Zagorka Golubovic

JA i DRUGI


Antropoloska istrazivanja
individualnog i kolektivnog identiteta
  
 
 

 

1999.

Svoje osnovno, vise decenija zastupano, libertersko uverenje autorka i u ovom radu potvrdjuje stavom da je sloboda bitno svojstvo identiteta, odnosno da se bez pojma slobode ili autonomije ne moze objasniti formiranje »ja«. (...)
Rukopis Zagorke Golubovic pisan je sigurnom rukom velikog znalca problema, uz koriscenje obilja relevantne literature. Nema prakticno nijednog stava u rukopisu koji nije potkrepljen stavovima klasika socioloske i socio-psiholoske tradicije i savremenih pisaca. Dakle, vrednost rukopisa nije samo u precizno i jasno izrazenom autorskom stanovistu Zagorke Golubovic, nego i u tome sto eventualnom citaocu pruza obilje informacija o savremenoj, ponekad tesko dostupnoj literaturi o predmetu njene studije.

Dr Bozidar Jaksic 

 
 Pazljivim citanjem ove po obimu male ali po sadrzaju velike rasprave, moze se uociti sa koliko je paznje (teorijskih i prakticnih razloga) izabran istrazivacki problem, kako se oprezno odredjuju pojmovi (identitet, identifikacija itd.), na koji se nacin rasporedjuje gradja i kako se sve to slaze u celinu, koliko je ulozeno truda i vremena da bi se upoznali dosadasnji radovi o problemu, kako se traga za dimenzijama problema koje su ispustene u dosadasnjim istrazivanjima, kako se uspostavlja kriticki odnos ne samo prema radovima drugih istrazivaca nego i prema svakom podatku koji uvrsti u svoj teorijski okvir misljenja, u cemu je saznajni napredak u odnosu na dosadasnja ispitivanja u nas i u svetu.
Dr Djuro Susnjic 

 
 U ovoj knjizi profesorka Zagorka Golubovic preispituje osnovne pojmove: »ja« (self, ego), »drugi«, personalni i kolektivni identitet, razlicite oblike kolektivnog identiteta politicki i gradjanski, etnicki/nacionalni i njihove medjusobne odnose, da bi se ustanovilo kako se formiraju razliciti oblici identiteta, kada dolaze u sukob i kako se manifestuje kriza identiteta.
Autorka na sazet nacin prikazuje razlicita stanovista i omogucuje citaocu uvid u sporove koji se vode u modernoj literaturi. Ona suceljava svoje shvatanje kroz analizu drugih autora, izbegavajuci ponavljanja onoga o cemu je vec pisala na drugim mestima, pre svega u svojim knjigama.
Ova knjiga nastala je u okviru projekta »Individualni i kolektivni identitet u postkomunizmu« Instituta za filozofiju i drustvenu teoriju u Beogradu. Ovde je izlozen teorijski pristup problemu identiteta, a u sledecem radu bice razradjena tema »Kriza jugoslovenskog drustva i kriza identiteta«. Rezultat ovih istrazivanja je i knjiga Stranputice demokratizacije u postsocijalizmu koja ce se uskoro pojaviti u izdanju Beogradskog kruga.
Pojam gradjanina i njegovo bivstvovanje sto je okosnica projekta Republike, a posebno biblioteke »Res publica« postaje razumljiviji zahvaljujuci temeljnim istrazivanjima, poput i ovoga profesorke Zagorke Golubovic.
Izdavac
  • Sadrzaj
  •  

    Yurope on-line communications
    © 1996-1999 Republika & Yurope