cetvrtak, 2. april 1998.

ODRZAN SASTANAK KOMISIJA JUGOSLOVENSKE I HRVATSKE VLADE ZA NESTALA LICA

Postignut odredjen napredak

Dve komisije su se dogovorile o daljim akcijama a sledeci sastanak je za mesec dana u Zagrebu

Beograd, Beta. - Predsednici komisija jugoslovenske i hrvatske vlade za nestala lica Maksim Korac i Ivan Grujic izrazili su juce nadu da ce biti reseni svi slucajevi nestalih za vreme rata u bivsoj Jugoslaviji i ocenili su da je postignut znacajan napredak po tom pitanju.

“Na dvodnevnom sastanku razmatrali smo veliki broj pitanja i po mnogim postigli odredjeni napredak kako u konkretnim stvarima, tako i u onome sto smo se dogovorili da se uradi", rekao je Korac na konferenciji za novinare. On je istakao da “ipak ima nade", jer je hrvatska komisija saopstila da su “dva lica pronadjena ziva". Vec smo preko Jugoslovenskog Crvenog krsta stupili u kontakt sa porodicama tih ljudi i spojili ih, rekao je Korac. Prema recima Koraca, izmedju dva sastanka clanovi komisija su obisli terene, saslusali svedoke i prikupili dodatne podatke o nestalim pilotima bivse JNA, kao i o nestalim vojnicima iz takozvane grupe “Donje Kolibe". On je istakao da su u ta dva slucaja “odredjeni rezultati vidni" i da su se komisije dogovorile “o buducim radnjama kako bi bar jedan deo tih pitanja bio resen".

Korac je rekao da su se dve komisije dogovorile o daljim akcijama i da ce sledeci sastanak biti za mesec dana u Zagrebu, dok ce u medjuvremenu biti odrzani i drugi susreti.

Predsednik Komisije hrvatske vlade za nestala lica Ivan Grujic rekao je da je na dosadasnjim sastancima reseno oko 1.000 sudbina nestalih lica, sto je “izuzetno veliki broj". On je rekao da je tokom dvodnevnog sastanka zavrsen ciklus koji se odnosi na vukovarsko groblje. “Pred nama su jos veliki zadaci koji se odnose na trazenje osoba koje su nestale na podrucju Hrvatske, a imamo i odredjenih zahteva o osobama koje su pokopane na teritoriji SRJ", rekao je Grujic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /