Broj 222-223

Dogadjanja

Mediji u Kikindi

Jedan nula za novine

Postupak protiv Kikindskih novina je obustavljen sto je naislo na veliko zadovoljstvo mnogobrojnih citalaca

Retko se u Kikindi dogadjalo da sudjenje podigne takvu prasinu, kao u slucaju popularno nazvanom »Rajo protiv Kikindskih«, septembra 1999. godine. Kikindske novine, opstinsko glasilo, osnovano kao sledbenik Kikindskih novosti, nedavno su proslavile pedeseti broj. Rajo je Rajko Popovic, godinama najmocniji covek u opstini Kikinda, poznat po tome sto je istovremeno bio: predsednik opstine, glodur i direktor (tada jedinog) radija i lokalnih (tada jedinih) novina, Komune. I radio i novine su posle pobede opozicije u Kikindi navrat-nanos predate RTS-u. Elem, uvredjen tekstom »Paranoicne fiksacije«, u pedesetom broju Kikindskih, Rajo, glodur kikindskih medija koji se nalaze u sastavu RTS-a, presavio je tabak i opstinskom sudiji za prekrsaje podneo zahtev na osnovu cl. 69 Zakona o javnom informisanju. Na optuzenickoj klupi imali su se naci Dusko Francuski, direktor Doma omladine, osnivaca Kikindskih, i Zeljko Bodrozic, glavni i odgovorni urednik.
Glavni pretres odrzan je 10. septembra (petak), a vec u ponedeljak stiglo je resenje: postupak se obustavlja. Sudila je sudija za prekrsaje Nada Petrov, a okrivljene (besplatno) zastupalo cak sedmoro advokata iz Kikinde. Mediji, srpski, crnogorski i strani, posvetili su veliku paznju, najpre, cinjenici da su novine tuzene; zatim, sudjenju; i, najzad, podatku da je postupak obustavljen, posto su tuzeni uspeli da dokazu da su objavili istinite podatke.

Najvece cudo predstavlja, ipak, reakcija kikindske javnosti. Pre sudjenja, novinari su doziveli obilje primera podrske, poslovicno uzdrzani Kikindjani su izrazavali zabrinutost za dalju sudbinu opstinskog glasila. To pokazuje da su ljudi svesni, prvo, vaznosti, novina, drugo, intencije Zakona da se, putem drasticno visokih novcanih kazni, mediji unistavaju. Pominjana je suma od 400 000 dinara koju ce Kikindske, navodno, morati da plate, sto bi ih dotuklo (zna se da je opstinski budzet doslovno ocerupan, a ingerencije opstinske vlasti skresane). Na sudjenje je doslo, u svojstvu publike i logisticke podrske optuzenima, sezdesetak Kikindjana, koji su hrabrili novinare i tako napunili hodnik pred kancelarijom suda za prekrsaje, da tuzilac, videvsi ih, nije smeo ni da udje. Tokom vikenda, Kikindjani su strepeli i telefonirali u redakciju Kikindskih, raspitujuci se za ishod sudjenja, da bi u ponedeljak, kad su rezultati bili poznati, nastupilo odusevljenje.
Tekst »Paranoicne fiksacije«, zbog kojeg se sve i zakuvalo, objavljen je jos 1997. godine, u tadasnjim Kikindskim novostima. Autor, Djuro Knezevic, prema mnogim ocenama rodonacelnik nezavisnog novinarstva u Kikindi, nije se nasao na spisku tuzenih. Razlog: Djuro, svetle uspomene, vec odavno nije medju zivima! Zasto je Rajo tuzio novine zbog ponovnog objavljivanja teksta pokojnog autora, i kako se desilo da Kikindske budu oslobodjene, sad je predmet mnogih nagadjanja i razlicitih konstrukcija koje se u Kikindi izvode uz kafu ili vinjacic. Prema pristalicama stare skole misljenja, Kikindske se nikako ne bi izvukle (bez obzira na dokaze) da podnosiocu zahteva nije pala zvezda (uslovno receno), te ga njegovi uticajni prijatelji vise ne stite. Drugi, naprotiv, radije misle da je krajnje vreme za prestanak sezone lova na novinare i medije, te je prva oslobadjajuca presuda za optuzene novine u stvari uvod u praksu nezavisnog sudstva. Tek, mnogima je jasno da ova velika pobeda novinarstva, sudstva i gradjanske hrabrosti nije kraj utakmice. Za sada, Kikindske vode sa 1:0. A Rajo je vec na stranicama Komune najavio privatnu krivicnu tuzbu.

Gordana Perunovic Fijat  © 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar