cetvrtak, 2. april 1998.

FINALE KUPA RADIVOJA KORACA: CRVENA ZVEZDA-MES 64:73 (29:32)

Pehar otisao u Veronu

Beograd. - Hala Pionir. Gledalaca: oko 7.000. Sudije: Virovnik (Izrael), Betankor (Spanija). CRVENA ZVEZDA: Perovic, Bencic 8 (1x3), Rakocevic 5, Stanojevic 6, Bolic 2, Topic 17, Kuzmanovic 6, Popovic 14 (1x3), Miskovic 6 (1x3), Topalovic.

MES: Bulara 12 (1x3), Bon 7, Jucolinjo 18 (2x3), Dela Vekija 13 (4x3), Dzerikov 2, Soave, Gnad 6, Savia, Braun 2, Kejs 14.

Crvena zvezda nije uspela! U drugoj finalnoj utakmici Kupa Radivoja Koraca u beogradskom Pioniru italijanski MES nadoknadio je poraz iz svoje dvorane (68:74) i posle pobede od 73:64 (29:32) pobednicki pehar otisao je u Veronu.

Navijaci Zvezde racunali su na siguran uspeh, napravili dekor za pamcenje pre pocetka meca, pa na kraju izazvali - skandal. Prvo je u teren utrcao golobradi ni decak ni mladic i poceo da deli "bubotke" zaprepascenim gostima koji onako snazni nisu ni osetili "ubode" ovog komarca. Tek sto su ga odstranili krenuo je stanpedo sa tribina. Bacane su stolice, upaljaci, sitan novac -milicija je nekako potisnula napadace i ispraznila taj deo tribina. Ni ostalima nije bilo do ceremonije urucenja pehara: Radomir Safer predao je trofej kapitenu MES-a Robertu Dela Vekiju pred par stotina gledalaca.

Zvezda je odigrala slabo. Nijednom nije bila u vodjstvu, sve sto je uspela bio je poen manjka dokle je u nekoliko navrata stigla.

MES je zasluzeno slavio. Iskoristio je nervozu domacina, sjajno postavio odbranu i u realizaciji bio tri koplja iznad Crvene zvezde.

Posebno se istakao kapiten gostiju Roberto Dela Vekija. Pogodio je cetiri trojke, uvek u pravo vreme za svoj tim. Sjajno je posao obavio i Mark Jucolinjo, covek od koga je sve polazio i koji je sam stavljao tacku na i ili to omogucavao sa igracima. Vladislav Lucic je suvise forsirao startnu petorku, niko nije "ukapirao" zasto je toliko dugo u igri proveo Zeljko Topalovic, kome su Italijani krali lopte kao carobnjaci, a dosta ih je i sam poklonio.

Finale cenjenog evropskog Kupa u kome su ove godine ucestvovale 104 ekipe imalo je neslavan zavrsetak. Ponasanje dela navijaca licio je na varvarizam, a njihov gnev potpuno je nerazumljiv normalnom ljubitelju kosarke koji je u dvoranu dosao da vidi utakmicu bez opterecenja da domacin mora pobediti. Na pocetku je sve izgledalo lepse. U dvorani je bilo kao u kosnici. Svaki gledalac imao je belu ili crvenu zastavu, a huk sa tribina poceo je mnogo pre nego sto je utakmica pocela.

Na parketu nije bilo tako veselo. MES je stalno imao prednost, izgledalo je da ce se Zvezda diz iz "mrtvih" u periodu od 15-18. minuta kada su "crveno-beli" napravili seriju od 12:1 i stigli do 29:30. Zavrsnicu su bolje odigrali gosti i nade se ostavljene da cekaju nastavak.

U drugom poluvremenu na pocetku je opet stigao "minimalac" u manjku (33:34), kasnije je MES sve cesce bezao na deset poena viska (35:45, 50:60, 56:66...), povremeno povecavajuci kapital i na 12 koseva viska.

Minut i nesto pre kraja na semaforu je stajalo 58:67 - tih devet poena terali su Zvezdine igrace da nisane "trojke". Pogodio je jednom Oliver Popovic i - niko vise. MES je posle brzog faula redovno menjao brojke na semaforu, a poslednji pokusaj "crveno-belih" usledio je tri sekunde pre kraja. Onda je pocelo ono, samo nama svojstveno "navijanje" bacenim stolicama. Sudije su ipak odsvirale kraj, iako je jedan od njih bio za prekid a drugi za regularnu pobedu bolje.

R. Popovic

PET MINUTA POSLE

Trojke ubile Zvezdu

Italijanski igraci pobegli su u svlacionicu posle zavrsetka utakmice i vreme za radost prinudno pomerili za “mirniji teren". Na konferenciju za stampu dosli su trener Andrea Macone i kapiten Roberto Dela Vekia.

- Poslednje dve godine nismo odigrali losije nego kao protiv Crvene zvezde u Veroni. Nismo izgubili samopouzdanje jer smo znali da mozemo da pobedimo u Beogradu. Trudili smo se da svakog kosarkasa iskoristimo maksimalno, kljuc je nadjen u prvom poluvremenu. Imali smo 13 razlike, a zavrsili sa tri, ali smo znali da imamo utakmicu u svojim rukama - rekao je Macone.

Roberto Dela Vekia je izjavio:

- Imali smo mnogo bolji postupak suta izvan reketa. Drzali smo visok nivo odbrane i sve vreme igrali znajuci da nemamo sta da izgubimo. Drago mi je da je i moj ucinak doprineo trijumfu MES-a.

Trener Crvene zvezde Vladislav Lucic, pricao je o teskocama koje su zadesile njegov tim (povrede Bolica,

Popovica, Topica) i izmedju ostalog rekao:

- Tesko je posle ovakve utakmice bilo sta pricati. Nadali smo se pobedi, ali MES je ipak cetvrti u italijanskoj ligi i daleko jaci nego sto su to mislili nasi navijaci. Dela Vekia je kljuc njihovog uspeha. Pokusali smo da ga cuvamo kao na prvoj utakmici - nije islo. Pregoreli smo, ali su nas ruku na srce i sudije ostetile. Nisu svirali namerne rivalu, nama jesu.

- Bila je ovo izuzetno nervozna utakmica. MES je odigrao rastereceno, koristili su svaku nasu gresku a utakmicu je resio njihov sut za tri poena. Trojke su prosto ubile Zvezdu, procenjuje Oliver Popovic.

- Desilo se ono sto nije smelo da se desi. Navijaci su dugo sportski bodrili nas tim, a na kraju sve pokvarili. Ovakve utakmice dobijaju se srcem. Ovog puta MES je imao vece srce od nas, rekao je Drazen Dalipagic.

R. P.

POLUFINALE LIGE SAMPIONA

Het-trik Del Pjera

U prvim utakmicama polufinala Lige sampiona igranim u Torinu i Madridu postignuti su sledeci rezultati:

Juventus-Monako 4:1

- strelci su bili Del Pjero u 34, 45 (iz penala), 62. minutu (iz penala) i Zidan u 88. minutu za Juventus, a Da Kosta u 45. minutu za Monako

Real Madrid-Borusija Dortmund 2:0

-strelci su bili Morijentes u 25. i Karembe u 67. minutu

Stefanel drugi finalista

Ekipa italijanskog Stefanela iz Milana uspela je da se plasira u finale Kupa Evrope koje se igra 14. aprila u Beogradu. Stefanel je pobedio grcki Panatinaikos sa 88:61 i tako nadoknadi minus od 19 ko{eva iz Atine (58:77).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /