Broj 222-223

Dogadjanja

Sudjenje Zoji Jovanov

Pred vecem Prvog opstinskog suda u Beogradu, kojem je predsedavao sudija Krsto Bobot, u ponedeljak, 20. septembra 1999. otvoren je javni pretres Zoji Jovanov, urednici ekonomske rubrike Dnevnog telegrafa. Opstinsko javno tuzilastvo optuzilo je Zoju Jovanov za »sirenje laznih vesti« u tekstu pod naslovom »Danas devalvacija 5,5 ili 6,3 dinara?«, objavljenog u Dnevnom telegrafu 23. 01. 1998. Sutradan po objavljivanju spornog teksta DT je objavio demanti Narodne banke Jugoslavije, povodom najave ovog i drugih listova o devalvaciji. Dva meseca kasnije, Savezna vlada je devalvirala dinar na 6:1 za nemacku marku. Uprkos tome, godinu i po posle devalvacije Opstinsko javno tuzilastvo dostavilo je Zoji Jovanov optuzni predlog tereteci je da je »imala nameru da izazove uznemirenje gradjana i umanji poverenje gradjana u odluke i mere drzavnih organa«.
U optuznom predlogu a to ce svakako ostati kao jos jedna morbidna strana ovog procesa kao svedok je naveden i Slavko Curuvija, vlasnik i glavni i odgovorni urednik lista, koji je ubijen 11. aprila ove godine u Beogradu. Vredi napomenuti i to da je Dnevni telegraf ugasen 18. februara ove godine, a od decembra 1998. Zoja Jovanov saradjuje u Republici.
Zastupnik odbrane, beogradski advokat Srdjan Radovanovic, zahtevao je i dobio odlaganje sudskog pretresa da bi se iz predmeta izuzelo ranije svedocenje Zoje Jovanov u svojstvu svedoka, bez zakonske zastite advokata.

D. I.  © 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar