Broj 221

Alternativa

I Aleksinac se budi

U Aleksincu je, 28. 08. 1999. godine, u organizaciji studentskog pokreta »Otpor« i Gradjanskog pokreta otpora iz Nisa odrzan protest pod nazivom »Predsednice, mi vAS NE volimo«. Iako je iz MUP-a u Aleksincu bilo usmene zabrane za odrzavanje protesta, on je ipak odrzan. Za vreme montiranja ozvucenja na trgu u Aleksincu, predstavnici MUP-a su jos jednom upozorili organizatore da protest nije odobren i da ce organizatori i ucesnici protesta snositi konsekvence. Studenti se nisu obazirali na ta upozorenja i nakon toga predstavnici MUP-a vise nisu ometali odrzavanje protesta. Nekoliko stotina (600700) okupljenih gradjana saslusalo je:
Milana Jovanovica Savez studenata Medicinskog fakulteta; Boska Novakovica Savez studenata Filozofskog fakulteta; Zorana Kojovica Gradjanski pokret otpora iz Nisa; Dusana Mitrovica Ujedinjeni granski sindikat »Nezavisnost«. Kao gost bio je prisutan i predstavnik Gradjanskog parlamenta Nisa, Dragan Djordjevic.
Milan Jovanovic je ocenio da je predsednik Milosevic kriv za unistavanje Srbije, da za sve sto je ucinio mora da odgovara, da to ne sme da zaboravi. Najvaznije, da njemu ne moze da sudi Haski tribunal i da zbog njega nisu ginuli Holandjani, vec Srbi. Rekao je da u Srbiji sve mora da stane da bi joj krenulo, da moraju da stanu sve skole, fabrike...
Bosko Novakovic je istakao da Milosevica ne moze da srusi nijedna partija u Srbiji vec narod, da se on najvise plasi svog naroda i da je Milosevic vec pao ali mu to niko nije saopstio jer to nije javila njegova televizija RTS.
Dusan Mitrovic je izrazio svoju apsolutnu podrsku studentima jer su oni buducnost ovog naroda, a Zoran Kojovic je, izmedju ostalog, govorio o neraskidivoj vezi Srbije i Crne Gore. Protest je, prema mojoj oceni, naisao na odlican prijem okupljenih gradjana, mada je bilo verbalnih provokacija od strane nekolicine ljudi.

Dragan Djordjevic  

 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar