Broj 227

Svet i mi

Trilaterala

Po prvi put uvidjam istinitost tvrdnji Mire Markovic: Srbija nije ni ruzni kutak sveta, ni slepo crevo Evrope, Srbija je kljuc Balkana i pogledi civilizacije na pragu novog milenijuma uprti su u nju. Dakako, moguce je da supruga haskog favorita ovdasnjeg (potencijalno i sama clan akademije Seveningen, ali ne dopisni) nije bas imala na umu iste rezone za serviacentrizam kao ostali pravo-da-vam-kazem-mondijalisti, no to sad nije bitno. Bitno je da svet planira da gradjanima napacene Srbije ne priusti jos mnogo novih godina pod Milosevicevim rezimom, sve u saradnji sa demokratskom opozicijom.
Sredinu decembra trebalo bi da obeleze prvi sastanci komisije zlokobnog imena, Trilateralne. Predstavnici demokratske opozicije bice (ravnopravni) partneri zvanicnicima SAD i Evropske unije. Zamisljeno je da se osmisle i realizuju projekti od kojih bi rezim trebalo da se trese i, konacno, da padne. Jednom, zanavek, da se vise nista slicno ne dogodi ni u jednoj zemlji.
Ma koliko intrigantna bila »skakljivost« zajednickog nastupa srbijanske opozicije, jos je cudnije otvoreno partnerstvo SAD i EU, cestih protivnika u raznoraznim trgovinskim ratovima i politickim pristupima resavanju kriza. Posto je trziste male Srbije i suvise malo da bi dve najvece ekonomske sile udruzile snage za njegovo osvajanje, kao jedini logican zakljucak namece se zajednicki politicki interes demokratizacija zemlje i stabilnost regiona. Zapadnoj je javnosti dozlogrdilo da Milosevicev rezim generise krizu za krizom, mali prljavi rat za sledecim, genocid za etnickim ciscenjem. Iako se prostor nominalno sve vise i vise smanjuje, mnogi ne zele da haskom favoritu ovdasnjem daju ljudskih zivota, ni ratnih sekira. Carke u Crnoj Gori poprimaju maha. Pariz, London, Berlin i Vasington uputili su upozorenja Milosevicu da nece prezati od intervencije, ali kad prolecna kampanja 99. nije bila optimalno resenje, manje je verovatno da ce neka 2000. biti bolja. Administracije SAD i EU nisu budalaste da to ne shvate, te stvaraju jedinstven politicki pristup. Rukovodi li se sva srbijanska opozicija istom logikom? Trilaterala se ne zove tako zato sto su dve strane dovoljne...

Bojan al Pinto-Brkic  


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar