Broj 227

Alternativa 

»Srpska strana rata« i na engleskom

Kulturom protiv varvarstva

Srpska strana rata, izdanje Republike iz 1996, dozivela je ovih dana svoje cetvrto izdanje, trece na stranim jezicima, ovoga puta na engleskom jeziku, u izdanju Centralnoevropskog univerziteta iz Budimpeste, i pod naslovom The Road to War in Serbia. Ovom izdanju prethodili su nemacki (Serbiens Weg in den Krieg, Berlin verlag) i francuski prevod (Rediografie dun nationalisme, Les Editions del Atelier, Paris), objavljeni 1998. godine. Povodom engleskog izdanja, u Medija centru u Beogradu, Republika je 7. decembra organizovala razgovor na temu »Otpornost kulture«, u kojem su ucestvovali Mirjana Miocinovic i Cedomir Cupic, profesori univerziteta, Drinka Gojkovic, prevodilac i jedan od autora priloga, i Nastasja Radovic, novinar Republike.
U uslovima jednog rigidnog tipa vladavine, u poslednjoj deceniji, srpska kultura pretrpela je niz sebi neprimerenih transformacija: od mistike tzv. visih ciljeva, koji ne mogu bez ljudskih zrtava, preko »restauratorskog« sminkanja pocinjenog zla, a pod parolom »s kulturom je lepse!«, do pokretanja aparata represije protiv stvaralacke energije onih koji se ne daju pokoriti i radi suzbijanja njihovog uticaja. Primeri pobune, medju koje nesumnjivo spada i ova knjiga, bice »jedini objekat kulture koji ce preziveti ovo vreme«, istakla je u svom izlaganju Mirjana Miocinovic.
Profesor Cupic je naglasio da je Srpska strana rata »dokazala i ukazala da i u najtezim vremenima po ljude... postoje pojedinci koji su pri sebi i sa sobom, razumni i razboriti, i koji upravo nose, odrzavaju i brane i profesiju i zivot i koji su... imali stav, odgovornost i hrabrost da oznace i obeleze zlo, odnosno zlocine i zlocince...«
Govoreci o nekim zanimljivostima u pripremi engleskog izdanja, Drinka Gojkovic je primetila da je knjigu trebalo opremiti tzv. naucnim aparatom, koji bi citaocima u inostranstvu pruzio dodatna obavestenja o ljudima i dogadjajima, koji su im, kao strancima, manje poznati.

Ljubisa Vujosevic  


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar