u nezavisnost, iz Djukanovicevih elaboracija odnosa izmedju dvije ustavno ravnopravne republike logicki proizlazi da je zivot u zajednickoj drzavi nemoguc. Nakon tog saznanja »razdruzivanje« postaje politicki imperativ. Oni, pak, koji iskreno sumnjaju u »Milovo crnogorstvo« ispoljavaju preveliku kolicinu politickog amaterizma. U njegovoj situaciji lupinzi su prerizicni. Prvo treba egzaktno odgovoriti na gotovo banalno pitanje treba li Crnogorcima samostalna drzava u kojoj bi oni bili nacionalna manjina? Isto tako, o svakoj buducoj konstituciji prethodno ce se morati izjasniti Srbi, odnosno gradjani Srbije. Na cistinu moraju izaci i one politicke grupacije koje se jos hvataju za neko fluidno jugoslovenstvo.

Upadljivi kontrasti

Ideja o obnovi crnogorske drzavne nezavisnosti legitimno se pojavila pocetkom raspada SFRJ. Uveli su je u politicku arenu crnogorski liberali, stranka kojoj, sto nije nikakav istorijski izuzetak, prijeti opasnost da dozivi sudbinu kokota koji je prerano propjevao. U prvobitnom periodu na stranku su nasrtali pretezno komunisti preobuceni u velikosrpske nacionaliste. Vremenom je ta kritika izgubila svaki smisao jer su je upraznjavale snage koje su izgubile istorijsku bitku sa demokratijom. Ipak, za njenu sadasnju stagnaciju uzroke valja potraziti u samoj stranci. Liberali nijesu imali sluha za nastupajuce prilike. Kolicina retorike koju trose nesrazmjerna je znacaju 

dogadjaja koje odabiraju za propagandnu eksploataciju. Ako se tome dodaju zastarjele metode partijskog djelovanja kao sto su mitinzi i saopstenja i pretenciozno predstavljanje programa stranke, opadanje liberala cini se prirodnim. Slabosti LSCG vjesto je iskoristilo na demokratiju adaptibilnije krilo vladajuce DPS koja sada djeluje u okviru tripartitne koalicije kojoj treba dodati dvije albanske partije. Pored »reformisanih« socijalista »crnogorski blok« cini, takodje, u demokratskom smislu revidirana Narodna stranka i Socijaldemokratska stranka koje su se evolutivnim putem sasvim primakle ideji o crnogorskoj drzavnoj nezavisnosti. Suprotno tim snagama, u parlamentu i izvan njega, stoji Socijalisticka narodna partija koju predvodi Milosevicev eksponent Momir Bulatovic koji je partijskim smicalicama doveden na funkciju saveznog premijera. Pristalice crnogorske drzavne posebnosti smatraju Bulatovica jednim od glavnih aktera ponizenja Crne Gore. Njihov revolt izvire, pored ostalog, iz krsenja ustava od strane beogradskog vrha, iz fakticke nadredjenosti srpske vlasti saveznoj, iz etnonacionalistickog negiranja crnogorske drzavne tradicije kulturnog identiteta, iz razlicitih civilizacijskih orijentacija i drugog. Uprkos rastucem nezadovoljstvu gradjana Crne Gore, svijest o nuznosti crnogorske drzavne samostalnosti tesko se probijala kroz sumu mitologema i ideoloskih predrasuda, sve do zaposijedanja Kosova od strane NATO. Svojim odnosom prema zbivanjima u vezi sa Kosovom crnogorska vlast je pritvrdila svoju demokratsku legitimaciju, a predsjedniku Djukanovicu porastao je ugled u medjunarodnim relacijama. Svako medjusobno uporedjivanje crnogorske i srpske politike pokazuje potpuni kontrast. Dok se pristalice Mila Djukanovica sluze ovovremenijim politickim govorom, Bulatovicevi i Milosevicevi nacionalkomunisti, sada istjerani i sa Kosova, prikupljaju snage za nove »pobjede«. Sve sto se dogodilo po prestanku rata uvecalo je sumnju gradjana Crne Gore u svrsishodnost zajednicke drzave sa Srbijom, sto se doskora smatralo preovladjujucom koncepcijom, istina uz uporedno isticanje ravnopravnosti. Vidjevsi da je djavo odnio salu, crnogorski intelektualci, oni politicki senzitivni, odlucili su, dugo se nakanjujuci, da pripomognu Djukanovicu i crnogorskoj vlasti. S obzirom na vrijeme u kojem je stigla, ta podrska ce u zemlji prvoboraca vjerovatno biti diskutabilna u patriotskom smislu.
O kakvoj podrsci je rijec? Prvo je formiran Pokret za nezavisnu Crnu Goru koji je okupio intelektualce humanisticke orijentacije. Zatim su pocele da stizu promemorije akademika i univerzitetskih profesora na dugackim spiskovima kakve politicka Crna Gora jos nije vidjela. Novim izjavama vise ne nedostaje hrabrost i transparentnost. Imaju li ta pisma neke druge ambicije, osim politicke podrske crnogorskom vrhu, sada je tesko reci. Od strane spoljnih cinilaca Crnoj 

 Svako medjusobno uporedjivanje crnogorske i srpske politike pokazuje
potpuni kontrast
Gori niko ozbiljan nije osporio pravo na drzavnu samostalnost. Istina, niko joj to nije ni preporucivao niti, bar javno, obecavao pomoc u svrhu osamostaljivanja.
Pomoc je obecana, ali, kako je receno, za demokratsku preobrazbu.
Jedan od demokratskih instituta je referendum. Nikome ne pada na pamet da uskrati Crnogorcima pravo na njega, osim svjetski ekskomuniciranim sljedbenicima Slobodana Milosevica. Sada vec dominantne snage u Crnoj Gori nece ni sa Milosevicem ni sa Seseljem; od povratka Karadjordjevica su se davno ogradili. Nista drugo uskoro im nece biti ni ponudjeno. Crnogorski vrh uslovio je svako zajednistvo sa Srbijom potpunom ravnopravnoscu republika, bez obzira na njihove fizicke mjere, a zatim i sveukupnom reformom. Za sada nista ni od tog posla. Konacno, i gradjani Srbije moraju stvoriti priliku da odluce sta ce i sa kim ce.

Miodrag Vukmanovic  © 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar