cetvrtak, 2. april 1998.

JUCE ZVANICNO POCELA JUGOSLOVENSKA KAMPANJA ZA ODVIKAVANJE OD PUSENJA

Beogradjani dnevno popuse 20 miliona cigareta

Jugosloveni su stigli na vrh lestvice zemalja sa najvecim brojem pusaca. Ispred njih su samo Grci - nepobitno prvi - i Turci. Jugoslovenke su na drugom mestu u Evropi

Beogradjani popuse 20 miliona cigareta i na to potrose milion i po maraka samo u toku jednog dana. Jedan opusak je tezak 0.3 g, a dvadest miliona opusaka cini vise od sest tona smeca - svakog dana. Jugosloveni su stigli na vrh lestvice zemalja sa najvecim brojem pusaca, a ispred njih su samo Grci (nepobitno prvi) i Turci. Jugoslovenke su na drugom mestu u Evropi, ali im uopste nije daleko ni celno mesto, koje sada zauzimaju Svedjanke. Pusaci, u proseku, zive 15 godina manje od nepusaca.

Ove podatke izneo je juce dr Petar Borovic iz Instituta za zastitu zdravlja Srbije, na konferenciji za novinare, na kojoj je zvanicno predstavljena kampanja za odvikavanje od pusenja, u koju se, zajedno sa jos pedeset zemalja sveta, ukljucila i nasa zemlja. Organizatori akcije racunaju na to da ce uticati na motivaciju pusaca, ako nicim drugim, a ono sigurno primamljivim nagradama - 10.000 dolara je nagrada koja ce se izvlaciti na svetskom nivou, a 10.000 dinara je nagrada koju ce dobiti najsrecniji Jugosloven koji bude ucestvovao u akciji. Da bi se uopste bilo u trci za nagradu neophodno je da pusaci - ucesnici akcije, u periodu od 2. do 29. maja ne zapale nijednu cigaretu. U domovima zdravlja i bolnicama, ali i putem medija, bice deljeni formulari u koje ce se upisivati podaci ucesnika, njegovih svedoka i rezultata bioloskog niko - testa kojim se utvrdjuju tragovi nikotina u organizmu.

Nacionalni koordinator kampanje u SRJ je dr Branka Lagetic iz novosadskog Instituta za zastitu zdravlja. Sve prijave sa lokalnog nivoa slivaju se u Savezni zavod, gde ce se, krajem maja, izabrati predstavnici koji ce ici na izvlacenje nagrade u San Huanu - Portoriko.

S. M.

I deca na top listi

Srbija je, takodje, medju prvim zemljama sveta po broju dece koja u petnaestoj godini zivota odluce da se priklone ovoj losoj navici. Statistika kaze da je cak 60 odsto dece ovog uzrasta vec pocelo da pusi

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /