Broj 220 

Dogadjanja

Drzíte teroristu

Na mitingu u Vrscu Vesna Pesic, donedavno predsednica Gradjanskog saveza Srbije, rekla je da smatra da su Srbiji neophodne postupne demokratske promene i da sadasnji rezim mora otici odmah. Rekla je takodje da, ukoliko se to ne desi, da se »ne iskljucuje ni rumunski metod ako to bude bilo potrebno«. Miting je odrzan u cetvrtak, 12. avgusta. Da bi shvatili da je poznata mirovnjakinja postala terorista, Tanjugu, Politici i predsedniku republicke vlade Mirku Marjanovicu bilo je potrebno 72 sata. Tek u nedeljnoj Politici imamo istovremenu reakciju novinskih kuca i predsednika vlade. Mirko Marjanovic je Savez za promene nazvao teroristickom organizacijom, a Vesnu Pesic osumnjicio za Ė terorizam.

Do tada, opozicija je bila »produzena ruka NATO agresije«, sastavljena od »prodanih dusa«, »podmitljivih politicara«, »izdajnika«, »Klintonovih polaznika tecajeva demokratije«. Posle nastupa Vesne Pesic u opoziciji su »izrodi«, »zlocinci« i »teroristi«.
Ako rezim takvom zestinom udara na jednu recenicu, sta je tek spreman da uradi u susretu sa demonstrantima, odnosno »teroristima«? Tolika kolicina besa protiv jedne »minorne« organizacije cijim mitinzima prisustvuje »nekoliko desetina gradjana« ocigledno nije adekvatna stvarnoj opasnosti. Rezim se, naime, hvalise »jedinstvom naroda i rukovodstva«, zatim »jedinstvom naroda i vojske« i, konacno, »jedinstvom naroda, rukovodstva i vojske«. Zasto je onda toliko nespokojan ako je dostigao svoj ideal o jedinstvu? Bice da ipak zna da se rastace i bez pomoci »terorista«.
I nije vise rec samo o Savezu za promene. Marjanovic zaboravlja da promene traze udruzenja, nevladine organizacije, studentske organizacije, blizu 40 opstina u kojima je na vlasti legitimna uprava, njihova asocijacija Savez slobodnih gradova i opstina, gradjanski parlamenti i pokreti koji saradjuju u Gradjanskom parlamentu Srbije. Da li su svi oni teroristi? Da li su teroristi oni koji se svakodnevno okupljaju po gradskim trgovima da bi izrazili protest, da bi pokusali da zaustave nas pad u sunovrat brzinom koja izaziva uzas?

Jedna istrgnuta recenica Vesne Pesic, o kojoj najbolje govori njena biografija i cetiri medjunarodne nagrade za mir, postala je sinonim za »terorizam«. I kada je bila usamljena kao lider izrazito mirovne politicke stranke, Vesna Pesic je bila zestoko napadana i od rezimlija i od tada »omiljenog opozicionara« Vojislava Seselja. Sada je njegovu ulogu preuzeo Mirko Marjanovic, covek iz najviseg drzavnog vrha. A kakav je to rezim koji je ratovao sa svim susedima da bi najzad udario na sopstvenu drzavu? Kakav je to rezim koji je u smrt oterao stotine hiljada mladih ljudi, koji je u izbeglistvo oterao milione ljudi u bivsim jugoslovenskim republikama i koji danas proizvodi reke nesrecnika bez sklonista u sopstvenoj republici? Kakav je to rezim koji se hvali miroljubivoscu a vodi sudski postupak protiv 20 000 mladica koji nisu hteli u rat? Neka predsednik vlade i miljenik rezima objasni kako to da se na skupovima organizacije koju optuzuje za terorizam nije desio nijedan incident, dok u njegovoj drzavi mafijasi i kriminalci, nikad dosad otkriveni, naocigled gradjana, po kaficima i ulicama ubijaju ljude iz drzavnog vrha. Neka im je Madona u pomoci. 


Olivija Rusovac 

 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar