Broj 218-219 

Alternativa

Neophodna saradnja

U Centru za kulturnu dekontaminaciju 31. jula odrzana je neobicna tribina. Neobicna, jer su ucesnici razgovarali, umesto serije monologa, i nastojali su da se dogovore o konkretnim akcijama. Govorili su Aleksandar Brankovic, Centar za antiratnu akciju, Zoran Zivkovic, Savez slobodnih gradova, Vojin Dimitrijevic, Beogradski odbor za ljudska prava, Rade Veljanovski, Jugoslovenska akcija, Dragos Ivanovic, NUNS, i Nebojsa Popov, urednik Republike, kao i ucesnici »iz publike«.
Povod za razgovor bio je Pakt stabilnosti Jugoistocne Evrope, podrzan na medjunarodnoj konferenciji odrzanoj prethodnog dana u Sarajevu, kao i dogovor iz Tuzle (9–10. jula) o osnivanju Veca demokratske alternative Jugoistocne Evrope, moguceg partnera u realizaciji pomenutog pakta.
Saglasni u trezvenom pristupu Paktu, bez idealizacije i negacije, ucesnici u ovom razgovoru smatraju da je neophodna saradnja nevladinih organizacija i politickih stranaka radi sto jasnije artikulacije interesa i potreba gradjana za demokratskim promenama. Neophodna je, dakle, saradnja svih aktera u Srbiji, u blizem i daljem okruzenju, kako bi se okoncala duga kriza i tragicni ratovi.
Dogovoreno je da se razgovor-dogovor nastavi 14. avgusta na istom mestu. U medjuvremenu ce biti obavljene konsultacije u nevladinim organizacijama, grupacijama politickih stranaka, Savezu slobodnih gradova, medijima i gradjanskim parlamentima nastalim u Cacku i drugim gradovima Srbije.
Kao podsticajna ideja o okviru buduce saradnje cini se Gradjanski parlament Srbije, konstituisan na funkcionalnom predstavnistvu, koji ne bi bio ni zamena za sadasnji rezim, niti za buduce demokratski izabrane vlasti, vec bi bio okvir za saradnju radi demokratskih promena i izlazaka iz izolacije.
Ideje i predloge o ovoj inicijativi mozete slati na sledecu adresu: Centar za razvoj neprofitnog sektora, Beograd, Francuska 38/III, tel/fax 3341-321, 3341-621.
E-mail CRNPS…EUNET.YU

 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar