cetvrtak, 2. april 1998.

BRIGA O SOCIJALNO UGROZENIM SUGRADJANIMA

Najsiromasniji u maju bez porcije?

Za ovaj mesec, Sekretarijat za zdravstvo Skupstine grada uspeo je da obezbedi novac za 500 obroka u Narodnoj kuhinji, ali je ishrana najsiromasnijih tokom maja jos uvek neizvesna

Iako je broj obroka u Narodnoj kuhinji daleko ispod broja najsiromasnijih Novosadjana, nas grad je jedan od retkih koji uspeva da obezbedi 500 porcija hrane, koja je jednom broju gladnih najcesce jedini dnevni obrok.

- Svesni smo da, na zalost, u Novom Sadu velik broj ljudi ne moze sebi da obezbedi osnovnu egzistenciju, pa cak ni po jedan obrok dnevno, ali su besparica i sve manja humanitarna pomoc ucinile da grad za prosli i ovaj mesec za nase najsiromasnije sugradjane obezbedi dnevno samo 500 obroka - kaze gradski ministar za zdravstvo i socijalnu politiku dr Dragomir Damjanov. - Grad je u ranijem periodu, zahvaljujuci humanitarnim organizacijama koje su obezbedjivale namirnice, uspevao da nadje novac za pripremanje hrane u Gerontoloskom centru za socijalno najugrozenije Novosadjane, medju kojima je najvise penzionera. Kako je humanitarne pomoci sve manje, iz budzeta grada smo uspeli da izdvojimo 30.000 dinara mesecno, koliko iznose troskovi pripremanja i distribucije hrane. Za namirnice je potrebno jos 60.000 dinara mesecno, sto smo za prosli i ovaj mesec obezbedili preko Robnih rezervi grada. Medjutim, ishrana najsiromasnijih tokom maja je jos uvek neizvesna. Ukljucivanjem privrede, koja, opet, ima svojih velikih problema, ucinicemo sve da narodne kuhinje ne zatvore vrata - iznosi dr Damjanov.

Obezbedjivanje 500 obroka dnevno u Narodnoj kuhinji godisnje kosta milion dinara, koliko staje kupovina namirnica, cemu treba dodati i 360.000 dinara za rezijske troskove.

B. O.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /