Broj 218-219 

Dogadjanja
  
Pusto tursko

Na velikom zboru u Uzicu, jednom od onih koji su jos jednom zatalasali umornu i ojadjenu Srbiju, g. Z. Djindjic – govor donosi Blic od 8. jula –kazao je da je »turska vlast za Srbe bila bolja od vlasti S. Milosevica«. Kako smo i gde smo, nakon jos jedne »pobede« kojom smo obelezili poslednju sumornu deceniju u zivotu zemlje, skoro da ne bismo imali mnogo da zamerimo lideru DS i njegovoj oceni koja je tako izrazena. Pa ipak, njegova misao koja otkriva arhetipsko trajanje glasovite sintagme pusto tursko zasluzuje kraci osvrt izvan politickog konteksta, tim pre sto vec decenijama mnogo toga nije sasvim jasno upravo u vezi sa pomenutim izrazom.
Sintagma postoji u nasem jeziku i u kolokvijalnom govoru sve do danas, ali istrazivaci nisu nacisto u pogledu njenog pravog i punog znacenja. Kako se narod uspesno prilagodjavao okupatoru i tlacitelju, kako je vremenom uistinu poceo da zali za vremenima turskog ropstva, o tome su misljenja podeljena i jedni u tome vide neke crte »ropskog mentaliteta« ili »rajetinskog kompleksa« – sto je odbaceno kao pogresno – a drugi pak sposobnost prilagodjavanja koja bi bila jedna nasa vrlina, o cemu su opet misljenja podeljena sve do danas. Istoricari imaju prilicno racionalno i prosto objasnjenje i isticu kako je turska drzavna administracija bila jednostavna, porezi nisu bili veliki i narod se relativno lako – lakse nego u modernoj skupoj drzavi – snalazio.
Smisao sintagme, medjutim, nije ipak sasvim jasan iako se knjizevno-istorijski ona lako moze situirati. 

Neponovljivi majstor srpske realisticke pripovetke u svojim pripovetkama iz niskog zivota daje dirljive primere o tome kako su se Srbi i Turci rastajali godine 1876. kada je turska zastava nakon vekova skinuta sa niske tvrdjave. Rastajali su se u suzama, molili su jedni druge za oprostaj i obecavali da ce cuvati i potomcima prenositi secanje na vreme tog neobicnog »suzivota«. Piscu prelepe Zone Zamfirove niko do sada nije osporio ni knjizevnu ni istorijsku verodostojnost. U delu pak B. Stankovica gde se sintagma pusto tursko direktno srece kao setni uzdah njegovih vecnih nostalgicara, stvari nisu nikako sasvim jasne, kako se ponekad cini. Zali duboko i bolno i Stankovicev junak za vremenima turske vladavine kada je sve bilo jeftino, kada je ziveo slobodno i kada je mogao da cini sto ga je volja. Sve se, medjutim, komplikuje u vezi s ovom sintagmom upravo u sasvim jasnom kontekstu Stankoviceve proze. Ima u recima glasovitog nostalgicara nekog prizvuka prema svima koji su ne Turci ili Srbi vec recimo Cigani ili Romi, o kojima on kaze da je mogao da ih ubija kada mu se prohte – »Po sesnajes gi na jedan kursum nanizesem«.
Bilo kako bilo, arhetipska sintagma koja progovara iz reci lidera DS nije ni jednostavna ni lako svodljiva samo na jedno znacenje.

M. Dj.  © 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar