cetvrtak, 2. april 1998.

Pusta nada

Sto se Rusije tice, to je najbolnija zajednicka rana socijalista i radikala. Njihova koalicija programski i pociva ponajvise na pustoj nadi u Rusiju, o cemu u samoj Rusiji jedva da iko ista zna

Pise: Stojan Cerovic

Izgleda da radikalski plan oslobadjanja TV Bastilje iznutra, nailazi na teskoce. Ili se Bastilja dobro brani, ili oni slabo napadaju, ili je cela prica o oslobadjanju jednako ozbiljna kao ona o Karlobagu i Virovitici. Bilo kako bilo, vidim da rezimski mediji kriju vest da je Savet bezbednosti zaveo embargo na uvoz oruzja i policijske opreme Jugoslaviji.

Ne znam sta je u toj vesti posebno neprijatno. Da li to sto je uopste doneta jos jedna kaznena mera protiv ove zemlje? Da li to sto je i Rusija glasala za, a Kina se samo uzdrzala? Zar je to zbilja neko iznenadjenje? Medjunarodni status SRJ, a narocito reputacija njenog predsednika, takvi su da svaki predlog za uvodjenje bilo kakvih sankcija moze unapred i na nevidjeno racunati na podrsku devedeset odsto Saveta bezbednosti. Predstavnici vecine zemalja nemaju strpljenja ni da slusaju obrazlozenja. Kad je o tome rec, nisu ni spustili ruke koje su podigli jos devedeset druge.

Sto se Rusije tice, to je najbolnija zajednicka rana socijalista i radikala. Njihova koalicija programski i pociva ponajvise na pustoj nadi u Rusiju, o cemu u samoj Rusiji jedva da iko ista zna. I jedni i drugi uzdaju se u ruski imperijalizam, radikali u stari, nacionalisticki, a levica u onaj internacionalisticki. Zajedno se nude za ulogu kolonijalnih guvernera Srbije. Ali, Moskva je nedavno raspustila imperiju i vise puta je pokusala da objasni Beogradu da je ti “bratski" projekti vise ne zanimaju.

Koliko god ocekivan, glas Rusije za embargo ocigledno predstavlja tesko razocarenje za srbijansku koaliciju i njenu strategiju organizovanja otpora Zapadu. Ako Moskva nije za to raspolozena, zasto su se i oko cega uopste sastavili ovdasnji socijalisti i radikali? Kina tu nije dobra zamena, a njena uzdrzanost je slaba uteha. Prvo, uzdrzanost nije sto i protivljenje, a drugo, Kina time ne izrazava toliko stav da je Kosovo unutrasnji problem Srbije, koliko da je Tibet unutrasnja stvar Kine.

Ali, cemu, uostalom, tolika prica? Pa rec je samo o oruzju, koje je lakse svercovati nego, recimo, naftu. U Crnoj Gori su i onako upravo zakonom zabranili koriscenje minobacaca za podupiranje loze, a ni Srbija nece biti narocito pogodjena. Domaca industrija ce dobiti veliki podsticaj. Mozda ce procvetati i male, privatne manufakture. Najzad, ako nista drugo, veliko je pitanje da li je bolje ako vas policija mlati starom ili novom opremom?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /