cetvrtak, 2. april 1998.

SVETOZAR MAROVIC, PREDSEDNIK SKUPSTINE CRNE GORE U EMISIJI "IZOSTRENO" CRNOGORSKE TELEVIZIJE

Kosovo treba demokratski sacuvati a ne izgubiti ratom

To sto nas optuzuju da podrzavamo teroriste su jeftine optuzbe, jer smo mi protiv terorizma, ali hocemo da se problem Kosova resi. U suprotnom cemo imati sankcije, hiperinflaciju i sto je najvaznije, neko ce da gine, izjavio je Marovic

Podgorica, Beta. - Predsednk Skupstine Crne Gore Svetozar Marovic izjavio je da je Crnoj Gori stalo da "demokratski sacuva Kosovo, a ne da ga ratom izgubi".

U preksinocnjoj emisiji "Izostreno" crnogorske drzavne televizije Marovic je kazao da se problemu Kosova "ne prilazi ozbiljno", i podsetio "da je tamo vec sedam godina stacionirana policija i da se na taj nacin nije nista resilo". Predsednik Skupstine Crne Gore je odbacio optuzbe da crnogorsko rukovodstvo podrzava terorizam. "To sto nas optuzuju da navodno podrzavamo terorizam su jeftine optuzbe, jer smo mi protiv terorizma, ali mi hocemo da se problem Kosova resi. U suprotnom cemo opet imati sankcije, hiperinflaciju i, sto je najvaznije, neko ce da gine", izjavio je Marovic.

Kako prolece dolazi na Dedinje

"Jugoslavija najvise pati od onih koji izgovaraju njeno ime, a najdirektnije je ugrozavaju", kazao je Marovic. On je rekao da su neki ljudi "vec postali politicka proslost" i to oni "koji brinu samo za sebe - gde i na kojem mestu biti, hoce li izdati neku novu knjigu u Indiji, posto je za Indiju strasno vazno kako dolazi prolece na Dedinje, u jednoj od Titovih vila, u koju se uselila porodica Milosevic".

On je istakao da "ako neko zeli rat na Kosovu neka prvo posalje tamo svoje sinove a ko hoce da gine neka otvara svoje dobrovoljacke jedinice i neka to cini brze i snaznije nego sto otvara pekare i diskoteke u raznim mestima Jugoslavije". Marovic je rekao da se "boji onih koji jeftinim verbalnim patriotizmom brane Kosovo, a nisu spremni da ga drzavnickom mudroscu, vestinom i autoritetom odbrane, nalazeci formulu razgovora sa Albancima". Prema oceni Marovica, Milosevic je osetio da mu u ovoj fazi Seselj treba "radi zauzimanja cvrsceg stava prema Kosovu i zato sto zeli da podeli i odgovornost za Kosovo, pa je najbolje da u vladi ima jednog poznatog i prepoznatljivog nacionalistu". Ipak, mislim da ni u ovoj stvari Milosevic ne vidi daleko i da je Seselj u vladu usao iz vise razloga, jer ima vise manevarskog prostora od Milosevica, kazao je Marovic i ocenio da je ulaskom u vladu "Seselj naterao MIlosevica da ga prikaze kao coveka koji nije toliko zao, nacionalno iskljuciv, a narocito nije fasista".

Da se ne ponovi situacija za plate

Marovic je kazao da ce Kosovo biti reseno "onako kako to budu hteli Amerikanci i to dobro znaju i Milosevic i njegovi pomocnici kao Momir Bulatovic". "Posto oni nece da kazu svom narodu da su odgovorni za to i posto nisu pokrenuli pitanje resavanja Kosova, sada traze zrtve koje ce optuziti da su krivci", kazao je predsednik crnogorskog parlamenta. Sve na cemu je insistirao Milosevic, "pre ili kasnije se izgubilo i ja ne bih voleo da se Kosovo izgubi", rekao je Marovic i dodao "da ne bi zeleo da se opet ponovi ona situacija kada su Mila Djukanovica i njega doslovno pokupili sa plaze, odveli u Beograd i saopstili da je Knin pao".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /