cetvrtak, 2. april 1998.

DR VLADIMIR KOSTIC SA NEUROLOSKE KLINIKE O JAKOB- KROJCFELDOVOJ BOLESTI

Galopirajuca smrt od - mesa

Ova bolest, zbog koje se podigla velika panika, je galopirajuca bolest koja odnosi zivot par meseci nakon pojave prvih simptoma. Njene karakteristike su brzo napredovanje demencije, gubljenje intelektualne sposobnosti, nespretnost u pokretima, trzaji, ukocenost do potpune nepokretnosti

Dve apsolutno najgore karakteristike misteriozne Jakob-Krojcfeldove bolesti, koja se dovodi u vezu sa bolescu “ludih krava" su - da sada nema nikakve terapije kojom bi bolest bila lecena i da se definitivna dijagnoza bolesti moze uspostaviti tek patoloski, to jest prilikom autopsije preminulog pacijenta. Sa ovako zastrasujucim podacima o ovoj bolesti koja je, sama po sebi, pogubna i teska, trebalo bi da udjemo u naredni milenijum, jer je jos par preostalih godina premalo da se dodje do epohalnih otkrica.

- Prema statistickim podacima, Jakob-Krojcfeldova bolest se pojavljuje tokom jedne godine u razmeri - jedan oboleli na milion stanovnika. Dosadasnja iskustva govore da se ovaj odnos moze primeniti i na nase prostore - kaze dr Vladimir Kostic iz Instituta za neurologiju Klinickog centra Srbije.

Ova bolest, zbog koje se podigla velika panika, je galopirajuca bolest koja odnosi zivot par meseci nakon pojave prvih simptoma. Njene karakteristike su brzo napredovanje demencije, gubljenje intelektualne sposobnosti, nespretnost u pokretima, trzaji, ukocenost do potpune nepokretnosti.

- Izazivac bolesti je prion, inace najniza forma koja moze biti uzrocnik neke bolesti. Postoji pet tipova priona, od kojih je jedan izazivac Jakob-Krojcfeldove bolesti. Incidenca bolesti - jedan oboleli na milion stanovnika godisnje - mozda je i veca, jer je bolest tesko prepoznati - objasnjava dr Kostic.

Cinjenicu da je ovu bolest tesko dijagnostifikovati, te da se u potpunosti utvrdjuje njeno postojanje tek nakon autopsije, dr Kostic ublazava podatkom da je moguce uraditi i biopsiju mozdanog tkiva, mada se ova intervencija retko radi zbog brzine napredovanja bolesti i izvesnosti loseg ishoda.

Bolest “ludih krava", koja je postala aktuelna nakon vesti iz Britanije i cinjenice da se moze preneti konzumiranjem mesa, je atipicna vrsta Jakob-Krojcfeldove bolesti. Dr Kostic je prosle godine izdao publikaciju u kojoj je opisao osam slucajeva Jakob-Krojcfeldove bolesti na ovim prostorima. Prema istrazivanjima i iskustvu lekara sa Neuroloske klinike, ne postoji neka geografska odredjenost pojavljivanja Jakob-Krojcfeldove bolesti, pre bi se cak moglo reci da je ona vrlo disperzivna i da se pojavljuje svugde.

Bolest se moze pojaviti ako je i ranije u porodici bilo pacijenata sa ovom dijagnozom, dakle aktuelan je nasledni faktor, a postoji i mogucnost sporadicnog pojavljivanja - dakle bez ikakvog “upozorenja" od predaka.

- Bolest se moze preneti konzumiranjem zarazenog mesa, jer prioni, izazivaci bolesti, zive u tkivu mesa - naglasava dr Kostic. Od sedamdesetih godina do sada na nasim prostorima je registrovano 22 obolelih od ove bolesti.

S. Milicic

Slucaj “Berta E"

Bolest je prvi put otkrivena 1920. godine, kod bolesnice koja je u istoriju medicine usla kao “slucaj Berta E". Otkrio ju je dr Hans Krojcfeld, a nekoliko godina kasnije je njegov kolega Alfons Jakob postavio jos nekoliko slicnih dijagnoza, tako da bolest svoj konacan naziv duguje ovoj dvojici lekara. Potpis za sliku:

Prioni, izazivaci bolesti, zive u tkivu mesa: Promet u mesarama ostao isti

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /