Broj 224-225

Dogadjanja 

Kikinda

Zlocin i fendovanje

Oslobadjajuca presuda za Kikindske novine, u slucaju Rajo protiv Kikindskih, ukinuta je u postupku po zalbi i vracena na ponovno sudjenje. Nedugo zatim, Kikindske su se ponovo nasle pred sudom, po istom clanu istog zakona, po zahtevu istog tuzioca, samo, ovog puta, povodom tekstova »Rajin put placa kikindska raja« i »Rajko Rajo i dalje tuzi« (oba su objavljena u 54. broju Kikindskih). Sudjenje, zakazano brze nego sto se ohladila stamparska boja na tekstovima, pretvorilo se u medijski spektakl. Ponovo se okupila brojna publika, uz angazman sedmoro advokata, ceo dogadjaj je prenosila lokalna televizija, a sudija Ljubica Batricevic presudila da Kikindske plate 100 000 dinara. Zeljko Bodrozic, glavni i odgovorni urednik, i Dusko Francuski, direktor Doma omladine u cijem sastavu je redakcija, osudjeni su na kazne od po 50 000 dinara. Presuda je stigla u redakciju Kikindskih 8. oktobra; iste veceri ucesnici protesta zasuli su zgradu opstinskog suda u Kikindi rolnama toalet papira.
I sad, kako dalje? U subotu, 9. oktobra, bio je rodjendan Kikindskih, koje su prvi put izasle na ovaj dan prosle godine. U prostorijama redakcije okupili su se brojni simpatizeri, raspolozeni da sprece najavljeno fendovanje, kako se u ovom kraju naziva oduzimanje imovine na ime naplate duga. Fenderasi (to su oni koji obavljaju ovaj nezahvalni posao) nisu se pojavili.
U igri su bile opcije: platiti ili ne platiti? I, ako platiti, odakle platiti? Iz sredstava novina koje ni u snu ne mogu da obezbede toliku sumu? Sa racuna Doma omladine, za koji vazi isto? Dusko Francuski, direktor Doma omladine, kaze da bi placanjem kazne prestala da postoji baletska skola, casovi engleskog jezika, izlozbe, predavanja i ostali programi, u koje spada i delovanje sedam nevladinih organizacija. Dakle, opcija platiti mogla je da dodje u obzir jedino uz pomoc neke finansijske gimnastike na nivou opstine, koja je osnovala i Dom i novine. Odbornici Skupstine opstine Kikinda (slobodnog grada, u kojem je 1996. godine pobedila opozicija, sastavljena od koalicija Zajedno i Vojvodina) u vrlo kratkom roku treba da se dogovore o novim momentima finansiranja opstinskog glasila, posto okolnosti nedvosmisleno ukazuju na mogucnost da ovakve kazne ucestaju. Na pitanje: sta cete preduzeti? odbornici stranaka zastupljenih u vlasti odgovarali su obicno uz ogradu da prethodno moraju razmotriti sve opcije (od kojih nijedna nije sjajna).
Goran Dumitrov (SPO): Mi iz SPO do sada nismo koristili Zakon o informisanju, a smatramo da ima mnogo vise osnova za tuzbu protiv tuzioca Kikindskih. Mislimo da novine ne treba da plate kaznu, nego ce to sve jednog dana tuzilac platiti, i to s kamatama. Vreme ce izleciti sve rane.
Zivica Predojev (RDSV): Ne vidim sta bismo mogli da uradimo da zastitimo novine, a stranka ce o tome imati zvanicno saopstenje. Kikindska javnost se seca da je RDSV tuzila tog coveka za objavljivanje netacnih podataka, isli smo do Vrhovnog suda, pa, nikada nista od toga. Sticem utisak da su pokusaji da se dokaze pravda, istina, unapred osudjeni na propast, a to je apsurd. 
Mr Slobodan Kojic (GSS): Mi nismo zastupljeni u opstinskoj vladi, mozemo da delujemo samo u okviru saziva Skupstine. Kao stranka, nastavljamo da dajemo saopstenja i da se zalazemo za slobodu javne reci. Naravno da ce opstina morati da nadje nacina kako bi pomogla novinama.
Prof. Dragoljub Badrljica (DS): Najvaznije poteze tu povlaci koalicija Vojvodina, posto su novine pod njihovom kontrolom. Mi saradjujemo jer smatramo da je kolegijalno da pomognemo sve sto je u interesu informisanja gradjana. U drzavi Stradiji vlada mrtvo more, a slepe vodje ne samo sto nas vode do ambisa, nego nas u ambis i bacaju i smeju nam se. Na slucaju Kikindskih se ostvaruje ona poslovica: reci nesposobnom da je nesposoban, pa ces da vidis za sta je sve sposoban!

»Mi cemo se za novine boriti javnoscu. Svim medijima koji su nam dostupni, u zemlji i inostranstvu, reci cemo kako se guse medijske slobode u nasem gradu«, kaze Dusko Radakovic, clan Izvrsnog odbora SO Kikinda zaduzen za informisanje i kulturu (sekretar OO LSV). Liga ce predloziti da se kazne ne plate, jer mislimo da Kikindske nisu krive, a ko zeli da naplati, moze da fenduje. I o tome cemo obavestiti medije, skrecuci javnosti paznju na sudbinu novina, Duska Francuskog i Zeljka Bodrozica. U opstini je bilo predloga da se kazna plati. Ja sam protiv toga, stranka ciji sam clan je protiv toga i nastupacemo sa stavom da su Kikindske opstinsko glasilo. S druge strane, mi imamo mogucnost da se oglasavamo samo u Kikindskim i preko VK radija (jer su Komuna i Radio Kikinda, ciji je osnivac SO Kikinda, presle u sastav RTS-a, prim. G. P. F.), i necemo dozvoliti da nas neko ugusi. Boricemo se za novine svim dozvoljenim sredstvima, a tu ubrajam i pitanja nekim sugradjanima: da li su bas sigurni da postupaju casno prema ljudima s kojima zive u istom gradu? 
Reklo bi se da se kod predstavnika vlasti formira svest o vaznosti medija ili barem tako izgleda, a i to je ohrabrujuce. O Komuni i Radio Kikindi pricalo se naveliko, pa su obe kuce i dan-danas u sastavu RTS-a, sa svim reperkusijama koje iz takvog statusa proizlaze. Dok traje utakmica na krajnje klizavom politickom terenu, i novinari Kikindskih rade tekstove u redakciji iz koje fenderasi (daleko bili) mogu da iznesu cak i stolove, stice se neodoljivo mucan utisak da se kuva nesto veliko. Doprinose mu, nema sumnje, i price koje kolaju po gradu, a prema kojima su u pripremi jos dve-tri nove tuzbe, protiv iste ekipe, po istom clanu istoga zakona i od istog tuzioca. Kako je krenulo, Kikindske ce biti tuzene za svaki tekst koji objave. Redakcija ce moci da se preseli u sudski hodnik, jer glavni i odgovorni ima barem po jedno rociste nedeljno. Da Zakon o informisanju predvidja smrtnu kaznu, sve lici na to da bi ona bila izrecena kikindskom glasilu. Kao sto je nekima vec izrecena, premda ne tako zvanicno, to jest, ne pred sudom. Ili cete sami da se ukidate, ili cete biti ukinuti! Nego sta!
Jos je ostalo da se pisanje novinarskih tekstova proglasi zlocinom. Onda je samo jedan korak do proglasavanja svakog pisanija krivicnim delom. A za zlocin, zna se, sleduju kazne. I sve ce biti dobro u najboljem od najboljih svetova.

Gordana Perunovic Fijat  


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar