Broj 220 

Dogadjanja

Slobajugend

U beogradskom studentskom kulturnom centru 17. avgusta odrzana je tribina mladih socijalista i univerzitetskog JUL-a. S ovog skupa upucena je poruka americkoj javnosti u kojoj se osudjuje NATO i ocekuje razumevanje naroda i drzave. Istovremeno, isticano je borbeno raspolozenje i delovanje mladih u Srbiji.
Neobicno je, ipak, da se politicki, cak usko partijski skupovi odrzavaju na univerzitetu, i to jedino od rezima priznatih organizacija, podmlatka SPS-a i JUL-a. Za druge stranke ne vazi ono sto vazi za te dve stranke. Ako drugi i pokusaju da politicki deluju na univerzitetu, slede optuzbe za nedopustenu politizaciju.
Jos neobicniji, barem za razumnog posmatraca, bio je mizanscen ove »tribine«. Svako ko je imao strpljenja da posmatra TV prikaz, mogao je da zapazi patetican gest vodje mladih socijalista koji se pred okupljenima zaklinje velikom portretu velikog Vodje i Vrhovnog komandanta. Neizbezna je, pri tom, asocijacija na slicne borbene formacije mladih u sluzbi totalitarnih ideologija i odgovarajucih vodja. Samo, i to je najneobicnije, sledbenici su obicno klicali vodji kada je bio u usponu ili na vrhuncu moci, a ne onda kada je u padu i pred krahom. Ovo sto smo videli pre je poslednja odbrana, nego slavljenje pobede vodje. S ovoga skupa najborbenija poruka je upucena opoziciji, da moze da nestane, pod batinama i u vatri (Politika, 18. avgust).

Dragan Ilic  © 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar