cetvrtak, 2. april 1998.

Usvojena Rezolucija o januarskim demonstracijama u Podgorici

Drzavni udar planirali Bulatovic i Milosevic

Cetinje. - Skupstina Crne Gore je juce usvojila Rezolucija o dogadjajima u Podgorici od 12. do 14. januara ove godine i okvalifikovala ih kao “planirani pokusaj drzavnog udara, odnosno protivustavnog i protivpravnog preuzimanja vlasti".

“Punu i iskljucivu odgovornost za nasilje u Podgorici 14. januara navece snosi bivsi predsjednik Republike Crne Gore Momir Bulatovic i njegove pristalice, a narocito oni koji se nalaze u strukturama drzavne vlasti i lokalne samouprave", zatim “najvisi nosioci savezne vlasti, ukljucujuci i predsjednika SRJ, saveznu vladu i savezne institucije, kao i politicke organizacije koje vrse vlast u Srbiji i drzavni mediji Srbije". Rezolucija je usvojena sa 34 glasa “za", sest “protiv" (bez uzdrzanih). Predrag Bulatovic, sef poslanickog kluba SNP, skupstinsku raspravu je okvalifikovao kao “politicko sudjenje iza zatvorenih vrata". Usvojene su dopune Zakona o pomilovanju kojima se precizira da predsjednik Republike Crne Gore ne moze davati pomilovanje bez prethodne saglasnosti suda i Ministarstva pravde.

Predlog o izmjeni Zakona o oruzju preinacen je u nacrt i time omoguceno da se o ovoj materiji nastavi rasprava. Odbijen je predlog da se Zakon o udruzivanju gradjana dopuni odredbom da politicka organizacija u svome nazivu ne moze imati ime i prezime zivog covjeka".

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /