Broj 220 

Dogadjanja
 
»Banatski spijuni«

Nesto sto u poslednje vreme sve cesce i zesce cine elitni predstavnici vlasti o navodnom gomilanju, razotkrivanju i toboznjoj identifikaciji domacih izdajnika i placenika, sa makroplana, kao po nekakvoj inerciji koju nije tesko objasniti, prenosi se i na mikroplan, odnosno na male sredine, regione ili opstine, pojedine gradove ili sela. To je, zapravo, logika, ma koliko izgledala uvrnuto, svojstvena upravo tom istom rezimu.

Na jednoj tako uzavreloj matrici, na kojoj se gotovo »politicki poslovicno« svakodnevno prozivaju »izdajnici, placenici i sluge« i na kojoj je, u stvari, tesko raspoznati fikcije i stvarnost, nasao se i poprilican deo zrenjaninske javnosti zajedno sa organizatorima protestnog skupa ciji su ucesnici i posmatraci otvoreno i glasno govorili o svom nezadovoljstvu postojecim rezimom, ekonomskom, privrednom i politickom situacijom i polozajem u kojem se nasla drzava.
Naime, Milivoj Misa Stankov, v. d. direktor Zrenjanina, u jednom od proslomesecnih brojeva ovog lokalnog lista, a u svom tekstu pod naslovom »Domovina za saku dolara«, na gotovo skandalozan nacin izneo je tvrdnje o postojanju »izdajnika, placenika i slugu« u ovom regionu (a narocito u gradu Zrenjaninu), prepoznavsi ih iskljucivo ili kao organizatore protestnih skupova ili pak kao ucesnike tih skupova, odnosno u gotovo svima onima koji se nalaze s druge strane rezimske politicke crte.
A sta je to gospodin Stankov napisao i to tako »vesto« da se gotovo nekoliko desetina hiljada gradjana koji pripadaju demokratskoj opoziciji u ovom banatskom regionu prepoznalo i po imenu i prezimenu, i to izmedju redova?!

»Ulicni protest kao nastavak tek okoncane vojne agresije NATO pakta pokusan je da se ostvari i u nasem gradu. Organizovan od snaga ciji su predstavnici u svom odusevljenju castili po kafanama kada je NATO agresor zapoceo rat protiv nase zemlje... koji su rodoljublje i patriotizam odavno prodali za saku dolara i time izgubili i cast i cest sto neka bude njihov izbor, sada pokusavaju da uzmu sebi i drugo pravo, takvi kakvi su, da pokusaju protestima i pozivanjem na ulice i trgove izazvati nerede i haose, i sve ono sto ce biti u sluzbi nastavka agresije, sada u njihovoj reziji kao domacih sluga i placenika«, pise, dakle, gospodin Stankov, zakljucivsi dalje da »iako 

agresora u koriscenju ovakvih metoda i taktike mozemo razumeti (?! prim. aut.), ali ne i opravdati, to nikako ne vazi za domace sluge koji su se stavili u sluzbu izdaje zemlje«.
Da bi u svojim »tvrdnjama« o postojanju »izdajnika i slugu« bio jos ubedljiviji, Stankov pita dalje: »Postavlja se pitanje, ne otkud tim ljudima moralno pravo za to cinjenje (podvukao autor teksta) jer oni morala i patriotskog osecanja odavno nemaju«.
Dakle, gospodin Stankov pouzdano zna da je izdaja vec izvrsena, cim se usudjuje da se pita »otkud tim ljudima moralno pravo za to cinjenje«?!

Milivoj Misa Stankov nije pruzio ni jedan jedini dokaz. Moze li gospodin Stankov da dokaze imenom i prezimenom ko su izdajnici domovine? Kada je izvrsena izdaja domovine? U koje vreme i na kojem mestu je to ucinjeno? Posto tvrdi da su za tako nesto »izdajnici, placenici i sluge« primili »saku dolara«, neka pouzdano dokaze, kako u svom tekstu takodje tvrdi, koliko su tacno pojedinacno ili grupno za to »cinjenje« primili.
 

Sinisa Stankov  

 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar