cetvrtak, 2. april 1998.

REAGOVANJA NA ODLUKU SAVETA BEZBEDNOSTI UN O UVODJENJU EMBARGA NA ORUZJE JUGOSLAVIJI

Reagovanja na odluku Saveta bezbednosti UN

VLADISLAV JOVANOVIC, AMBASADOR SRJ U UN

Zelja da se SRJ kazni

Beograd, Beta. - Ambasador SR Jugoslavije u UN Vladislav Jovanovic izjavio je da je rezolucija Saveta bezbednosti o uvodjenju embarga na izvoz oruzja u SRJ doneta zbog zelje nekih zemalja da se Jugoslavija kazni i da se podrzi albanski separatizam.

"Rezolucija je doneta pod pritiskom nekoliko stalnih clanova Saveta bezbednosti iako su svi drugi razlozi govorili da sa njom ne treba zuriti i da treba podrzati pozitivan proces koji se obecavajuce javio na terenu", rekao je Jovanovic u izjavi za Radio Bi-Bi-Si. "Zelja za kaznjavanjem Jugoslavije po svaku cenu i za odrzavanjem podrske albanskoj strani ukljucujuci i njen separatizam u odnosu na Srbiju prevladala je u odnosu na te razumne razloge", zakljucio je on.

PORTPAROL KREMLJA SERGEJ JASTRZEMBSKI

Embargo nije kazna za SRJ

Moskva, AFP. - Moskva je juce saopstila da je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija glasala za uvodjenje embarga na oruzje Beogradu jedino pod uslovom da se takva mera ne smatra kaznenom, vec preventivnom. Portparol Kremlja Sergej Jastrzembski rekao je novinarima da embargo na oruzje "ne treba smatrati za kaznenu meru". "To je preventivna mera ciji je cilj postizanje politickog resenja u kosovskoj krizi", dodao je on.

"Mi ne vidimo bilo kakvu pretnju velikih sukoba na Kosovu i smatramo da Beograd i kosovske vlasti jos uvek imaju mogucnost da pronadju put iz krize uz pomoc politickog dijaloga i medjunarodne podrske", rekao je Jastrzembski.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Jurij Fedotov izjavio je da je "za Rusiju bilo veoma tesko" da glasa za uvodjenje embarga na oruzje. Ali, dodao je on, "tako smo ucinili samo uz uslov da tekst rezolucije ne govori o kaznjavanju bilo koga, a posebno ne Beograda".

FRANCUSKA

"Uravnotezeni" projekat za politicko resenje

Pariz, Beta-AFP. - Francuska je danas pozdravila usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti koja predvidja uvodjenje embarga na izvoz oruzja u SR Jugoslaviju i ocenila da je ona "uravnotezena". "Mi smatramo da je taj tekst uravnotezeni projekat koji moze da doprinese politickom resavanju aktuelne krize na Kosovu", izjavila je predstavnik za stampu francuskog Ministarstva spoljnih poslova An Gazo- Sekre. "Mere koje rezolucija predvidja treba da budu shvacene kao sredstvo za postizanje resenja krize politickim sredstvima", dodala je ona.

BUGARSKA

Strah od ekonomskog embarga

Sofija, Beta-AFP. - Bugarska podrzava embargo na izvoz oruzja SR Jugoslaviji, o cemu je preksinoc odlucio Savet bezbednosti UN u nadi da ce ta mera doprineti stabilizaciji situacije na Kosovu. "Embargo na oruzje mora biti podrzan i postovan", izjavio je juce predstavnik za stampu bugarskog Ministarstva spoljnih poslova Radko Vlajkov i izrazio zelju da "taj embargo i diplomatski napori doprinesu normalizaciji situacije na Kosovu i postizanju sporazuma o siroj autonomiji tog regiona kako bi prestala napetost".

Burgarska se, medjutim, protivi totalnom embargu protiv SRJ koji bi ugrozio i krhku stabilnost bugarske ekonomije. Bugarski premijer Ivan Kostov juce je izjavio da "je glavni interes Bugarske da se izbegne novi embargo" protiv SRJ, poput onog od 1992. koji je bugarskoj ekonomiji naneo ogromnu stetu.

MADJARSKA

Odluka u "nadleznosti" carine

Budimpesta, Beta. - Portparol madjarskog Ministarstva inostranih poslova Gabor Horvat izjavio je juce da ce Madjarska postovati odluku Saveta bezbednosti o uvodjenju embarga na oruzje SR Jugoslaviji. Horvat je na konferenciji za novinare u Budimpesti rekao da je izvrsenje te odluke Saveta bezbednosti na granicama Madjarske "u nadleznosti" relevantnih pogranicnih i carinskih organa. On je podsetio da odluka o embargu za Madjarsku "ne sadrzi nikakvu novinu", jer se Budimpesta vec u martu prikljucila stavovima Evropske unije, izrazenim kroz zakljucke Kontakt grupe o uvodjenju sankcija protiv SRJ, koje sadrze i embargo na oruzje.

ALBANSKI KOMENTARI

Beograd ima dovoljno oruzja

Pristina, Beta. - Rezolucija koju je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio preksinoc u albanskim politickim krugovima na Kosovu se ocenjuje kao krupan dogadjaj, ali se cuje i misljenje da medjunarodna zajednica mora da pronadje efikasnije mere "za sprecavanje srbijanskog rezima". Portparol lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove, Dzemal Mustafa rekao je da se ovakvom rezolucijom "afirmise i internacionalizuje problem Kosova" i dodao da ne ocekuje "da konkretni efekti rezolucije budu veliki".

"Kao sto je poznato, rezim u Beogradu ima dovoljno oruzja i ono se nalazi u rukama neodgovornih ljudi, o cemu govori primer masakara u drenickim selima", izjavio je novinarima u Pristini Mustafa. On je rekao da albanske politicke partije na Kosovu traze od medjunarodnih institucija da "nadju nacin da onemoguce Beograd da primeni silu i represiju".

U parlamentarnoj partiji Kosova pozdravljaju rezoluciju Saveta bezbednosti i izrazavaju nezadovoljstvo "zato sto je ocenjeno da Kosovo ne predstavlja opasnost za region". U Demohriscanskoj partiji Kosova ocenjuju da je embargo na uvoz oruzja u SR Jugoslaviju "konkretan korak koji govori o ozbiljnosti medjunarodne zajednice da se resi problem Kosova". Savet bezbednosti UN preksinoc je usvojio rezoluciju kojom se albanska i srpska strana na Kosovu pozivaju na dijalog i kojom se zabranjuje uvoz oruzja u SRJ.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /