cetvrtak, 2. april 1998.

SINDIKATI O DEVALVACIJI DINARA

Najvecu cenu platice radnici i penzioneri

Ovim potezom penzije ce pasti sa 260 DMna 160 DM, a plate na 140 nemackih maraka, ocenjuju sindikati. Penzioneri najavljuju nove proteste

Beograd. - Ovaj potez drzave znaci nove, vise cene, prvenstveno uvozne robe, ali i vise carine i porez na promet. Istovremeno, uvecanje cene nafte i njenih derivata, uticace na povecanje i cena domace robe. Siguran sam da ce i cena hleba skociti, posto ce se odmah uvecati i cena njegove proizvodnje, kao i cena transporta. Najveci ceh platice penzioneri, rekao je juce Milan Djuric, predsednik Sindikata penzionera "Nezavisnost", komentarisuci najnoviju devalvaciju dinara.

Djuric je juce izrazio zabrinutost i zbog izvesnosti zaleta novog talasa inflacije "koji ce uskoro krenuti i biti poguban po penzije koje prosecno iznose 260 DM, a ovim potezom padaju na prosecni iznos od 160 DM."

- Siguran sam da je vlada ovo ucinila samo zarad povecanja budzetskih prihoda, dakako, po osnovu uvecanja poreza na promet, a sumnjam da ce nesto od ovoga biti namenjeno penzijama, s obzirom na to da se od te vrste poreza, kao i carina ne odvaja za nadoknade najstarijima. Zato smo spremni da u svojim protestima na ulici iskazemo revolt i zbog ovog poteza, kao i zbog toga sto nam drzava duguje 5,5 penzija. Ukazacemo i da je ova promena kursa dinara samo potez da se drzava izvuce iz dugova na sirokom frontu socijalnih davanja i izdrzavanja vojske i policije, rekao je Djuric, dodavsi da "ovaj potez vodi u sunovrat nove hiperinflacije, kao i da ce se i penzije i zarade tesko suprotstaviti sigurnom povecanju cena hrane koje nam sledi vec od danas."

Prema oceni Baranislava Canka, predsednika UGS "Nezavisnost", odluka drzave "vec u prvom talasu, uvecace aktivnosti sive ekonomije i crnog kursa, sto ce radnike jos vise udaljiti od njihovih radnih mesta."

- Ovim svojim dekretom, vlada je samo pokazala kako nema nikakve veze sa trzistem i da je namerila samo da napuni drzavnu kasu, a privilegovanim grupama omoguci jos vece bogacenje, upozorio je Canak.

I Dragan Radulovic, predsednik VSSSJ, juce je upozorio da je, "potezom pera, Savezna vlada ionako najnizu zaradu u odnosu na one iz bivsih republika SFRJ jos vise umanjila i da sada ona iznosi 140 DM."

- Inflacija koja je u usponu, ovim dobija novi zamajac, cime se zemlja, uz vec dostignutih sedam odsto rasta, od decembra prosle do kraja marta ove godine, najozbiljnije suocava sa inflacijom od oko 50 odsto na godisnjem nivou, istice Radulovic. Prema njegovoj oceni, novi kurs "tesko da moze biti stimulativan za proizvodnju iz prostog razloga sto je ona neprimereno opterecena porezima i doprinosima, pa u kalkulaciji troskova i usteda, novi kurs nema onu tezinu koja mu pripada. Predsednik VSSSJ dodao je i da ovaj potez vlade bitnije ne moze doprineti ni povecanju izvoza, jer je zemlja zatvorena i pred pretnjama drasticnije izolacije, uz ostro upozorenje da se "nijedan nacionalni interes ne moze dugo i uspesno braniti niskim zaradama, oronulom privredom, masovnom nazaposlenoscu i stalnim zaostajanjem u razvoju."

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /