Broj 218-219 

Alternativa
 

Saopstenje
Gradjanskih parlamenata Srbije
sa sastanka odrzanog u Leskovcu 29. 07. 1999. godine

Sastanku su prisustvovali predstavnici gradjanskih parlamenata iz Vranja, Leskovca, Nisa, Valjeva, Novog Pazara, Cacka, Negotina, Zajecara, Knjazevca, Paracina i Bora uz saradnju sa Jugoslovenskom akcijom.
Pozivamo sve gradjane Jugoslavije da posle svega sto nam se dogodilo shvate da nemamo razloga za dalje podele i cepanja. Mi nismo jedni drugima neprijatelji. Zajednicki neprijatelj svima nama je rezim Slobodana Milosevica koji nas je podelio i zavadio sa celim svetom.
Gradjanski parlamenti pruzaju podrsku nezadovoljnim gradjanima sirom Jugoslavije u borbi za ostvarivanje gradjanskih prava. Zalazemo se za prestanak represija rezima prema svojim gradjanima.
Zahtevamo prestanak svih sudskih postupaka protiv gradjana koji se nisu odazvali na besmislen poziv u rat.
Zahtevamo da se odmah oslobode iz zatvora svi gradjani koji su osudjeni zbog zalaganja za osnovna gradjanska prava (okupljanja, javnih protesta i javnog izrazavanja misljenja). Upozoravamo rezim da ce, ukoliko ovi gradjani ne budu odmah pusteni na slobodu, Gradjanski parlamenti organizovati proteste svih gradova u jednom gradu dok se ovi zahtevi ne ispune.
Zahtevamo da drzava izvrsi svoje obaveze prema svim gradjanima koji su se odazvali na vojne pozive. Pruzamo podrsku rezervistima koji su bili prevareni i zavedeni ovim unapred izgubljenim ratom u njihovim zahtevima da im se daju obecana novcana primanja. Apelujemo na njih da njihov prvi zahtev bude da se niko ne odazove na poziv u bratoubilacki rat. Hocemo da se borimo znanjem i mislju, a ne oruzjem.
Pozivamo rezim da cuje glas gradjana.
Zahtevamo da clanovi oba parlamenta i Vlada, zbog odluka koje su donosili, a koje su gurnule zemlju u rat i propast, odmah podnesu ostavke. Ostavke zahtevamo i od svih onih protiv kojih su podignute optuznice Haskog tribunala za ratne zlocine protiv covecnosti.
Gradjanski parlament ce tesno saradjivati sa svim organizacijama u zemlji i inostranstvu koje se zalazu za razvoj civilnog drustva.

Gradjanski parlamenti Srbije                

 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar