Broj 221

'umor u glavi

Srbija na buvljaku

Sljapkanje ofucanih sandala po kuznoj prasini novobeogradskog buvljaka. Slika koja me progoni. Slika bezizlaza nalik onoj s pocetka Kluzoove »Nadnice za strah«. Slika dubine ovdasnje bede, koje nisu svesni »promenjasi«, koje nisu svesni ni sami uboznici, najbolje se dâ sagledati na ovom mestu. (Buvljak zbog toga svakih mesec dana sravnjuju buldozerima, ali on se kao feniks obnavlja.) Zene koje mahnito preturaju gomile garderoba svih vrsta tri dinara parce. Hiljade delova nekih masina i aparata koje samo nebeski majstor moze sklopiti u nesto sto funkcionise. Srbija je zemlja koja je dozivela neki grozan kvar, nema opravke, nemoguce je naci nedostajuci deo.
Uporno sljapkanje ofucanih sandala... Cenjkanje za dinar-dva. Nada da se i za nista moze kupiti nesto. Deda-Avram i ne sluti koliko njegov dinar tu, samo tu, vredi.
A ponuda nebeskih majstora koji ce popraviti beznadezni kvar sve je veca. Neki to zovu vladom nevlastoljubivih strucnjaka koji ce zameniti strucnjake za vladanje. Sumnjam da u ovoj zemlji ima nekih strucnjaka u potaji, strucnjaka koji nisu prodali svoju strucnost negde u inostranstvu ili na Dedinju. Strucnost koja se cuva u frizideru za patriotski cas spasenja zemlje vrlo mi je sumnjiv fenomen.
Sljapkanje ofucanih sandala po prasini. Nekad se cini da se ovih dana i vlast povlaci po prasini ali nema ko da je uzme. Rezim je mogao da padne u utorak, ali za taj dan nije u crkvenom kalendaru bilo vezano ime nijednog poznatijeg sveca. A nezgodno je napisati, u nekoj buducoj istoriji, da je Nova Vlast dosla na vlast nekog svetog Akakija ili svete Poleksije. U subotu se rezim klatio kao zrela kruska, konstelacija svetaca u kalendaru bila je mnogo zvucnija, ali lider opozicije imao je zakazano predavanje u Parizu sa temom o mogucnostima mirne demokratske tranzicije u zemlji Srbiji. U petak je padala kisa, a to je sila visa. U sledeci cetvrtak rezim je bio klinicki mrtav, jedan poznati svetac smesio se iz crkvenog kalendara, ali nisu bile odstampane svecane pozivnice za rusidbu rezima i uspostavu nove vlasti tako da je cela stvar odlozena za oktobar koji se jos zove i listopad, lisce pada, kesten pada, rezim pada... Ali, rezim u Srbiji, izgleda, nije listopadan nego zimzelen. Njemu ne treba davati vremenski okvir za odlazak jer sve nase zivotno vreme on je konfiskovao i jede ga s namerom da ga pojede do kraja.

Prica o divljim svinjama

Divlje svinje ne zive vise po brlozima od lisca i trave i ne jure besomucno, pune cicka, kukuruzistima i trscacima.
Divlje svinje izdale su svoje kljove Velikom Ratniku za petosobne stanove i unosne poslove sa cigaretama, benzinom i obojenim metalima.
Divlje svinje voze sljastave limuzine sa zatamnjenim staklima i bucnim alarmima decentnog i sofisticiranog groktanja. Divlje svinje su uredno podsisane i glatko izbrijane, ali ostavljaju prirodnu rutavost da se muzevno izliva iz skupocenih odela i preko zlatnih satova.
Divlje svinje po struci su listom patriote to je skola koja se u Srbiji najlakse zavrsava. Mada je njihovo otacastvoljublje vrlo, vrlo dvojbeno. Vidjao sam ih kako kupuju cigarete od ulicnih prodavaca ili kako menjaju sto maraka kad im ustreba sitnis cine to ne izlazeci iz auta, kao da se gade samog kontakta sa tlom zemlje koja im je stalno u ustima.
Divlje svinje preziru »prole« koje jedva i da vide iza zatamnjenih stakala. Divlje svinje se ne obaziru na pesake na obelezenim prelazima, vole da dovode u tesnac zadihane bicikliste, da starice polivaju smradom ulicnih lokvi. Oni su, sve govori, spremni da, ladno, pucaju u masu.
Sve protivnike Gospodara njihovih kljova divlje svinje optuzuju za izdaju i prodaju stranim gospodarima. »Izdaja« je rec omiljena u jeziku groktanja. A sta ova rec za njih znaci? Izdaja je sve sto je pretnja njihovoj udobnosti i pretnja povratku u poljski brlog. Sve sto i eufemisticki govori o njihovim prljavim poslovima za njih je takodje izdaja. I prljav posao za strane nalogodavce. Pranje novca od pljacke nije prljav posao. Izdaja je i sirenje ideje o potrebi menjanja vlasti. Ne samo izdaja to je i vlastoljublje. San o ocuvanju dozivotne vlasti nije vlastoljublje. (Vidi poslednje saopstenje njihovog Glavnog Odbora.)
A dozivotna vlast divljim svinjama je potrebna za novu patriotsku misiju Obnovu Zemlje. Ali, kljovasti ocnjaci nisu najpogodnije orudje za taj posao. Oni pre nalaze svoju svrhu u stihiji rusenja i pustosenja. I u zarivanju u neciji trbuh. Nema sumnje, oni su spremni da ledeno-ladno pucaju u ulicnu masu. Protiv divljih svinja ne pomazu mirne demonstracije.

Miodrag Stanisavljevic  


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar