Broj 218-219 

Alternativa

Saopstenje

Mi, ucesnici medjunarodne konferencije »Kako do stabilnosti u Jugoistocnoj Evropi« odrzane u Tuzli 910. 07. 1999. godine, kao predstavnici demokratske alternative (grupacija nevladinih organizacija i demokratskih opozicionih stranaka) iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) i Slovenije usvojili smo slijedece stavove:
1. Podrzavamo inicijativu medjunarodne zajednice za konstituisanje Pakta stabilnosti za Jugoistocnu Evropu, koji moze obezbijediti strategiju stabilnosti, tranzicije i kooperacije u regionu.
2. Pozivajuci se na clan 33. nacrta Pakta stabilnosti koji daje podrsku regionalnim inicijativama i organizacijama a istovremeno nastavljajuci nasu dosadasnju saradnju zapocetu tokom rata formirali smo Vijece demokratske alternative za stabilnost u Jugoistocnoj Evropi sa sjedistem u Sarajevu.
Vijece je otvoreno za sve srodne aktere sa prostora Jugoistocne Evrope.
3. Isticemo da ostvarivanje glavnih ciljeva Pakta stabilnosti nije moguce samo s aktuelnim vlastima, s obzirom na dosadasnja iskustva.
Zato trazimo od konferencije Pakta stabilnosti u Sarajevu (29. i 30. jula) da u definitivnom tekstu Pakta obezbjede uslove i forme mnogo izrazitijeg i konkretnijeg ucesca demokratske alternative u njegovoj realizaciji. Na taj nacin ubrzace se integracija ovog regiona u evropski demokratski i gradjanski poredak.
4. Smatramo da je neophodno unutar mehanizama Pakta predvidjeti jacu ulogu civilnog drustva. Radi toga predlazemo da radna skupina o demokratizaciji i ljudskim pravima nosi slijedeci naziv »Radna skupina o demokratizaciji, civilnom drustvu i ljudskim pravima« sa posebnim akcentom na pitanju etnickih i svih drugih vrsta manjina.
Imajuci u vidu gore navedeno, ucesnici konferencije smatraju da bi prisustvo delegacije demokratske alternative na konferenciji Pakta u Sarajevu imalo veliki znacaj za afirmaciju ciljeva Pakta o stabilnosti u Jugoistocnoj Evropi.

Tuzla, 10. 07. 1999. god.

Za ucesnike konferencije 
Sehic Vehid, koordinator 

 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar