Broj 227

Hronika 

Kalendar

20. novembar - 10. decembar

Subota, 20. novembar
Dva policajca su poginula, a sest je tesko ranjeno kada je vozilo MUP-a Srbije naletelo na dve protivtenkovske mine koje su, kaze se u saopstenju MUP-a, na putu Prepolac-Kursumlija postavili teroristi OVK. Poginuli su Jovica Janicijevic i Zivorad Pantovic.

Zoran Djindjic, lider DS, izjavio je da, posle sastanka OEBS-a u Istanbulu, ocekuje tesnju saradnju izmedju SPO-a i svoje stranke.

SPO je saopstio da je kamion koji je izazvao nesrecu na autoputu kod Lazarevca, u kojoj su poginula cetiri funkcionera ove stranke, vlasnistvo drzavne bezbednosti.

Dragoslav Avramovic, mandatar SZP za prelaznu vladu, i Zoran Djindjic obratili su se gradjanima koji su, u broju od oko hiljadu ljudi, protestovali u Beogradu 61. put.

U sediste DS u Nisu nepoznata lica su ubacila molotovljev koktel, saopsteno je iz ove stranke.

»Otpor« iz Uzica organizovao je akciju pod nazivom »Disanje je zdravo, disi dok ne zabrane«.

Vlajko Stoiljkovic, ministar unutrasnjih poslova Srbije, urucio je odlikovanja pripadnicima MUP-a kojima ih je odlikovao savezni predsednik Slobodan Milosevic.

Nedelja, 21. novembar
Skup o buducnosti Jugoslavije, »Stepenice ka Evropi«, poceo je u Strazburu. Prvi deo skupa je uglavnom protekao u pokusajima da se istaknu razlike u trenutnim situacijama u Srbiji i Crnoj Gori.

Crnogorska policija je saopstila da preduzima detaljnu istragu o pociniocima napada na potpukovnika VJ Radovana Aleksica, nacelnika bezbednosti Podgorickog korpusa.

Ponedeljak, 22. novembar
Zavrsen je forum o buducnosti Jugoslavije u Strazburu, na kojem je usvojen dokument u kojem se kaze i to da bi medjunarodna zajednica trebalo da podrzi prodemokratske snage u Srbiji i Crnoj Gori i da ukine zabranu uvoza goriva u SRJ.

Na kontrolnom punktu Kolovrat kod Prijepolja blokirano je 100 kamiona sa prehrambenom robom iz Srbije, tvrde direktori crnogorskih firmi.

Utorak, 23. novembar
Americki predsednik Bil Klinton je dosao u posetu Kosovu. Tom prilikom Klinton se sastao sa predstavnicima Albanaca i Srba, a na skupu u Urosevcu, Klinton je pozvao Albance da oproste ono sto im je ucinjeno.

U Leskovcu je nastavljeno sudjenje Ivanu Novkovicu, pokretacu gradjanskih protesta.

Izvori »Danasa« tvrde da vec tri dana struja iz Slovacke stize u Srbiju i da su zato obustavljene restrikcije.

»Nedeljni telegraf« je kaznjen sa 160 000 dinara zbog krsenja Zakona o javnom informisanju.

Sreda, 24. novembar
U Parizu je poceo forum o obnovi Balkana. Bernar Kusner je zahtevao da Srbiji ne budu ukinute sankcije jer srpske vlasti kriju informacije o nestalim osobama.

JUL je podrzao politizaciju javnog informisanja na patriotskoj osnovi i zalozio se za »dekontaminaciju« novinarske profesije.

Savezni ustavni sud je proglasio neustavnom odluku Vlade Crne Gore o uvodjenju marke kao paralelne valute.

U Srbiju je uslo, ali je zadrzano na carini, 14 cisterni sa mazutom koji EU daje Nisu i Pirotu.

Petak, 26. novembar
Povodom Dana Republike, predsednik Slobodan Milosevic je podelio odlikovanja pripadnicima VJ, policije, preduzecima i pojedincima i pomilovao izvestan broj osudjenih lica. Milosevic je rekao da cemo se »boriti protiv nacizma koji na Kosovu nastoje da uspostave zemlje NATO pakta sa albanskim teroristima«.

MUP Crne Gore je demantovao navode saveznog ministra informisanja Gorana Matica o tome da su neka lica optuzena za organizovanje atentata na predsednika Milosevica, u aferi nazvanoj »Pauk«. »To je zaprepascujuca i neshvatljiva spekulacija sa jasno prepoznatljivim namerama i ciljevima, sracunata na uzbunjivanje i zastrasivanje gradjana, kao i na manipulaciju domacom i stranom javnoscu«, receno je u saopstenju MUP-a Crne Gore. Pet lica od kojih su neka francuski drzavljani, uhapseno je na teritoriji Srbije. Tvrdi se da su potencijalni atentatori.

Vecina opozicionih stranaka je informaciju o grupi koja je organizovala atentat na predsednika Milosevica prokomentarisala kao spekulaciju kojom se zeli skrenuti paznja sa pokusaja atentata na Vuka Draskovica i ubistva cetiri funkcionera SPO-a.

Pronadjeno je telo Ismeta Hakanjina koji je zajedno sa Dzevadom Srdanovicem nestao 20. novembra.

Subota, 27. novembar
Pariski »Mond« pretpostavlja da su optuzeni za organizaciju atentata na Milosevica »trostruki agenti«, da su istovremeno radili za RS, Srbiju i Francusku.

Nedelja, 28. novembar
U Pristini je ubijen univerzitetski profesor Dragoslav Basic, a njegova zena i tasta su tesko pretucene. Jedna grupa Albanaca je Basica izvukla iz auta u pristinskom naselju Dardanija tokom proslave »Dana zastave«, albanskog nacionalnog praznika. Stotinak drugih Albanaca je posmatralo prizor batinanja i ubistva i niko nije reagovao. KFOR je stigao prekasno.

Bernar Kusner, sef UNMIK-a, i Klaus Rajnhart, komandant KFOR-a, osudili su zlocin nad porodicom Basic-Jovanovic. Vladika Artemije je izjavio da su za zlocin, pored neposrednih izvrsilaca, odgovorni i KFOR i policija UNMIK-a.

Ponedeljak, 29. novembar
U konaku manastira Gracanica formiran je Izvrsni odbor Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije. Za predsednika je izabran Momcilo Trajkovic, a za potpredsednike Randjel Nojkic, clan GO i Predsednistva SPO-a, i Marko Jaksic, predsednik SNV Kosovske Mitrovice i Regionalnog odbora DSS. Imenovani su i »sefovi resora«.

Listovi na albanskom koji izlaze na Kosovu posvetili su veliku paznju obelezavanju albanskog praznika »Dana zastave«. Samo nekoliko listova je pomenulo ubistvo Basica.

Utorak, 30. novembar
SPO Nisa je odlucio da se pridruzi demonstrantima iz SZP na protestnim setnjama. Gorivo za toplane koje je Nisu i Pirotu poslala EU vec sedmi dan ceka na carini, a stanovi u Nisu postaju sve hladniji.

»Dejli telegraf« pise da se desetine iskusnih pripadnika srpskih paravojski koji se nalaze u Crnoj Gori pripremaju za kampanju destabilizacije ove republike.

Odbornici pirotske skupstine grada najavili su strajk gladju zbog nedobijanja poklonjenog mazuta iz EU.

Bernar Kusner je promovisao nove automobilske tablice za Kosovo.

Sreda, 1. decembar
Samoproklamovana vlada kosovskih Albanaca najostrije je osudila ubistvo profesora Basica.

Amnesti internesenel, ocenjujuci najnovije dogadjaje na Kosovu, smatra da je neophodno povecati broj policajaca.

Bivsi sluzbenik Drzavne bezbednosti Bozidar Spasic priveden je na informativni razgovor u gradski SUP i zadrzan u pritvoru. Spasic je sef privatne detektivske agencije SIA i u poslednje vreme je skrenuo paznju javnosti komentarima o mogucim izazivacima saobracajnog udesa kod Lazarevca za koji SPO i vecina opozicije tvrde da je atentat.

SPO nece ucestvovati na novoj sesiji okruglog stola opozicije jer je, kako je rekao Ivan Kovacevic, portparol stranke, to »gubljenje vremena«.

KFOR je saopstio da je ubijen jedan muskarac a da su pronadjena tri tela osoba za koje se ne zna kako su izgubile zivote.

Bernar Kusner je polozio cvece na mesto gde je ubijen profesor Basic.

Cetvrtak, 2. decembar
Milo Djukanovic je, u govoru odrzanom u Danilovgradu, pozvao Slobodana Milosevica da se dobrovoljno preda Hagu.

Ucesnici okruglog stola opozicije zatrazili su od vlasti jasan odgovor u vezi sa dogovorom o izbornim uslovima. Opozicija je vlastima dala rok od nedelju dana da se odluce da li ce prihvatiti okrugli sto o izbornim uslovima.

Policija je u Presevu privela na informativni razgovor Lika Denona, predstavnika britanske agencije koja je u ime EU posredovala u nabavci mazuta, izjavio je za Danas Majkl Grejem, sef misije EU u Beogradu.

Smenjeni gradonacelnik Banjaluke Djordje Umicevic izjavio je da ce odluku o smenjivanju prihvatiti samo ako je donesu odbornici gradske skupstine. Umicevic je smenjen zajedno sa jos 21 funkcionerom iz oba bosanska entiteta, odlukom visokog predstavnika medjunarodne zajednice Volfganga Petrica. Odluka je doneta 29. novembra, a obrazlozena je »nesprovodjenjem Dejtonskog sporazuma«.

Ivica Dacic, portparol SPS-a, izjavio je, na redovnoj konferenciji za stampu, da vlast normalno funkcionise kao i da ce Slobodan Milosevic biti ponovo izabran za predsednika SPS-a na predstojecem kongresu te stranke.

Zbog izostavljanja imena i adrese osnivaca, sudija za prekrsaje Ljubica Batricevic, kaznila je RTS i direktora Dragoljuba Milanovica sa po 40 000 dinara, a urednika RTS Komuna iz Kikinde Raju Popovica dva puta sa po 40 000 dinara.

Petak, 3. decembar
Na putu Pec-Decani, kidnapovan je Omer Markusic iz Plava. Njegova dva sugradjanina, Dzevad Srdanovic i Ismet Hakanjin, takodje kidnapovani, pronadjeni su mrtvi desetak dana nakon otmice.

EU je odlucila da vrati u Makedoniju 14 cisterni sa mazutom namenjenim Nisu i Pirotu, koje jos uvek cekaju carinsku proceduru.

Zavrsen je sastanak srpske opozicije, EU i SAD u Budvi. U trilateralnoj komisiji, od strane srpske opozicije bice po jedan predstavnik SPO, SZP, SDP i koalicije DAN.

Aleksandar Vucic je primio irackog ambasadora u SRJ Sami Sadana.

Subota, 4. decembar
Rolan Lavoa, portparol KFOR-a, rekao je da su na Kosovu, u poslednjih nedelju dana, ubijene 22 osobe, sto je gotovo sedam puta vise nego dve nedelje ranije.

Odbor kosovskih Albanaca za zastitu ljudskih prava osudio je ubistvo profesora Basica. Osudama se pridruzio i lider Ujedinjenog demokratskog pokreta Albanaca Redzep Cosja.

Nedelja, 5. decembar
Bernar Kusner je najavio otvaranje kancelarije za vezu Pristine i Tirane.

Na medjunarodnom skupu u Budvi pokrenuto je pitanje o mogucnosti da Crna Gora, kao deo SRJ, nasledi stolicu SRJ u UN. Miodrag Vukovic, savetnik crnogorskog predsednika, rekao je da je to za ovu republiku prihvatljivo jer bi tako postala »medjunarodno integrisana«.

Ponedeljak, 6. decembar
U dva odvojena izvestaja OEBS-a kaze se da je misija UN na Kosovu, zasad, neuspesna.

U organizaciji SNV u Kosovskoj Mitrovici odrzano je protestno okupljanje oko 2000 Srba na kojem se culo da je bolje da Kosovska Mitrovica bude podeljena jer bi inace Srbi morali otici.

Vladika Artemije je uputio otvoreno pismo kritike patrijarhu Pavlu zbog njegovog ucesca na prijemu koji je povodom Dana Republike priredio predsednik Milosevic.

Sefovi diplomatija EU revidirali su spisak nepozeljnih Jugoslovena u EU. Sada je spisak gotovo udvostrucen i odnosi se na 597 nepozeljnih osoba.

SPO je optuzio Radikalnu stranku za »obavljanje prljavih poslova rezima«.

Utorak, 7. decembar
Ivan Kovacevic, portparol SPO-a, izjavio je da ova stranka stvara »Srpski pokret odbrane«, za borbu protiv drzavnog terorizma.

Dzordz Robertson, generalni sekretar NATO-a, zalozio se za vece finansijsko ulaganje medjunarodne zajednice u bezbednosne strukture na Kosovu.

Radio Frans enternasional, u komentaru povodom izvestaja OEBS-a o stanju na Kosovu, kaze da NATO ne moze izbeci odgovornost za sve ono sto se na Kosovu dogadjalo za vreme i posle NATO agresije.

Na Brezovici, na teritoriji opstine Strpce, smesteno je oko 3000 Srba koji danima nemaju struju, a vec su mesecima bez telefona, dok su im zalihe hrane sasvim na izmaku, kaze Randjel Nojkic, potpredsednik IO SNV.

Sreda, 8. decembar
Studio B, »Blic« i »Danas« kaznjeni su sa ukupno 970 000 dinara po tuzbi potpredsednika Vlade Vojislava Seselja i ministra informisanja Aleksandra Vucica. Predmet tuzbe je saopstenje SPO-a koje su ovi mediji preneli.

Mladjan Dinkic, koordinator G 17, kaze da je kineska delegacija donela u SRJ poklon vredan 300 miliona dolara. Jedan deo ove sume dat je u kesu a drugi u vidu robnog kredita. Dinkic smatra da ce rezim to iskoristiti za kupovinu glasova jer ce moci da uvozi struju i preduzme obimnije radove na obnovi zemlje.

Zbog nedostatka kvoruma nije odrzana cetvrta sednica Odbora za odbranu i bezbednost skupstine Srbije, na kojoj je trebalo da se raspravlja o kontroli rada SDB-a povodom pogibije clanova SPO-a.

Ivan Markovic iz JUL-a, koji je savezni ministar telekomunikacija, izjavio je da do sastanka JUL-a i DPS-a u Podgorici nije doslo zbog odluke Svetozara Marovica, predsednika crnogorske skupstine. Marovic je to demantovao, tvrdeci da nikakvog poziva od strane JUL-a nije bilo.

Cetvrtak, 9. decembar
Nesporazum izmedju vojske i policije na aerodromu Golubovci je izgladjen. Nesporazum je izbio kada je vojska zatrazila da se obustavi gradnja hangara u neposrednoj blizini pristanisne zgrade za smestaj helikoptera MUP-a i aviona Vlade Crne Gore. Za gradnju hangara investitor izgleda nije imao odobrenje organa VJ cije je zemljiste.

Policija je u sedistu SPO-a pokusala da privede funkcionere ove stranke Ivana Kovacevica, Aleksandra Cotrica i Miladina Kovacevica. Oni se, kako je receno, nece odazvati na saslusanje u gradski SUP. Prvo opstinsko tuzilastvo podnelo je zahtev za prikupljanje potrebnih obavestenja od clanova SPO-a zbog sumnje da su na konferencijama za stampu SPO-a pocinjena krivicna dela sirenja laznih vesti.

Ivica Dacic, portparol SPS-a, komentarisuci nameru SPO-a da osnuje bezbednosnu formaciju »Sokolovi«, rekao je da su sokolovi SPO-a jos »pilici«.

Petak, 10. decembar
Momcilo Trajkovic, predsednik IO SNV, rekao je da poseduje dokumentaciju o ucescu Hasima Tacija i OVK u etnickom ciscenju i proterivanju Srba. Trajkovic ce je, rekao je, poslati Haskom tribunalu.

Mestani Sirinicke Zupe su odbili da potvrde lojalnost UNMIK-u koji je to od njih trazio. Njih oko 10 500 nije htelo da podrzi formiranje uprave tog kraja na cijem celu bi bio Albanac jer tu zivi samo 2% Albanaca.

»Otpor« je obelezio Dan borbe za ljudska prava, lepljenjem plakata na mesta gde se ona posebno krse. Ispred samousluge na Cvetnom trgu u Beogradu delili su letke sa natpisom »Brani se«.

Umro je hrvatski predsednik Franjo Tudjman.

Nastasja Radovic   


© 1996 - 1999 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar