Broj 221

Hronika

Predstavnici »Republike« u Francuskoj 

Gosti ugledne organizacije Liga za obrazovanje • Susret sa Lijonelom Zospenom i razgovori na tribinama

Predstavnici Republike, glavni i odgovorni urednik Nebojsa Popov i predsednik Saveta Dragos Ivanovic, ucestvovali su krajem avgusta ove godine, na poziv francuske Lige za obrazovanje, na Letnjem univerzitetu ove organizacije u mestu Urten, kraj Bordoa. Ovogodisnji Letnji univerzitet bio je posvecen problemu komunikacija i na njemu su bili, pored naseg lista, i predstavnici nezavisnih medija iz drugih drzava i delova bivse Jugoslavije – Branko Mijic, glavni urednik Novog Lista (Rijeka, Hrvatska), Ruzdi Kadriu, glavni urednik lista Kosovo sot, (Pristina) i Adil Kulenovic, glavni i odgovorni urednik i vlasnik Radio i TV stanice 99 (Sarajevo, Bosna i Hercegovina). Na zajednickoj tribini predstavnici nezavisnih medija izlozili su probleme s kojima se suocavaju u svojim sredinama, kako se odupiru pritisku rezima i kako vide svoju ulogu u demokratskoj transformaciji drustva. Voditeljka tribina je bila novinarka poznatog pariskog lista Le Monde, Florans Artman.
Liga za obrazovanje je stara i ugledna asocijacija u Francuskoj – okuplja 34 000 organizacija i ima oko 3 miliona clanova. Njeni tradicionalni letnji univerziteti predstavljaju pravi kulturni i drustveni dogadjaj sezone. Ovog puta, posto su tema skupa bile komunikacije, na Letnjem univerzitetu Lige bili su zastupljeni gotovo svi mediji iz Francuske, a mnogi i iz inostranstva. Pored njih, prikazani su rezultati i ponude i drugih organizacija koje ucestvuju u komunikacijama – pocev od proizvodjaca elektronske opreme do izdavaca i knjizara. Na standu knjizare Mola, gde se prodavalo poznato izdanje »Republike« Srpska strana rata (francuski prevod: Radiographie d’un nacionalisme), Nebojsa Popov, priredjivac ovog kapitalnog dela, potpisivao je primerke knjiga kupcima.
Zbog velikog prestiza koji uziva u francuskoj kulturnoj i politickoj javnosti, Letnji univerzitet Lige za obrazovanje posetio je i predsednik vlade Francuske Lijonel Zospen sa grupom ministara. Tom prilikom, nasi domacini Roze Legard, predsednik Lige, i Zan Mark Ruaran, generalni sekretar, predstavili su gospodinu Zospenu predstavnike nezavisnih medija. U toku kraceg razgovora, predstavnici Republike poklonili su predsedniku francuske Vlade nase izdanje Gradjanski bukvar – zbirku karikatura poznatog karikaturiste Predraga Koraksica Koraksa. Uprkos kratkom vremenu i obimnom programu, gospodin Zospen je odmah i sa ociglednim zadovoljstvom razgledao neke karikature, prepoznajuci likove koje Koraks tako upecatljivo karakterise.
I u Parizu je bilo vise zanimljivih i sadrzajnih kontakata. Francusko ministarstvo inostranih poslova priredilo je rucak predstavnicima Republike sa kojima je bila i gospodja Desa Raspopovic, prijatelj naseg lista i poznati pariski arhitekta. Posle prijatnog susreta sa Sophie Zaccaria u katolickoj humanitarnoj organizaciji koja se bori protiv gladi i za razvoj (CCFD), predstavnici Republike imali su razgovore na tribini koja je odrzana u galeriji-knjizari Enise Alicehic u ekskluzivnom kraju Pariza na Ile Saint Louis. Voditelji tribine bili su direktor pariskog casopisa Esprit Zoel Roman i novinar RFI Milos Lazin. Najpre je predstavljena Republika i njena izdanja, a zatim je Nebojsa Popov govorio o aktuelnoj politickoj situaciji u Srbiji i Jugoslaviji. U publici, u kojoj je zapazeno prisustvo poznatih imena iz sveta knjizevnosti, slikarstva i novinarstva i Srbije i Francuske, predavanje Popova izazvalo je mnoga pitanja. Dijalog je potrajao vise od dva sata i protekao je u vrlo srdacnom tonu.

D. M.  


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar