cetvrtak, 2. april 1998.

DANAS STUDENTSKI PROTEST KOD FILOZOFSKOG FAKULTETA

Miting protiv secesije Kosova

Organizacioni odbor Studentskog protesta za Kosovo i Metohiju 98. u Beogradu je za danas u 17. casova zakazao protest na Platou ispred Filozofskog fakulteta u znak solidarnosti “sa kolegama sa pristinskog Univerziteta i za odbranu univerzitetske autonomije", koja je “narusena" sporazumom tri plus tri. Skup se odrzava pod nazivom “Ostace nase", a kako je receno na jucerasnjoj konferenciji za novinare, ne moze se ni razgovarati o secesiji Kosova i Metohije.

Slicne akcije ce trajati sve do ispunjenja zahteva koji su navedeni u Deklaraciji, objasnio je predsednik Studentskog parlamenta Dusan Miskovic. Ucesnici konferencije su, inace, tvrdili da su u Organizacioni odbor ukljucene sve relevantne grupacije Studentskog parlamenta, mada je ostalo nejasno kada je i kako doneta odluka da se formira, jer organi jos nisu konstituisani. Moralo se reagovati na desavanja i izabran je najefikasniji nacin, objasnjeno je.

U juce podeljenoj Deklaraciji je navedeno da je sporazum o obrazovanju neprecizan i da se u doradu teksta moraju ukljuciti studenti i Univerzitet cime se stiti njegova autonomija. Osudjen je “terorizam i svi oblici nasilja nad neduznim stanovnistvom od svih ucesnika u desavanju na Kosovu i Metohiji", zatrazeno je i da Srbija formira Drazavni savet za Kosmet (od predstavnika vlade, Crkve, SANU, stranaka, Srpskog pokreta otpora).

Predstavnik Studentskog protesta - Pristina 98. Sasa Mihajlovic je rekao da ce njegove pristinske kolege krenuti pesice za Beograd ili strajkovati gladju ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune. Osim zahteva koje je naveo Studentski parlament, Mihajloviceve kolege traze i da drzavna televizija objektivnije izvestava o kosovskim dogadjajima kao i da “albanska pregovaracka strana osudi terorizam".

Mihajlovic je rekao da su protesti srpskih studenata u Pristini “kristalno cisti" i da nisu pod patronatom socijalista. Naveo je i da ih “Papovic zanima samo kao rektor i patriota" kao i da ce mu u tom smislu dati podrsku ako ode sa mesta koje zauzima. Precizirao je i da je srpskim studentima u Pristini policija zabranila protesne setnje.

N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /