Broj 222-223

Alternativa

Iskusenja lokalne vlasti

Bogorodicin lik na pendzerima Slobin duh u vlasti

I tako su Kikindske novine (jedan fin i mudar »opstinski informativni nedeljnik«) objavile da je opstinska vlada srozala plate u svim javnim preduzecima u skladu sa ratnim budzetom. Gradonacelnik Paja Francuski primetio je da je Skupstina duzna da obezbedi da sva javna preduzeca funkcionisu normalno i da su ta preduzeca obavezna da plate saobraze teskim trenucima. Onda se desio udar, Panonsko more se ustalasalo i na povrsinu izbacilo ono sto se muljalo u njegovim dubinama. A to je da je za Kikindu najznacajnije javno preduzece Energetika, koje je distribuiralo gas iz Naftagasa i struju, preregistrovano iz javnog u drustveno. Kikinda je tako ostala bez najveceg izvora prihoda i sigurnog izvora energije. Ubrzo su u posetu Severnobanatskom okrugu (ne i Kikindi) dosli Mirko Marjanovic i Zivko Soklovacki. Gradonacelnik Francuski, inace zaposlen u Naftagasu, pripretio je Mirku i Zivku da ce gradjani zauzeti busotine i sabirne stanice ako na zimu ostanu bez gasa.
Kako se dogodilo da Kikinda ostane bez svog najjaceg preduzeca? Da li su Mirko i Zivko jedini krivci? Ili ih ima i na drugoj strani? Radi mira u kuci Paja Francuski ostavlja SPS direktora Energetike, valjda verujuci Upravnom odboru da ce brinuti o preduzecu. Uostalom, predsednika Upravnog odbora i neke clanove odredili su Liga socijaldemokrata Vojvodine (stranka kojoj pripada i Francuski) i reformisti. Ali duge godine lisavanja i bede, za sta se rezim nesebicno pobrinuo, ucinile su ljude slabima i neopreznima. Tesko je imati vlast, makar i lokalnu, a u stvari nemati nista od toga. Takva vremena su dusu dala za cuda. Pa se u jednom obliznjem selu pojavila Bogorodica na oknu, a u Kikindi se preduzece na neobjasnjiv nacin iz javnog pretvorilo u drzavno. U isto vreme desilo se jos jedno cudo da ojaca Gradjanski savez Srbije, tako da je taj odbor, uz Banatski forum, najjaca politicka grupacija bez koje skupstina opstine jedva da moze da odlucuje. Gradjanski savez trazi za sebe mesto u vlasti srazmerno svojoj snazi. Nezgoda je u tome sto je vlast odavno podeljena na cetiri stranke (ligase, reformiste, DS i SPO), ali i u tome sto GSS, koji je stupio u srediste politickog zivota, postavlja i neugodna pitanja odgovornosti za gubitak Energetike, kao i upravljanja preostalim javnim preduzecima koja su neka vrsta »preduzeca-bunkera«, sto ce reci potpuno zavisna od stranke koja njime upravlja. I tako su pocela lokalna natezanja.
Stranacki celnici kazu da ce se kriza vlasti u Kikindi resiti, ali, molim, »bez ucenjivanja i uz toleranciju«. Dokle to moze da traje? Mozda do sledecih izbora, sudeci po izjavi jednog funkcionera Demokratske stranke koji kaze: »nasi politicki protivnici su SPS, JUL i radikali i sva nasa energija treba da bude usmerena na promenu sistema. Zato ove pregovore (o ucescu GSS u vlasti) stavljam u drugi, pa cak i u treci plan«. I tako, svako brani svoj sistem. Neko na lokalnom nivou, Sloba na saveznom, drzavnom. Ima li razlike u postupku? Zasto se svi cude sto predsednik grcevito drzi svoj komad vlasti? Sloba je izgubio Kosovo (i jos stosta) a Kikindjani Energetiku. Iz toga proizlaze neke konsekvence. Nece se, valjda, dogoditi da je lakse obaviti smenu na drzavnom vrhu nego u Kikindi?

O. R.  


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar