cetvrtak, 2. april 1998.

ZASTO NAS JE LAGAO JOVAN KRKOBABIC

Covek koji je kupovao funkcije

Na sednici Upravnog odbora Republickog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, odrzanoj 19. marta, Jovan Pejic, direktor Fonda, izneo je da stanje sredstava u Fondu nikad nije bilo teze. Svakog meseca u kasi nedostaje oko 400 miliona dinara, a prosla godina zavrsena je deficitom od 6,3 milijarde dinara. Da nema pozajmica od banaka i Postanske stedionice, penzioneri u Srbiji bi dobijali jedva pola penzija mesecno. (“Nasa Borba" od 20. marta 1998).

Medjutim, pre nesto vise od sest meseci sve je izgledalo lepo i ruzicasto. U prvoj polovini septembra, u toku politicke kampanje za parlamentarne i predsednicke izbore u Srbiji, dr Jovan Krkobabic, predsednik Upravnog odbora Fonda (ovaj penzioner je istovremeno i predsednik nestranacke organizacije Saveza penzionera Srbije, od septembra 1997. godine republicki narodni poslanik izabran na jedinstvenoj listi SPS-JUL-ND i od februara ove godine poslanik u Vecu republika Savezne skupstine), pozivajuci se na dogovor u Republickoj vladi, obecavao je bolje dane najstarijoj populaciji. U vise navrata, na javnim skupovima i putem sredstava javnog informisanja, ukljucujuci i gostovanje na RTS-u, saopstavao je da ce do kraja 1997. godine, skracivanjem rokova isplate polovine penzije na 12 dana, zaostala primanja biti izmirena i da ce se posle toga, u narednoj godini, isplate vrsiti redovno mesecno za protekli mesec.

Medjutim, cim su izbori prosli, dogodilo se ono sto se dogodilo posle novembarskih izbora 1996. godine. Niti su zaostala primanja izmirena u odredjenim rokovima i pocela redovna isplata penzija (cak je doslo do novih kasnjenja) niti je do danas s Vladom Srbije dogovoren nacin isplate “velikog duga". U medjuvremenu dr Krkobabic prestao je da se javno obraca penzionerima.

U demokratski organizovanim drustvima, funkcioneri kojima je stalo docasti i ugleda, ako, iz bilo kog razloga ne odrze javno dato obecanje, podnose ostavku. Naravno, tako nesto iluzorno je ocekivati od dr Krkobabica. On je svoj partijski zadatak uspesno obavio i za tu zaslugu nagradjen dvostrukim poslanickim mandatom.

Momcilo Djukic,

penzioner Beograd

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /