Broj 222-223

Alternativa

Banatski forum promovisao dokument »Nacela banatskog regionalizma«

Korak prema Evropi

»Nacela banatskog regionalizma« je naslov dokumenta ciji je tvorac Banatski forum, nevladina organizacija iz Panceva, a koji je usvojen na promociji ove organizacije u Botosu. Promociji ovog dokumenta, za koji je receno da je iz vise razloga »istorijski«, prisustvovali su i predstavnici Banatskog foruma iz vise sela i gradova Banata, od Kovina, Crepaje, Gefkerina, Jarkovca, Neuzine, pa sve do Kikinde i Stajiceva. Ovim dokumentom, koji je inace u Botosu na pomenutom skupu ne samo promovisan vec i javno usvojen i ozvanicen kao nesto od cega ce Banatski forum polaziti u bilo kakvim razgovorima (bilo o buducem statusu Vojvodine bilo o statusu Banata u Vojvodini), skrenuta je i na izvestan nacin paznja da svi oni koji insistiraju iskljucivo na resenju statusa Vojvodine (kao pokrajine ili republike, svejedno) moraju pri tom voditi i racuna da se istovremeno resavanjem tog pitanja resi i pitanje decentralizacije Vojvodine.

»Banat nije samo geografski pojam, na koji je trenutno sveden, vec svoje postojanje temelji na stotinama godina izrazenim socioekonomskim osobenostima, definisanim svetovnim i duhovnim institucijama, kao i jedinstvenoj multietnickoj kulturi i tradiciji«, kaze se odmah na pocetku dokumenta »Nacela banatskog regionalizma«. Jer, pise dalje u dokumentu, »Banacani jesu za Vojvodinu sa sto visim ingerencijama, ali pod uslovom da u takvoj Vojvodini Banat bude regija koja ce zajedno sa ostalim regijama, kroz skupstinu Vojvodine sastavljenu od tri veca, odlucivati o sopstvenoj sudbini«. 
To znaci, sto pise i u dokumentu »Nacela banatskog regionalizma«, da bi ubuduce skupstina Vojvodine morala biti sastavljena od Veca gradjana, Veca nacija (naroda, etnicko Vece, sa jednakim brojem predstavnika svih nacija koje po brojnosti imaju pravo na to, a to znaci najmanje jedan odsto broja stanovnika Vojvodine) i najzad Veca regija u kojem bi bili predstavnici skupstina Banata, Srema i Backe. Takodje se ovim dokumentom predvidja i to da Banat kao buduca regija ima svoj grb, zastavu, kao i svecanu pesmu banatsku, odnosno i to da se Banatu vrate izvesni jugozapadni delovi uzurpirani proteklih godina od Srbije i grada Beograda, te da se Banat proglasi ekoloskom regijom od strane Rumunije, Madjarske, Jugoslavije i Evropske unije, kao i odgovarajucih institucija UN, sto podrazumeva na kraju dokumenta i proglasenje Banata kao demilitarizujuceg regiona.
Donosenje dokumenta »Nacela banatskog regionalizma« na izvestan nacin je i pokusaj da se anticipira proces evropskog nacina razmisljanja, odnosno i artikulisu prvi koraci koji vode ka toj istoj Evropi. U tako nesto vec su u dobroj meri ukljucene i zemlje poput Rumunije i Madjarske koje, zapravo, vec dobijaju odredjena sredstva namenjena za tzv. EURO TRIO (sto podrazumeva Srednjoevropsku regiju Dunav-Karas-Moris-Tisa), a sto bi prakticno sa Banatom kao buducom regijom cinilo medjudrzavnu regiju.
Cekacemo strpljivo da se ova vlast povuce, cekacemo na ulici, u svojim dvoristima, cekacemo da vidimo hoce li neuzorane njive roditi, cekacemo i fenderase zbog neplacenog poreza, cekacemo i gledacemo dokle ce ici u nasem ponizavanju, dokle u otimacini nasih proizvoda za pola sake dinara, a sve to samo zato jer smo Banacani i ne umemo drugacije nego da budemo vredni i strpljivi, rekao je Dusan Gluvakov, priznavsi primedbe okupljenih da bi nacin ovog protesta i njegov sustinski marketinski deo morao biti i mnogo konkretniji od ponudjenog. 

Sinisa Stankov  

 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar