cetvrtak, 2. april 1998.

Reagovanja stranaka na odluku Savezne vlade o devalvaciji

DEMOKRATSKA STRANKA

Rezultat politike izolacije

Beograd. - Skok deviznog kursa, odnosno jos jedan pad dinara je posledica hronicnog nedostatka deviza u nasoj zemlji. Taj nedostatak prouzrokovan je mizernim nivoom trgovine sa drugim zemljama sto je u stvari rezultat politike izolacije koju sprovodi Milosevicev rezim sada jos potpomognut novim koalicionim patnerima - izjavio je Slobodan Vuksanovic, portparol DS na tribini u Petrovcu.

Jedini nacin da devizni kurs bude realan a trziste stabilno jeste ukljucivanje nase drzave u ekonomsku saradnju sa ostalim zemljama Evrope i sveta. To nije moguce bez sprovodjenja reformi. Nova vlada oformljena od osvedocenih protivnika reformi to nije u stanju, smatra Vuksanovic.

SRPSKI POKRET OBNOVE

Posle vlade devalvirao i dinar

Beograd. - Odluka Savezne vlade poklopila se sa izborom nove republicke vlade. Sa devalvacijom vlade doslo je i do istovremene devalvacije dinara, saopstio je juce Ekonomski savet SPO.

Devalvacija je posledica politike blokade, izolacije i zatvaranja prema svetu. Da je doslo do formiranja reformske vlade, privreda bi bila u stanju da, potpomognuta stranim kapitalom i povecanim prilivom deviza, stabilizuje kurs i ostvari ravnotezu. Devalvacija bez reformskih promena nece poboljsati poslovanje privrede, vec ce samo ubrzati inflaciju. Kurs nemacke marke na crnom trzistu vec je 6,2 dinara.

Resenje koje predlaze SPO je otvaranje prema svetu, hitan program korenitih ekonomskih reformi, uspostavljanje odnosa sa medjunarodnim finansijskim institucijama i priliv stranog kapitala. Bez toga privreda i drzava ubrzano srljaju u potpuni krah, kaze se na kraju saopstenja Ekonomskog saveta SPO.

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE

Efekti kratkog daha

Beograd. - Demokatska stranka Srbije istice da odluka Savezne vlade, ne predstavlja nikakvo iznenadjenje. Raniji zvanicni kurs je vec dugo vremena bio nerealan, i kao nerealan branjen od strane mocnog uvoznickog lobija, saopstila je juce DSS.

Devalvacija moze dati pozitivne rezultate iskljucivo ukoliko je pracena drugim merama ekonomske politike usmerenim na podsticanje izvoza. Novi kurs je neophodno braniti restriktivnom monetarnom i fiskalnom politikom. DSS smatra da to nije moguce da sprovede sadasnja vlast jer je ona vec pokazala nespremnost i nesposobnost da pristupi sprovodjenju radikalnih mera u ekonomskoj sferi, kaze se na kraju saopstenja DSS.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE

Zvanicni kurs veci 82 odsto

Beograd. - Srpski premijer Mirko Marjanovic do pre neki dan je obecavao da ce se kurs marke vratiti na nivo od 3,3 dinara i da vlada garantuje stabilnost dinara u ovoj godini. Po ko zna koji put, Marjanovic je sam sebi skocio u usta, jer je sada marka, u odnosu na obecani zvanicni kurs, skocila citavih 82 odsto - saopstio je juce Gradjanski savez Srbije.

Devalviranjem dinara vlada je konacno priznala da vec mesecima stampa novac bez pokrica sto vodi ka novoj hiperinflaciji. To i ne bi trebalo preterano da nas cudi, s obzirom da su odnedavno stvar u svoje ruke uzeli isti oni koji su preko Sainoviceve vlade izazvali drugu najvecu inflaciju u istoriji covecanstva - SPS i SRS. Sa ovakvim “strucnjacima" gradjanima se crno pise. Naravno, ima i onih koji ce od svega profitirati, zakljucuje se u saopstenju GSS.

NOVA DEMOKRATIJA

Bauk ’93. ponovo kruzi

Beograd. - Nova demokratija smatra da je devalvacija dinara, izvedena iskljucivo na stetu gradjana, samo prva “blagodet" Seseljevog ulaska u vladu. ND upozorava da nas iskustvo uci a u situacijama kada Seselj kontrolise vlast, redosled poteza je sasvim predvidljivim: posle devalvacije dolaze inflacija i mobilizacija. ND izrazava zabrinutost zbog najnovijih mera koje ce neminovno voditi ka daljem padu standarda i solidarise se sa svim ugrozenim gradjanima. Najnovije sankcije protiv Jugoslavije, devalvacija, zaostravanje krize na unutrasnjem planu, poskupljenja i psihoza straha u narodu - samo su jasna potvrda da bauk ’93. godine ponovo kruzi ovom zemljom. ND ocekuje da SPS nece dozvoliti Seselju da pokaze sve sto ume, da nece biti talac Seseljeve politike populizma i demagogije, jer je to vec vidjeno u najgorem periodu kroz koji je prosla ova zemlja, konstatuje se u saopstenju ND.

MIODRAG ISAKOV, PREDSEDNIK RDSV

Vladari postaju i vlasnici

Novi Sad. - Promena kursa dinara donosi dalje zatvaranje zemlje. To je znak da se u balkanskoj krcmi gase svetla pa ko sta uhvati. Razlog je ulazak u vlast nove partije, kokja se jos nije obogatila pa se njenim celnicima pruza prilika da na taj nacin prigrabe sto vise za sebe. Cilj devalvacije je, u sustini, samo jedan: da gospodari ove zemlje postanu i njeni vlasnici.

M. R.

NENAD CANAK, PREDSEDNIK LSDV

Grabez se nastavlja

Novi Sad. - Najnovija devalvacija ima dva cilja: da se na kratki rok vestacki smanje gubici drustvenih preduzeca i da se smanji knjigovodstvena vrednost svih drustvenih i javnih preduzeca, kako bi se ona mogla kupiti za sto manje dinara. Drugim recima, to je samo nastavak grabezi drustvene imovine, rekao je Nenad Canak. Narednih nedelja moze se ocekivati skok cena na malo i rast inflacije, ali se nadam da to nece biti u onoj meri kao 1993. godine, zakljucio je Canak.

M. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /