Broj 224-225

Alternativa

Ucenici pancevacke gimnazije »Uros Predic« posle pet nedelja strajka i upornih protesta ostvarili svoj cilj

Ministar izgubio bitku sa pancevackim gimnazijalcima

Pancevacka gimnazija »Uros Predic«, jedna od retkih skola u Srbiji koja je zahvaljujuci solidnoj demokratskoj infrastrukturi mukotrpno gradjenoj od strane profesora i ucenika tokom ovih smutnih godina uvek bila u prvim redovima borbe za osnovno demokratsko nacelo prava na rad i prava na adekvatnu platu za kvalitetan rad, prvih dana septembra ove godine stupila je na zahtev Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije u totalni strajk. Razlog je dobro poznat nasoj javnosti: ocajni uslovi rada i vise meseci neisplacene plate prosvetnim radnicima uprkos cvrstim letosnjim obecanjima ministra prosvete Jove Todorovica da ce drzava regulisati dug prema »svojim fabrikama znanja«.
Strajk je, kako je poznato, zapoceo u brojnim skolama u Srbiji, ali je pod pritiscima rezima, zbog straha od otkaza i drugih nasilnih metoda, veliki broj skola odustao od strajka, pa je Sindikat bio prinudjen da svoju dugo pripremanu akciju proglasi zavrsenom. Sa tom cinjenicom nisu se mirili profesori pancevacke gimnazije kao ni ucenici koji su formirali tzv. Ucenicki kolegijum i energicno i nedvosmisleno podrzali totalni strajk do ispunjenja uslova. Tada je, ocito kao reakcija na neposluh, usledila odluka Ministarstva prosvete: nedisciplinovanog direktora Gorana Lajhta »koji nije u stanju da zavede red u skoli i obezbedi normalno funkcionisanje nastave« zamenice Stevan Pujic, profesor iste gimnazije. Ovo resenje Ministarstva prosvete naprosto nije moglo biti sprovedeno u delo jer su protiv njega listom ustali ucenici i vecina profesora okupljenih oko Asocijacije nezavisnih prosvetnih radnika Panceva, organizacije nikle na ranijim protestima slicne vrste. Vise od 80 procenata ucenika gimnazije, prema saopstenju Ucenickog kolegijuma, potpisalo je peticiju protiv »nezakonitog postavljanja novog direktora« kao i »protiv sacice ljudi koji su u Srbiji uzeli sebi za pravo da dele pravdu i krse zakon kako im se cefne«. Odluceno je da se nastava obavlja u trajanju od trideset minuta, sve do promene resenja o smeni dotadasnjeg direktora. Profesori su podrzali kako strajk tako i zakljucke Ucenickog kolegijuma.

Stvar je za ministra Todorovica i njegov autoritet postajala sve neprijatnija narocito kada su se pancevacki gimnazijalci odlucili na svakodnevne podnevne protestne setnje ulicama i kada je vecina roditelja podrzala stavove svoje dece. Ucenicki kolegijum je ubrzo prerastao svoj privremen, ad hoc karakter, i vec narednih dana se u prilicnoj meri institucionalizovao: tako su od dobrovoljnih ucenickih i roditeljskih priloga stampane majice na kojima je pisalo: Ja nemam bolji proces... sto se odnosilo na strajk koji je u toku i na svojevremene reci ministra Todorovica da je »sada najvaznije da se nastavi proces nastave«. Istovremeno su stampani i prigodni bedzevi. Kolegijum djaka pancevacke gimnazije je sa sebi svojstvenom revnoscu i iskustvom iz ranijih protesta iskoristio i najnovija tehnoloska dostignuca: na Internetu se, naime, mogla pogledati njihova prezentacija. Istovremeno sa redovnim podnevnim setnjama izdavani su svakodnevni bilteni. 
Ministar Todorovic tih dana boravi u Pancevu na promociji jedne svoje strucne knjige i odbija svaku pomisao da povuce resenje o smeni direktora Lajhta. Znatizeljnim novinarima lokalnog lista i RTV Pancevo lakonski saopstava: »Ja sam u Pancevu po jednom sasvim drugom pitanju i u jednom sasvim drugom svojstvu, naime promovisem svoju knjigu, pa necu da komentarisem strajk u Gimnaziji. Ali do povlacenja resenja, budite sigurni, nece doci!«
Medjutim, profesori i Kolegijum djaka ne posustaju. Sredinom septembra drze javnu i odlicno posecenu tribinu u Studentskom domu pod provokativnim nazivom: »Sve sto ste oduvek zeleli da znate o zbivanjima u pancevackoj Gimnaziji, a niste se usudili da pitate«, sa ciljem da pancevackoj ali i siroj javnosti pruze vise objektivnih informacija.
Ministarstvo prosvete hvata sve veca panika. Tako se 23. septembra u skoli pojavio zamenik ministra prosvete Srbije mr Mihajlo Jokic u drustvu Mise Todorovica, nacelnika Ministarstva. Pregovori sa petoclanom profesorskom delegacijom nisu bili uspesni i ministarski dvojac se neobavljena posla vratio u Beograd, da o neuspehu misije referise svom sefu.
Krajem septembra, posto iz Ministarstva nije stizao nikakav odgovor, Kolegijum ucenika formirao je Srednjoskolski parlament i odrzao prvo zasedanje na kojem je zakljuceno da ce se protesti prosiriti na sve pancevacke srednje skole ukoliko se zahtevima ne izadje u susret.
A onda, 6. oktobra, sasvim neocekivano, u pancevacku Gimnaziju stiglo je resenje uredno potpisano od strane ministra prosvete Jove Todorovica o »vracanju Gorana Lajhta za direktora gimnazije ‘Uros Predic’ u Pancevu«. Istovremeno je povuceno resenje o postavljenju profesora Stevana Pujuca za v. d. direktora.
Svi su konacno odahnuli: roditelji, profesori i ucenici. Ministar je ovog puta izgubio bitku.

Zlatoje Martinov  


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar