Broj 226

Prevod 

A Istocni Timor?

Nobelovac Hosé Saramago (José Saramago) trazi i ocekuje da apatiji internacionalne zajednice dodje kraj

Sta je briga svet sto se ja osecam ponizenim i uvredjenim? Sta je briga svet sto ja u bespomocnoj indignaciji lijem suze pred uzasnim slikama jednog uzasnog zlocina? Da ovo nesrecno covecanstvo, ponovo krseci to elementarno postovanje koje je duzno samo sebi, ne prisili Indoneziju da u ime najobicnijeg morala odmah i bezuslovno prizna volju istocnotimorskog naroda! Sta je briga svet sto jedan pisac danas protestuje svim svojim recima?
Previse je onih sto cute vise zauzeti svojim interesima u sadasnjosti i buducnosti, nego krvlju koja se proliva i zivotima koji se gube.
Sta znaci narod Istocnog Timora na politickoj vagi Kine i Rusije? Kako se registruje stanovnik Dilija na Njujorskoj berzi?
Indonezija se sastoji od preko tri hiljade ostrva, a Istocni Timor je samo polovina jednog od njih. Je li vredno napora da svet protestuje zbog tako malo, da trazi zadovoljstinu od onih direktno i indirektno krivih za svireposti koje se cine pred nasim ocima, da zahteva kaznjavanje ubica i onih koji ubicama upravljaju? Sta i koliko toga onda treba da se desi da bismo protestovali, ako ovo nije dovoljno? Jedan kontinent? Dva kontinenta? Hoce li svet protestovati onda kad svet pocne da nestaje? Sta se to dogadja sa covecanstvom? A demokratija cemu ona sluzi? Je li posluzila icemu na Istocnom Timoru? Organizuje se jedan referendum da bi istog casa bio ponisten i to pre nego sto su glasovi i izbrojani. Zar to nije zlocin protiv dostojanstva i casti, to preziranje i krsenje volje jednog naroda za samostalnoscu? I sta danas reci znace uopste? Ima li ikakvog dostojanstva kod jednog ministra, ima li ikakvog dostojanstva kod jednog generala, ako taj ministar i taj general naoruzaju kriminalce?
Kada ce doci kraj cinizmu kod onih koji se tako pogresno nazivaju internacionalnom zajednicom? Kada ce doci kraj licemerju onih koji komanduju? I kraj pasivnosti onima kojima se komanduje? Kada ce tome doci kraj?
A mi, kada cemo prestati da oplakujemo sami sebe? Kada cemo prestati da ponavljamo kako to nije nasa greska i kako nismo krivi?
Ako Istocni Timor ne bude spasen necemo ni mi biti spaseni.

Hosé Saramago   
Iz lista Expressen, Stockholm, 15. 09. 1999.  
Prevela Ljiljana Dufgran   


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar