Broj 224-225

Hronika 

In memoriam

Milos Ciric
(19311999)

Dugogodisnji redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sef Katedre za primenjenu grafiku i profesor na predmetu graficke komunikacije Milos Ciric naprasno je preminuo 7. oktobra ove godine, u 68. godini zivota. Malo je ljudi u nasoj nacionalnoj umetnosti koji su za sobom ostavili tako dubok i znacajan stvaralacki trag, kao sto je slucaj sa profesorom Ciricem.
U toku svoje profesionalne karijere Ciric je izuzetno doprineo razvoju primenjene grafike i po opstoj oceni svojih kolega bio je pravi utemeljivac ove umetnicke oblasti kod nas. U toku trideset godina, koliko je proveo na fakultetu, kod njega je graficku komunikaciju ucilo oko 300 studenata, medju kojima cak i iz Juzne Koreje. Za sve to vreme, sem njegovog pedagoskog, bio je veoma zapazen i njegov umetnicki rad. Izlagao je u gotovo svim vecim gradovima u zemlji, a napisao je i vise knjiga iz oblasti primenjene grafike i heraldike. Dobio je vise znacajnih nagrada i priznanja, a najuglednija su Zlatno pero, Velika plaketa Univerziteta umetnosti, kao i nagrada za zivotno delo ULUPUDS-a 1998. godine. Ciric je saradjivao i u Republici gde je objavio vise svojih grafickih priloga.
Otkako je pre dve godine otisao u penziju, Milos Ciric se posvetio svom kapitalnom delu Letopis simbola na kojem je radio poslednjih dvadeset godina. Smrt ga je zatekla upravo u trenutku kada je pripremao za stampu pet tomova ove knjige iz oblasti heraldike i grafickih komunikacija. Knjiga pripada zanru enciklopedije simbola bez kojih se u savremenom svetu ne moze zamisliti nijedna nacionalna kultura civilizovanih zemalja. Kod nas, do Milosa Cirica, niko nije radio na takvom enciklopedijskom delu, pogotovo ne tako sistematski. Profesor Ciric u svojoj knjizi obuhvata period od 11. veka do nasih dana. Tu su skupljeni simboli koji su se u toku ovih devet vekova pojavili na nasem tlu, a uz to autor prikazuje i stalne paralelne reference onoga sto se desavalo i u drugim zemljama.
S obzirom na ovako nemerljiv doprinos nacionalnoj kulturi, u pravu su oni umetnici koji tvrde da veliko i razudjeno delo profesora Milosa Cirica tek ostaje da bude strucno ocenjeno.

D. I.  


 

© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar