Broj 224-225

Dogadjanja

Kako se u Sumadiji reaguje na price o prevremenim izborima

Nova farsa rezima

Ne sporeci da su izbori jedini legitiman put za promenu vlasti, opozicija procenjuje da je plasiranje price o prevremenim izborima u ovom trenutku nova manipulacija rezima, s namerom da se iscrpi opozicija i umiri narodni bunt.
»To lici na pravu udicu, ali bez gliste«, komentarise Vlatko Rajkovic, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu i istice da »Demokratska stranka nece trositi energiju na price o izborima u reziji Milosevicevog rezima«. Prema recima Borivoja Rudica, predsednika sumadijskog okruga Demokratske stranke, nema sanse za postene izbore sve dok je Milosevic na vlasti i zato »ne smemo dozvoliti takav luksuz da izadjemo na izbore koje organizuje Milosevic sa svojim aparatom«. »Dosta nam je njegovog podmetanja, medija, izbornih kradja« kaze Rudic.
Demokrate, medjutim, ne iskljucuju mogucnost da, u zavisnosti od razvoja situacije u Srbiji, ucestvuju u izbornoj trci. Njihov zadatak na lokalnom nivou jeste okupljanje svih antirezimskih snaga koje bi zajedno ucestvovale i na buducim lokalnim izborima. U tom »taboru« kragujevacke demokrate vide i lokalni SPO, jer kako isticu u Kragujevcu, koalicija Zajedno uspesno sprovodi vlast i nema razloga da se ista menja. Ali ako SPO bude imao drukcije instrukcije iz Beograda, onda ce se postovati pravo te stranke da samostalno ucestvuje na lokalnim izborima.
Republicki poslanik i odbornik SPO-a u Kragujevcu Milija Sekulic smatra da rezimu sada ne odgovaraju izbori jer se drzava nalazi u teskom ekonomskom i nacionalnom polozaju. S druge strane, kaze Sekulic, Srbija nema vremena za cekanje. Opozicija ima cilj da preuzme kormilo drzave i mora da iskoristi sva parlamentarna i vanparlamentarna sredstva kako bi sto pre bili organizovani vanredni izbori.

SPO trazi izbore na svim nivoima, ali od izbornog zakona zavisi karakter ucesca te stranke. Prema recima Milije Sekulica, ako bude vazio aktuelni zakon, tzv. dvostruki nokaut sistem, mora se izaci udruzeno. Uz proporcionalni sistem moguce je ucestvovati samostalno, ali posle izbora verovatne su koalicije s partnerima sa srodnim programima i demokratskom orijentacijom, smatra narodni poslanik SPO-a iz Kragujevca Milija Sekulic.
U kragujevackom SPS-u ponavljaju dobro poznatu pricu »odozgo« da je »SPS ozbiljna stranka koja je u svakom trenutku spremna za izbore«.
Prica o izborima je jos jedna »zabava« za narod kaze Svetolik Nikolic, clan Glavnog odbora GSS iz Kragujevca. »To je sada prazna prica jer pre izbora Milosevic mora da podnese ostavku, da se formira prelazna vlada, pa tek onda mozemo govoriti o ostvarivanju uslova za postene izbore«.
Pod aktuelnim izbornim uslovima na izbore nece izaci ni Savez demokratskih partija, tvrdi koordinator Saveza, predsednik koalicije Sumadija Branislav Kovacevic. Najavljujuci vanredne izbore, rezim zeli da zamagli situaciju i umanji postojece tenzije. Oni se igraju praznih pusaka, svesni da ce na izborima izgubiti i zato ih nece lako ni raspisati. Savez demokratskih partija se zalaze za izmenu izbornih uslova.

Gordana Mirovic  


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar