Broj 220 

Hronika

Kalendar
31. jul–18. avgust

Subota, 31. jul
Istrazitelji medjunarodnog suda u Hagu iskopali su 28 tela zena i muskaraca iz zajednicke grobnice u zaseoku Cikatovo, u blizini Glogovca. Istrazitelji smatraju da je ubistvo nad ovim ljudima pocinjeno »pre vise meseci«, ali nisu spremni da tvrde kako su ubistva pocinjena, pre kompletnog nalaza forenzicara i drugih strucnjaka.

Sergej Stepasin, ruski premijer, izjavio je da je Rusija imala izvesne rezerve prema tekstu sarajevske Deklaracije, ali da primedbe nisu bile toliko velike da bi se osporavao citav projekat o stabilizaciji jugoistocne Evrope.

Izvori iz ruskog ministarstva ekonomije tvrde da Rusija nece SRJ isporuciti naftu i benzin ni kao humanitarnu pomoc ni na osnovu robnog kredita.

U intervjuu datom listovima »Reporter«, »Vreme«, »Monitor« i »Dani«, prilikom boravka u Sarajevu, americki predsednik Klinton je rekao da bi pruzanje pomoci Srbiji, izvan humanitarne, ojacalo Milosevicev rezim, sto medjunarodna zajednica i SAD nikako ne zele. On je rekao i to da je »mrzeo« ono sto je morao da uradi posle prekida pregovora sa Milosevicem, ali da je bombardovanje sprecilo da pogine mnogo vise ljudi nego sto se to dogodilo, kao i da razume zasto se Srbi na njega »ljute«, ali da je izabrao manju nesrecu jer je masakr nad Albancima na Kosovu i etnicko ciscenje bilo nesto sto je Milosevic odavno pripremao i na sta ga je on upozorio prilikom njihovog jedinog susreta u Parizu, na potpisivanju Dejtonskog sporazuma.

SAD ce Kini, za ljudske zrtve u rusenju kineske ambasade u Beogradu, platiti cetiri i po miliona dolara.

Nedelja, 1. avgust
U okolini Gnjilana pronadjeno je telo Vladimira Bigica, ubijenog dok je cuvao stoku. Pored crkve Hrista spasa u Pristini eksplodirala je eksplozivna naprava koja je znatno ostetila crkvu.

Majkl Dzekson, komandant KFOR-a, ostro je kritikovao Albance tvrdeci da oni koriste KFOR da bi »namirili stare racune«.

Posle utakmice Crvena Zvezda–Borac, u Cacku je povredjeno vise od dve stotine navijaca ova dva tima. Cacanska policija je bila napadnuta od strane navijaca Crvene Zvezde, privedeno je na desetine izgrednika, a njih sedmorica osudjeni su na 30 dana zatvora.

Pedeset sest nevladinih organizacija udruzenih u Jugoslovensku akciju, uputilo je protestno pismo Jovi Todorovicu, srpskom ministru prosvete, u vezi sa njegovom zabranom pohadjanja skola izvan podrucja Kosova za sve one koji su tamo ziveli do dolaska KFOR-a i egzodusa Srba i drugih gradjana.

Savez za promene je odrzao miting u Svilajncu pred oko hiljadu i po gradjana.

Londonski »Sandej Tajms« tvrdi da je Milosevic preko tudjih racuna iz zemlje izneo desetine miliona funti. Novac je, kako ovaj list tvrdi, transferisan preko banaka u Grckoj, na Kipru i u Svajcarskoj, a samo srpski predsednik Milan Milutinovic u Atini ima otvorena dva bankovna racuna. Zbog toga je Engleska banka, koja kontrolise finansijske tokove, u ovoj zemlji odlucila da suspenduje aktivnosti britanskih ispostava jugoslovenskih firmi.

Ponedeljak, 2. avgust
Iseljavaju se Srbi iz opstine Vitina na Kosovu.

Bernar Kusner, sef Civilne misije na Kosovu, rekao je da je iz masovnih grobnica ekshumirano 11 000 tela kosovskih Albanaca.

SZP je odrzao mitinge u Gornjem Milanovcu i Valjevu. U Valjevu se pojavilo oko deset hiljada ljudi.

Zemljoradnici Vojvodine blokirali su put Beograd–Zrenjanin, trazeci ostavku ministra za poljoprivredu u vladi Srbije, Nedeljka Sipovca.

U Beogradu je promovisan Pakt za stabilnost Srbije.

Milo Djukanovic, predsednik CG, zavrsio je posetu Moskvi. Djukanovic se susreo sa ruskim premijerom Stepasinom, ministrom spoljnih poslova Igorom Ivanovom i gradonacelnikom Moskve Jurijem Luzkovom.

Utorak, 3. avgust
Pristinski centar za mir i toleranciju saopstio je da je u poslednjih nekoliko dana na Kosovu doslo do serije incidenata u kojima je zivot izgubilo troje Srba.

General Majkl Dzekson je u intervjuu za moskovski list »Vremja« rekao da na Kosovu nema etnickog ciscenja nad Srbima ali da nasilje koje postoji »nije bilo neocekivano«.

Kosovski Albanci su preuzeli pet vodoprivrednih preduzeca na Kosovu i Metohiji i iz njih proterali sve radnike srpske nacionalnosti, rekao je zamenik direktora »Ibar-Lepenac«, Momcilo Mijalcic.

Human Rights Watch je ponovo upozorio na progon Srba i Roma sa Kosova. Ova organizacija za zastitu ljudskih prava, sa sedistem u Njujorku, tvrdi da su Srbi i Romi na Kosovu u permanentnoj situaciji straha, neizvesnosti i nasilja.

Pekari Srbije su odlucili da, bez odobrenja republicke vlade, podignu cenu hleba.

Vladika rasko-prizrenski Artemije rekao je, u intervjuu beckom dnevniku »Prese«, da su Srbi na Kosovu izlozeni planskom proterivanju od strane Albanaca. On je rekao da bi KFOR trebalo da se suoci sa efektima svoje misije i da ako smatra da dogadjaje na Kosovu nije u stanju da stavi pod svoju kontrolu, »treba da to i prizna i da ode sa Kosova i Metohije«.

Misija UN je uvela carinsku kontrolu na granicama sa Albanijom i Makedonijom da bi sprecila razvoj crnog trzista i kontrolisala trgovinu.

Predsednik privremenog izvrsnog veca Kosova, Zoran Andjelkovic, susreo se sa sefom resora za lokalnu samoupravu civilne misije UN, Dzejom Karterom i tom prilikom rekao da Srbi traze prisustvo ruskih vojnika u svim sredinama gde oni zive.

Dragan Tomic, predsednik Skupstine Srbije, optuzio je grupu nezavisnih ekonomista, G-17, da zeli da formira »kvislinsku vladu«.

Sreda, 4. avgust
Portparol KFOR-a, major Ronald Davua, rekao je da su u Pristini pronadjena tela dvojice ubijenih Srba, zene i muskarca, starih oko pedeset godina. U Pristini se nastavljaju razni oblici nasilja nad Srbima.

Pravoslavlje pres navodi podatke koje je, u obilasku srpskih sela u Metohiji, prikupio vladika Atanasije. Sva srpska sela su, prema tim podacima, manje ili vise razorena, a samo tri sela nisu. Na stotine kuca nije vise upotrebljivo za stanovanje.

Ron Redmond, portparol UNHCR-a na Kosovu, rekao je na konferenciji za stampu da je situacija najteza u Gnjilanu i okolini. Redmond je rekao i to da je na makedonskoj granici blokirano vise od sto kamiona sa humanitarnom pomoci jer makedonska vlada trazi naplatu specijalne inspekcijske takse koja iznosi dve stotine dolara mesecno. U okviru te pomoci je i gradjevinski materijal neophodan za obnavljanje porusenih kuca.

SPS, JUL i SRS prihvatili su predlog premijera Marjanovica da udju u rekonstruisanu srpsku vladu, dok su SPO i SVM to odbili.

Bugarskim novinarima koji su pratili konvoj humanitarne pomoci iz Sofije nije dozvoljeno da udju na teritoriju SRJ, pisu bugarski listovi.

Cetvrtak, 5. avgust
U sukobu Srba i Albanaca u selu Dobrcine kod Gnjilana poginuli su jedan Srbin i jedan Albanac. Albanci su minobacacem gadjali deo Kosovske Mitrovice u kojem su uglavnom nastanjeni Srbi, javlja izvestac Blica sa Kosova.

Protosindjel manastira Decani, Sava Janjic, tvrdi da su Albanci do sada unistili ili demolirali 35 pravoslavnih crkava na Kosovu.

Dobrivoje Stevic iz Vitine na Kosovu preminuo je u vranjskoj bolnici od rana zadobijenih u napadu cetvorice Albanaca na konvoj srpskih izbeglica.

Pravoslavlje pres saopstava da su Albanci spalili sve kuce u srpskom selu Smac, a crkvu su, posle neuspesnog miniranja, zapalili iznutra. U selu Novake spaljeno je deset srpskih kuca i crkva, a srpsko selo Ljubizda sa 105 kuca je potpuno spaljeno.

Crnogorska vlada je usvojila dokument pod nazivom »Osnovi novih odnosa Crne Gore i Srbije«.

Na mitingu u Leskovcu burno je pozdravljen montazer lokalne TV, Ivan Novkovic, koji je pusten posle izdrzane kazne od 30 dana zatvora.

Vojno tuzilastvo je odustalo od krivicnog gonjenja lidera DS Zorana Djindjica, a DS je u saopstenju tim povodom pohvalila nezavisno i profesionalno ponasanje sudija.

Petak, 6. avgust
Jan Josten, portparol KFOR-a, izjavio je da ima dosta napada na patrole KFOR-a ciji su pocinioci Albanci i da je prethodne noci u jednom od takvih obracuna povredjen jedan Albanac dok je devet Albanaca uhapseno.

Ruski predsednik Boris Jeljcin odlikovao je 205 ruskih vojnika i oficira koji su ucestvovali u zauzimanju aerodroma Slatina u Pristini.

Jirzi Dinstbir, specijalni izvestilac UN za ljudska prava u Jugoslaviji, u intervjuu za cesko »Pravo«, rekao je da NATO nema pravo da kritikuje nikog drugog zbog sadasnjeg stanja na Kosovu jer je on za to najodgovorniji, a da medjunarodna zajednica ponovo »kaska za dogadjanjima« i da je neophodno mnogo jace medjunarodno prisustvo, pre svega policijsko.

Grupa medjunarodnih organizacija, kao i onih cije je sediste na Kosovu, zatrazila je od vlade Srbije da obelodani liste Albanaca koji su, tokom agresije NATO-a, uhapseni i nalaze se u zatvorima u unutrasnjosti Srbije.

Grupa G-17 je, posle konsultacija u Patrijarsiji, ponudila strankama i savezima (i onima na vlasti), predlog ugovora o prelaznoj vladi, ali i spisak na kojem je oko pedesetak imena predlozenih za prelaznu vladu. Za premijera su, kako se saznaje, predlozeni Dragoslav Avramovic, bivsi guverner NBJ, Mladjan Dinkic, koordinator G-17 i Ljubomir Madzar, profesor Ekonomskog fakulteta i ministar ekonomije u vladi Milana Panica.

Bon i Vasington su, u zvanicnim reakcijama na platformu crnogorske vlade o redefinisanju odnosa u federaciji, saopstili da podrzavaju crnogorsku vlast u njenim naporima da sprovede reforme i na nivou savezne drzave, ali su odlucno protiv promene granica.

Na Pristinskom univerzitetu nije raspisan konkurs za upis na prvu godinu studija zbog lose bezbednosne situacije na Kosovu.

Subota, 7. avgust
Francuski vojnici iz sastava KFOR-a jedva su sprecili veliku grupu Albanaca da predje Ibar i udje u severni deo Kosovske Mitrovice pretezno nastanjen srpskim stanovnistvom. Koskanje izmedju civilne policije KFOR-a i Albanaca, koji su nosili crno-crvene zastave sa dvoglavim orlom, trajalo je oko dva sata, posle cega su se Albanci povukli. Neki od njih su stranim novinarima objasnjavali da su njihove kuce u severnom delu grada i da su se u njih uselili Srbi.

Jan Josten je izjavio da su u protekla 24 casa na Kosovu poginule tri osobe – dva Albanca i jedan Srbin.

Kako javlja Tanjug, KFOR je »otkrio ministarstvo javnog reda privremene vlade Kosova« koje daje ilegalnoj policiji Albanaca ovlascenja da nosi oruzje, oduzima imovinu i pritvara ljude. KFOR je u jednoj kuci u Pristini, kako stoji u ovoj informaciji, zatekao jednog od komandanata OVK, Redzepa Seljimija zvanog Sultan i vise njegovih kolega u uniformama OVK, a niko od njih nije posedovao identifikacione karte Zajednicke komisije za primenu sporazuma o demilitarizaciji ciji vlasnici jedini imaju pravo da nose oruzje i uniforme.

Momcilo Trajkovic, lider Srpskog pokreta otpora, najavio je, u intervjuu Rojtersu, da ce od medjunarodne zajednice traziti formiranje pet srpskih kantona na Kosovu.

Vlada Hrvatske je donela odluku da Haskom tribunalu izruci Vinka Martinovica Stelu optuzenog od strane ovog suda. To je usledilo nakon saopstenja glavnog tuzioca Tribunala, Luiz Arbur, da ce se zaliti UN da Hrvatska ne saradjuje sa sudom u Hagu, sto bi Hrvatsku moglo dovesti pod udar sankcija.

Slobodan Milosevic je primio delegaciju srpskih iseljenika koji su ucestvovali na skupu »Dijaspora 99«. Na koktelu povodom tog susreta bili su prisutni najvisi predstavnici jugoslovenskog i srpskog politickog i vojnog vrha.

SZP je odrzao miting u Zablju na kojem je govorio i Zoran Djindjic koji je gradjanima obecao pomoc i kredite od medjunarodne zajednice »ukoliko pre zime bude smenjena vlast«.

Nedelja, 8. avgust
Albanci su usli u srpsko selo Zitanje iz kojeg su Srbi izbegli u obliznje mesto Bajgora i zapalili 45 kuca, saznaje Beta u pristinskom sedistu KFOR-a. Americki vojnici su zbog paljevina i pljacke pritvorili nekoliko osoba albanske nacionalnosti.

Albanci su napali Srbe u Obilicu, Gornjoj Brnjici i Pristini, javljaju Informativna sluzba Nacionalno-politickog saveta Srba i Centar za mir i toleranciju. U tim napadima ranjeno je desetak ljudi, od kojih su neki u teskom zdravstvenom stanju.

U selu Tankosic kraj Gnjilana, kako javlja Beta, zapaljene su tri poslednje srpske kuce. Srbi u Gnjilanu koji su okupljeni oko Crkveno-narodnog sabora, odbili su ponudu civilne misije UN da ucestvuju u pripremi lokalne vlasti, jer je bezbednosna situacija krajnje nepovoljna za Srbe u ovom kraju, a sloboda kretanja im je zbog toga krajnje ogranicena.

Pravoslavlje pres tvrdi da je u petak i subotu bilo teskih pritisaka na Srbe u Prizrenu, nekoliko srpskih kuca je izgorelo a jos pet srpskih porodica naslo je utociste u prizrenskoj bogosloviji.

Albanci su ponovo iz raketnog bacaca gadjali severni deo Kosovske Mitrovice. U sukobu sa francuskim vojnicima jedan Albanac je ranjen a trojica su uhapsena.

Britanski vojnici KFOR-a su, posle proslonedeljnog brutalnog ubistva starice Srpkinje u Pristini, poceli akciju pomoci i zastite ugrozenih starih ljudi u Pristini pod nazivom »Bakina patrola«, prenosi Beta pisanje Sandej tajmsa.

Ponedeljak, 9. avgust
Jedan francuski vojnik KFOR-a ubio je Albanca iz grupe koja vec vise dana pokusava da udje u srpski deo Kosovske Mitrovice. General Majkl Dzekson je izjavio da su se odnosi izmedju KFOR-a i OVK »promenili«.

Predstavnici SZP, SPO, DA, DSS i koalicije Vojvodina sastali su se sa patrijarhom Pavlom.

General Momcilo Perisic je osnovao Pokret za demokratsku Srbiju.

Predsednik Milosevic je primio smenjenog predsednika RS Nikolu Poplasena.

U Loznici je odrzan protest gradjana u organizaciji Gradjanskog otpora Loznice, na kojem se pojavio i valjevski ikonopisac Bogoljub Arsenijevic-Maki, koji se vec duze vreme krio. Arsenijevica je uzalud cekalo oko 600 njegovih sugradjana, ali i stotinak policajaca. Gradjani Leskovca su protestovali po 36. put.

Utorak, 10. avgust
U koloni izbeglica koja je uz pratnju KFOR-a isla ka Gnjilanu iz pravca Bujanovca, ubijena je Blagica Nedeljkovic, mecima koji su na automobil kojim je upravljao njen suprug, ispalila dvojica napadaca. U okolini sela Pones u opstini Gnjilane, ubijen je Milorad Denic dok su njegova supruga i kcerka tesko ranjene. U Crkveno-narodnom saboru Gnjilana tvrde da je vise srpskih kuca zapaljeno a ljudi proterani, a bilo je i slucajeva teskih kradja.

Albanci su nastavili sa pokusajima da udju u severni deo Kosovske Mitrovice, a njihov trosatni razgovor sa Srbima nije doneo resenje. Naime, Albanci su trazili da svoje sunarodnike koji imaju kuce u tom delu grada tamo vrate za 15 dana, dok su Srbi insistirali da to bude tek u septembru 2000. godine.

Portparol Tribunala u Hagu saopstio je novinarima da je moguce da optuznica protiv Milosevica bude prosirena, na osnovu rezultata iskopavanja masovnih grobnica ubijenih Albanaca na Kosovu. Milosevic bi, u tom slucaju, rekao je Rizli, bio optuzen i za »genocid i istrebljivanje«. Na osnovu rezultata istrage, koji ce biti gotovi pocetkom oktobra, mogu se, pored prosirivanja optuznice protiv Milosevica, ocekivati i nove optuznice protiv lica koja do sada nisu bila optuzena. Haski tribunal je zatrazio i izrucenje Mladena Naletica Tute, koji se nalazi u zatvoru i koga Hrvatska nije izrucila Tribunalu kad i Vinka Martinovica zbog, kako je zvanicno saopsteno, loseg zdravstvenog stanja zatvorenika. Tribunal je podsetio hrvatske nadlezne organe da sudu duguju dokumentaciju o hrvatskim akcijama »Bljesak« i »Oluja«, kada su proterani Srbi iz Krajine, a bilo je i ubistava i drugih zlocina. Hrvatska tvrdi da je pocinioce tih zlocina kaznila.

Sreda, 11. avgust
Ljubica Stevanovic ubijena je u Kosovskoj Kamenici, a njen sin Bozidar je tesko ranjen dok je sa majkom skupljao seno. Prema ocevicima, ovaj zlocin su izvela dvojica naoruzanih Albanaca »u crnim uniformama«, saopstio je Crkveno-narodni odbor Gnjilana.

KFOR je u Kosovskoj Mitrovici uhapsio 78 Albanaca, od kojih je njih 17 smesteno u vojnu bolnicu jer su povredjeni u sukobu sa francuskim vojnicima ili tuci sa Srbima.

Alen Risar, francuski ministar odbrane, razgovarao je sa liderom OVK Hasimom Tacijem i predsednikom DSK Ibrahimom Rugovom zbog situacije u Kosovskoj Mitrovici. On je ocenio da je »ujedinjenje Kosovske Mitrovice« za sada nemoguce.

Jan Jonsen, portparol KFOR-a, kritikovao je pisanje listova na albanskom jeziku, koji su tvrdili da se Rusi na Kosovu »lose ponasaju«, nazvavsi to potpuno netacnim. Grupi Rusa, koju su u Pristini napali Albanci kamenicama i stapovima, pritekli su u pomoc Amerikanci iz KFOR-a.

Episkop Artemije je u razgovoru sa Karlom Biltom optuzio Hasima Tacija da »jedno govori a drugo radi«, izvestava FoNet.

Portparol SPS Ivica Dacic rekao je da se ova partija bori da obnovi zemlju dok opozicioni lideri »u cast Klintonovog rodjendana organizuju miting podrske NATO«.

          
                                          Henri de Toulouse-Lautrec, 
                                  L'Artisan moderne (detail), 1894.

Cetvrtak, 12. avgust
Americki general Dzon Kredok rekao je da se u americkom sektoru progon srpskog stanovnistva vrsi »organizovano i sistematski«.

Predstavnici nemackog kontingenta KFOR-a tek su sada podneli izvestaj u kojem se kaze da je 24. jula u spaljenom selu Dojnice kod Prizrena ubijeno petoro i kidnapovano sedamnaestoro Srba.

Alen Risar je ocenio da su mnoge nasilnicke inicijative Albanaca protiv Srba inspirisane od lokalnih albanskih vodja koje zele sto vise vlasti na svojoj teritoriji, u svojim okruzima i selima.

Albanci su oruzjem napali britanske vojnike KFOR-a u blizini Pristine, pri cemu su dva Albanca povredjena i zajedno sa jos pet uhapsena, dok je jedan Albanac u bekstvu.

SRS je usla u rekonstruisanu Saveznu vladu.

Odrzan je miting SZP u Vrscu, a u Kuli se SZP-u pridruzio Opstinski odbor SPO.

U beogradskom Medija centru general Perisic je sa istoricarem Dusanom Batakovicem i glumcem Ljubivojem Tadicem promovisao Pokret za demokratsku Srbiju. Pokret, rekao je Perisic, radi na strategiji smenjivanja Milosevica ali ga »on nece smenjivati vec Savezna skupstina koja ga je i izabrala«.

U Beogradu su jos jednom protestovali penzioneri.

Petak, 13. avgust
Albanci su u Kosovskoj Mitrovici pretukli postara Ljubisu Milica i oteli postansko vozilo. Gnjilane je napustila veca grupa Srba.

Lideri sest srpskih opozicionih partija uputili su pismo finskom predsedniku Martiju Ahtisariju u kojem traze ukidanje sankcija prema SRJ i ukljucivanje SRJ u Pakt stabilnosti.

SZP je odrzao miting u Lazarevcu, a protesti su nastavljeni u Vranju, Leskovcu i Valjevu.

Novosadski rezervisti su protestovali na Trgu slobode u Novom Sadu sa sloganom »Otadzbino, mi smo se oduzili, sada je red na tebe«.

Albanski premijer Pandeli Maljko boravio je na Kosovu. »Dosao sam ovde da prosim nevestu za mog brata i dobio sam je. To je bilo veoma simbolicno«, rekao je Maljko novinarima.

Ibrahim Rugova je dobio nagradu za toleranciju nemackog grada Minstera. Novcani deo ove nagrade iznosi 50 000 DEM.

Vesli Klark, glavnokomandujuci NATO-a, izjavio je da »nema dokaza« da OVK stoji iza zlocina nad Srbima.

Novi savezni sekretar za informisanje Goran Matic rekao je na tribini JUL-a u Cacku da opozicione stranke i pojedine vladike SPC »saradjuju sa NATO«, koji je, rekao je Matic, »raspisao javni konkurs za Milana Nedica u Srbiji«.

Subota, 14. avgust
Odlukom Savezne vlade, koja vazi od danas, ukinuta je neposredna kontrola cena proizvoda i usluga od interesa za celu zemlju, osim za mleko, sveze meso i lekove.

Predsednik privremenog izvrsnog veca Kosova Zoran Andjelkovic negirao je tvrdnje da su licne karte gradjana albanske nacionalnosti unistene kako bi im se osporilo drzavljanstvo i rekao da su sve maticne knjige sacuvane.

Glavni odbor SNP Crne Gore odbacio platformu tamosnje vlade o redefinisanju odnosa sa Srbijom, ocenjujuci da takvim predlogom Vlada izlazi iz svojih ustavnih nadleznosti.

Tokom vikenda na gradjanskim protestima u Vrscu, Vranju, Valjevu, Krusevcu, Trsteniku, Zajecaru, Leskovcu i Kragujevcu zatrazena je smena vladajuceg rezima.

Nedelja, 15. avgust
Samoproklamovana vlada kosovskih Albanaca postavila je carinske punktove radi carinjenja robe iz Srbije i Makedonije, u dinarima ili markama, uz priznanicu.

U Novom Pazaru osnovan Narodni kongres Bosnjaka Jugoslavije.

Milorad i Slobodanka Koric, poslednji Srbi u centralnom pristinskom naselju Ulpijani, iselili su se.

Nova demokratija upozorava gradjane Srbije, povodom najave potpredsednika republicke vlade Vojislava Seselja da ce deo penzija biti isplacivan u bonovima za struju, da je vreme tackica i bonova proslo pre 50 godina.

Ponedeljak, 16. avgust
Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Bogoljub Karic podneo ostavku.

Donji dom ruskog parlamenta proglasio je Vladimira Putina za premijera Ruske federacije.

Pripadnici francuskog kontigenta KFOR-a srusili su 192 metra visok radio i TV predajnik na planini Mokra gora kod Zubinog Potoka, bez objasnjenja. Stanovnici Kosova i dela juzne Srbije vise ne mogu da prate Drugi program TV i Radija Beograd.

Misija UN na Kosovu saopstila da ce grupa tamosnjih i medjunarodnih pravnika utvrditi nove zakone za Kosovo, koji ce biti u skladu sa medjunarodnim standardima, a da ce se jugoslovenski propisi primenjivati u Pokrajini samo ukoliko nisu u suprotnosti sa buducim kosovskim.

Srpski premijer Mirko Marjanovic optuzio Savez za promene da je »teroristicka organizacija i da su njegovi lideri najamljene placene ubice koje je vrbovao NATO«.

General-pukovnik Nebojsa Pavkovic, komandant Trece armije VJ, izjavio da KFOR nije sposoban da obavi posao na Kosovu i da su se stekli uslovi da SRJ trazi od Saveta bezbednosti UN da KFOR ode.

Utorak, 17. avgust
Katastrofalni zemljotres pogodio Tursku, jacina u epicentru (industrijski grad Izmit) iznosila je 7,8 stepeni Rihterove skale, a u drugim delovima zemlje od 6,7 do 7,4 stepena. U prva dva dana registrovano je oko 4000 zrtava, a vise od 18 000 je ranjeno. Potres jacine 4,3 stepena protezao se do Trstenika.

Savezni ministar odbrane Pavle Bulatovic izjavio da nece biti nemira i gradjanskog rata u SRJ.

Americki senator Bob Dol, u otvorenom pismu rukovodstvu OVK, upozorio Hasima Tacija da zbog odmazde nad Srbima uvodi na Kosovo novu tragediju i da bi zbog toga OVK mogla da izgubi podrsku zapada.

Specijalni izaslanik UN za Kosovo Karl Bilt porucio Hasimu Taciju da Kosovo ostaje deo SRJ.

Oba veca Skupstine SRJ prihvatila su predlog Savezne vlade o ekonomskoj politici do kraja 1999, prema kojoj ce drustveni proizvod biti nizi za 23,6 odsto nego lane i iznosice 135 milijardi dinara. Skupstina je odobrila slobodan uvoz cigareta i pica i uvoz polovnih automobila starih do cetiri godine, a stope za sve uvozne akcizne proizvode spustila sa 20 do 70 na 4 odsto.

Sreda, 18. avgust
Od dolaska KFOR-a na Kosovo ubijeno je vise od 200 osoba nealbanske nacionalnosti, a vise od 400 je ranjeno, saopstili su predstavnici Savezne vlade. Istovremeno, opljackano je, spaljeno ili sruseno oko 40 000 privatnih kuca i stanova i 70 crkava i manastira.

Portparol UNHCR-a Ron Redmond ocenio da je na Kosovu ostalo jos oko 50 000 pripadnika nealbanskog stanovnistva.

Direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes obavestio je carinarnice u Podgorici i Baru da vise ne racunaju na finansiranje iz savezne kase i preporucio da plate radnicima obezbedjuju iz svojih carinskih prihoda.

Nastasja Radovic  


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar