Broj 221

Svet i mi

Misliti NA TO

Bojan al Pinto-Brkic

Cela se Evropska unija poslednjih dana beskrajno zabavlja sastavljanjem spiskova nepozeljnih Milosevicevih poltrona. Jer, EU ima petnaest clanova, a odluke se donose konsenzusom, pa mozete zamisliti koliko je tu potrebno konsultacija. Zato je svaka drzava obrazovala sopstveni komitet za kontrolu sankcija, da slucajno neki ne promakne.
U pauzama izmedju tako bitnih debata, ministri inostranih poslova cakulali su, na neformalnom sastanku u Sariselki, treba li Srbiji ublaziti sankcije, time sto ce joj pored obecanih, ali neisporucenih, hrane i lekova, obecati/udeliti i toliko potrebnu struju. Njihovoj humanosti ne bi bilo granica da kod Robina Kuka nije preovladalo misljenje da ce zli Sloba to (zlo)upotrebiti i ogrejati se, makar obecanjima, a sve na racun zapadnih poreskih obveznika. Medjutim, sefovi diplomatija zemalja EU koje nisu clanice NATO-a i to postoji! zalegli su da nije stanovnistvo krivo sto su, RTS-ovski receno, »zlikovci orgijali po nasem elektro-energetskom sistemu«, pa se doslo do solomonskog resenja: grejanje i struja samo za Savez slobodnih gradova.
Sad, nejasno je kako ce se to u praksi realizovati i da li ce, recimo, tomahavcima i avaksima dopremati kilovat-casove do »slobodnih teritorija« ili ce, posto su najavili tesnju saradnju sa opozicijom, Zivkovica, Ilica i kompaniju zvati u Brisel da se ogreju, kako bi ovi mogli transcendentalno prenositi struju sugradjanima. Doista, premudroj politici Evrope nema kraja.
Uopste, nesposobnost evropskih politicara da osmisle pravu strategiju za rusenje rezima u Beogradu poprima zabrinjavajuce razmere. Odluce li se da, iz sebicnih interesa ocuvanja dobrog imidza u domacim javnostima, prepuste stanovnistvo Srbije mraku i hladnoci, bice to doista prvorazredna idiotarija, u duhu bombardovanja da bi se spasli ljudski zivoti. Dakle, hibernizovati narod dok ne prihvati »vrednosti i standarde moderne demokratske Evrope«. Malo je sto nas unistava Milosevic, jos mu samo treba evropska pomoc.
 


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar