Broj 220 

Dogadjanja

Trovac(n)ica

Zahvaljujuci upozorenju srpskog premijera Mirka Marjanovica, koji je onomad ukazao na neke nove opasnosti od terorizma i terorista, izvesne pojave ovdasnje svakidasnjice postaju jasnije. Iako nije izneo dokaze da je Savez za promene teroristicka organizacija a Vesna Pesic terorista, to je prepusteno »organima gonjenja«, iz njegove izjave provejava strah. Najnoviji strah je od »trovanja na sednicama i u gostima«, jer strah od »presretanja po mracnim ulicama, napadima hladnim i ostalim oruzjem« je vec ustaljen, i to bas pod vlascu koju i Marjanovic olicava. A ako ostavimo po strani trovanje u gostima, buduci da sve manje funkcionera moze putovati u goste po svetu, a nisu bas poznati po druzenju sa nepoznatima u zemlji, u prvi plan izranja strah od »trovanja po sednicama«.

Ugrozeni su, dakle, oni koji se nalaze na sednicama. Znajuci da tamo ne moze bas svako da dospe, opasnost preti od onih koji se tamo obicno nalaze. Sve to nam docarava prizor trovacnice u kojoj se ne zna ko bi koga sve mogao da otruje. Zlocin je izvestan, mada pocinioci nisu.
Kao jedina »otkrivena« trovacica (pre trovanja) oznacena je Vesna Pesic. Ako za takvu optuzbu nema dokaza, osim da je ona kao narodni poslanik na sednici Narodne skupstine (1994) govorila protiv kandidovanja istog Marjanovica za premijera, skriveni motiv tuzioca mozemo naci u stereotipima o »opasnim zenama«. Verovatno je najpoznatija trovacica u istoriji Lukrecija Bordzija, mada nije »radila na sednicama«. Ostala je ozloglasena i Lujza Misel koja je, kazu, palila Pariz – petrolejkama. Po zlu je zapamcena i Fani Kaplan, atentatorka na Lenjina. Na takvim stereotipima pociva i »poternica« za Vesnom Pesic, s upadljivom strascu »demaskiranja« mirovnjakinje kao teroristkinje. Za ovakvu upotrebu sasvim su nevazni njena biografija, bibliografija i sve sto konkretno cini. Izgleda da uobicajeni stereotipi o feministkinjama kao zarozanim »plavim carapama«, zagrizenim sifrazetkinjama i uzaludnim borcima za ravnopravnost trenutno nisu efikasni, nisu bas ubojiti. Sada je potrebna slika o zeni–trovacici, i sire, zeni ubici. Takva potreba je, eto, zahvaljujuci premijeru Marjanovicu, ocigledna u odredjenim krugovima, izgleda, sve zastrasenijim gubitkom onoga sto su smatrali vecnim i preplasenim od nejedinstva, od raskola.

Dusan Mojsin  

 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar