Broj 221

Svakidasnjica

Ovde Cigani lete u more

Pod okriljem noci, zaogrnuti tajnom i cutanjem, Romi nestaju da bi nam se otkrili tek onda kada njihove leseve koji plutaju po moru pronadje crnogorska policija. A ni tada se o njima ne saznaje mnogo. Poneki prsten moze vise da kaze nego, recimo, vilica. Jer, ko je od tih nesrecnika imao zdravstveni karton i sta se dogodilo sa takvim kartonima u vihoru rata? Opasnost od smrti ne sprecava Rome da iznova pokusaju da se domognu Italije. Za njih je ovde, cini se, zivot opasniji i od same smrti. Krijumcarenje ljudi postalo je unosno i ono cveta. Za prevoz se uzima do 2400 nemackih maraka, ali ima indicija da je u igri i mnogo veca suma o kojoj niko ne zeli da govori.
Tragedija biblijskih razmera dogodila se u noci izmedju 16. i 17. avgusta, kada je 105 Roma naslo smrt u vodama Jadrana. Medju utopljenicima bilo je porodica iz Smedereva, Panceva, Sremcice, Zarkova, Malog Mokrog Luga, Gnjilana i nekih mesta sa Kosova. U stampi su osvanuli krupni naslovi UTOPILO SE 105 ROMA. Naslovi su bili poput krika, ali je on ostao bez odjeka. Niko se povodom ove tragedije nije sluzbeno oglasio recju zaljenja, solidarnosti ili protesta. Ni stranke, ni vlast, ni nevladine organizacije, a toliko ih je koje se bave ljudskim pravima, ugrozenima, gradjanskim drustvom. Rome je tamo daleko progutalo more, a ovde cutanje. Smrt Roma postala je stvar brojki i etnicke pripadnosti, pa tako o utopljenima izjave daju samo romska drustva sto i nehotice ukazuje da oni koji beze zaista imaju od cega da beze.
Romi dobijaju veliki novac od donatora, dok Srbima niko ne daje nista, sapuce se u krugovima NVO. Javno svi precutkuju tragediju 105 Roma kao da je to samo njihov problem i problem donatora, kao da ona nije deo trgovine smrcu koja je dobila cudovisne razmere pod patronatom rezima i ratova koje izaziva.

Olivija Rusovac  


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar