cetvrtak, 2. april 1998.

JUGOSLOVENSKI AEROTRANSPORT PROSLAVIO 71. GODINU RADA

Krstenje za rodjendan

Beograd. - Kleronske fanfare Bahovom muzikom oznacile su na Aerodromu “Beograd" jucerasnji pocetak proslave 71. rodjendana Jugoslovenskog aerotransporta. Ova tradicionalna svecanost uvecana je jos jednom ceremonijom: drugim krstenjem jedne JAT-ove letelice nakon ublazavanja sankcija. Tom prilikom od domacih strucnjaka preuredjeni “boing 737" (posebno njegova biznis-klasa), dobio je ime “Krusevac", a njegov vidno uzbudjeni kum, Momir Pavlicevic, predsednik Upravnog odbora JAT i predsednik Privredne komore Srbije, pofajtovao je letelicu sampanjcem i urucio poklon kapetanu Draganu Stuparu pozelevsi mu srecan let za Pariz.

Karte skuplje pet do osam odsto

Beograd, Beta. - Avionske karte Jugoslovenskog aerotransporta od danas su skuplje za pet do osam odsto, izjavio je komercijalni direktor JAT-a Borivoje Kovacevic. On je novinarima rekao da je odluka o povecanju cena doneta 15. marta i da nema veze sa devalvacijom dinara. Cene ce ponovo biti povecavane samo ako ne bude goriva ili ono poskupi za 10 do 15 odsto, rekao je Kovacevic. Kovacevic je dodao da je JAT ukinuo Kju (Q) klasu u kojoj su karte na medjuarodnim letovima placane u dinarima.

Pre brizljivo odabranog programa i nastupa Beogradskog kamernog hora inz. Zika Petrovic, generalni direktor Jugoslovenskog aerotransporta obavestio je mnogobrojne uzvanice i novinare da je vece uoci rodjendana JAT potpisao ugovor o obnovi flote, odnosno kupovini osam letelica “er-bas" koji bi JAT trebalo da dobije pocetkom narednog veka.

P. M.

“Lanac" Moskva - Beograd - Pariz

Od kako su za JAT ukinute sankcije (pocetkom oktobra 1964. godine) nasa nacionalna avio kompanija prevezla je 2,998.000 putnika koji bi, kada bi se uhvatili za ruke, nacinili lanac dugacak od Moskve, preko Beograda, do Pariza. Od tada do ovih dana JAT je proizveo i servirao 420 tona hrane, isporucio 600 litara osvezavajucih napitaka svojim putnicima, prevezao 470 kamiona robe...

U tom periodu JAT-ovi avioni prevalili su 36,4 miliona kilometara, odnosno 900 puta obleteli oko zemljine kugle, a u vazduhu proveli 3.145 dana ili, ukupno, 8,5 godina!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /